Slik beregnes anslåtte utslipp

Google Flyreiser viser anslåtte utslipp ved siden av hver reise. Anslagene gjelder hele livssyklusen og valgt antall passasjerer for den aktuelle flyreisen. Flyreisene er merket med høyere, typiske, lavere eller ukjent utslipp.

Hvor henter Google denne informasjonen?

Google beregner anslåtte utslipp ved hjelp av den nyeste versjonen av modellen for reiselivets innvirkning. Denne modellen administreres av Google og overvåkes av en rådgivningskomité bestående av ledende eksperter på bærekraft og luftfart. Dette er en åpen modell for utslippsberegning som forbedres fortløpende. Den er basert på offentlige eksterne datasett som kan lisensieres, og de nyeste vitenskapelige og internasjonalt anerkjente standardene.

Mer informasjon:

Utslipp i livssyklusen

Modellen for reiselivets innvirkning tar høyde for hele livssyklusen for utslipp fra flydrivstoff ved å inkludere indirekte utslipp i beregningen. Indirekte utslipp er summen av utslippene som genereres ved å produsere og transportere flydrivstoff, samt karbonutslippene (CO2) som kommer av forbrenning av drivstoff under avgang, overfart og landing.

Modellen konverterer også utslipp som ikke er CO2, til «CO2-ekvivalenter» (CO2e) basert på det globale oppvarmingspotensialet.

Typiske utslipp

Typiske utslipp er medianen for utslipp på ruten du har søkt etter. Medianen er den midterste verdien av alle de mulige utslippsverdiene per rute, og den tar høyde for flyvninger i løpet av det neste året.

Anslått utslipp for hver flyreise sammenlignes med medianverdien for ruten. Slik identifiserer Google flyreiser med høyere, typiske eller lavere utslipp.

For noen søk kan det hende du ikke ser noen flyreiser med «lavere utslipp». Dette kan skje hvis flyreisene på datoene du har søkt etter, ikke er mindre forurensende enn medianen for ruten. For å finne flyreiser med lavere utslipp kan du prøve andre datoer.

Ukjent utslipp

For noen flyreiser har vi ikke tilgjengelige data om utslipp, og vi kan heller ikke gi deg noe nøyaktig anslag. Dette kan skje for helt spesielle typer fly. I slike tilfeller viser vi ikke noe anslått utslipp, og flyreisen merkes med «Ukjent utslipp».

Faktorer som påvirker utslipp

Faktisk utslipp kan variere og avhenger av faktorer som

• flymodell og -konfigurasjon
  • flyets hastighet og høyde
  • avstand mellom avreisested og reisemål
  • antall passasjerer

For å forstå de anslåtte utslippene vi viser, er det viktig å vite dette:

• Direkteflyvninger er ikke alltid mindre forurensende, spesielt når det gjelder lange ruter. Det er mulig for et drivstofføkonomisk fly med mellomlandinger å ha mindre utslipp enn en direkteflyvning.
  • Fly med lignende kapasitet og rekkevidde kan ha svært forskjellige utslipp. Faktorer som kan bidra, er blant annet flytypen og seteoppsettet som brukes av flyselskapet.
  • For flyvninger til, fra og i USA beregner modellen passasjerlastfaktorer ved bruk av historiske data fra det amerikanske transportdepartementet. For flyvninger utenfor USA bruker vi historiske lastfaktordata fra ch-aviation når de er tilgjengelige. For alle andre flyvninger brukes den gjennomsnittlige lastfaktoren for bransjen fra 2019 (altså før koronavirus/covid-19-pandemien) ved beregning av utslipp. Du finner mer informasjon om datakildene vi bruker, og hvordan lastfaktorer beregnes, i GitHub-dokumentasjonen.
  • Vi tar foreløpig ikke faktorer som flyretning, bruk av bærekraftig drivstoff eller vekten av flyets last med i beregningen når vi anslår utslipp.

Andre drivhuseffekter av flyreiser

I tillegg til å slippe ut CO2 i atmosfæren kan flyreiser føre til andre drivhuseffekter, for eksempel kondensstriper.

I regioner med høy luftfuktighet kondenserer vanndamp i luften rundt sotpartikler fra eksosen fra flyet og fryser. Dette leder til skylignende striper av kondens – ofte kalt kondensstriper. Som regel går kondensstriper raskt i oppløsning, men for en liten andel flyvninger fører de atmosfæriske forholdene til at kondensstripene vedvarer og sprer seg, slik at de fanger opp varme i atmosfæren.

Hvis vi tar kondensstriper med i beregningen, kan drivhusseffekten fra flyreiser være opptil 60 % høyere enn anslag som bare er basert på forbrenning av drivstoff [Lee, 2021. CO2-e/GWP100]. Selv om vi vet at bare omtrent 10 % av flyreisene forårsaker størsteparten av de vedvarende kondensstripene, er det vanskelig å anslå når de oppstår og hvilken innvirkning de har på enkeltflyreiser — omtrent som å forutsi turbulens flere uker eller måneder på forhånd. Det er heller ingen vitenskapelig enighet om hvordan effekten skal kvantifiseres for enkeltflyreiser. Derfor er den for øyeblikket ikke inkludert i modellen som brukes til å anslå utslipp.

Google samarbeider med forskere, akademikere og bransjeeksperter om å lage pålitelige prognoser for mengden kondensstriper per flyvning. Vi planlegger å inkludere disse forslagene på sikt i modellen for reiselivets innvirkning.

Anslåtte togutslipp

For å beregne utslipp fra tog bruker Google en metode som tar hensyn til antall kilometer som skal tilbakelegges, og antall passasjerer i søket ditt. Ifølge IEA har tog et gjennomsnittlig utslipp på 19 gram CO2-e per passasjerkilometer i løpet av livssyklusen. Nøyaktig utslipp varierer fra tog til tog og operatør til operatør. Dataene fra IEA oppdateres årlig, og Google jobber med å innhente presis informasjon fra togoperatørene.