Uitstootschattingen per vervoermiddel

Je kunt nu uitstootschattingen en vergelijkingen tussen verschillende vervoermiddelen opzoeken.

Hoe we de CO2-uitstoot schatten

Bij je zoekopdracht berekent Google de uitstoot van treinen op basis van het aantal afgelegde kilometers en het aantal passagiers. Volgens het International Energy Agency (IEA) hebben treinen een gemiddelde levenscyclusuitstoot van 19 gram CO2e per passagierskilometer. De exacte uitstoot is afhankelijk van de trein en de vervoersmaatschappij. De gegevens van het IEA worden jaarlijks geactualiseerd. Google spant zich in om nauwkeurige informatie van vervoersmaatschappijen te krijgen.

Uitstoot van treinreizen in vergelijking met vliegen en autorijden

Google bestempelt treinreizen als 'klimaatvriendelijk' omdat ze, vergeleken met vliegen over dezelfde afstand, ongeveer 85% CO2-uitstoot per passagier besparen. Vergeleken met autorijden over dezelfde afstand bespaart de trein ongeveer 87% CO2-uitstoot per passagier. De exacte uitstootbesparing is afhankelijk van het type trein. Langeafstandstreinen kunnen nog meer besparen.

Vervoermiddel Uitstootfactor Bron
Trein 19 gram CO2e-levenscyclusuitstoot
per passagierskilometer
Volgens het IEA
Vliegtuig 123 gram CO2e-levenscyclusuitstoot
per passagierskilometer
Volgens het IEA
Auto (klein/middelgroot) 148 gram CO2e-levenscyclusuitstoot
per passagierskilometer
Volgens het IEA

Wat is de CO2e-levenscyclusuitstoot?

CO2e staat voor 'kooldioxide-equivalent' en is een branchenorm die wordt gebruikt om verschillende broeikasgassen te beschrijven op basis van hun aardopwarmingsvermogen. Het is een gangbare eenheid die wordt gebruikt om de vergelijking van de uitstoot van verschillende broeikasgassen te standaardiseren. CO2e wordt berekend door metingen van andere gassen te vertalen in equivalente hoeveelheden Co2 met hetzelfde opwarmingsvermogen.

De levenscyclusuitstoot is de totale uitstoot van het brandstofverbruik van begin tot eind. Dit omvat de directe uitstoot van het brandstofverbruik, plus de uitstoot die tijdens elke fase van de brandstofproductie wordt geproduceerd.