Sådan estimeres udledning

Google Flights viser den estimerede udledning af drivhusgasser i hele livscyklussen for antallet af valgte passagerer ud for hver flyafgang. Flyafgange er angivet som havende højere, typisk, lavere eller ukendt udledning.

Hvor får Google disse oplysninger fra?

Google beregner estimater for udledning ved hjælp af den nyeste version af Travel Impact Model (TIM), som er en model, der administreres af Google og føres tilsyn med af et rådgivende udvalg af førende eksperter inden for bæredygtighed og luftfart. TIM er en gennemsigtig model til at estimere udledning, som løbende bliver forbedret. Den bygger på offentligt tilgængelige datasæt og datasæt, der kan købes licens til, og er baseret på de seneste videnskabelige og internationalt anerkendte standarder.

Du kan få flere oplysninger ved at gå til:

Udledning i hele livscyklussen

Travel Impact Model (TIM) tager højde for udledningen i flybrændstoffets fulde livscyklus ved at estimere udledninger fra ophentning til brug (kaldet "well-to-wake"). "Well-to-wake"-udledningen er den samlede udledning, der genereres ved fremstilling og transport af flybrændstof, samt CO2-udledningen fra forbrænding af brændstof under afrejse, flyvning og landing.

Ud over CO2 konverterer TIM udledninger, der ikke er CO2-relaterede, til deres "CO2-ækvivalent" (CO2e) på baggrund af deres potentiale for global opvarmning.

Typisk CO2-udledning

Typiske udledninger er medianværdien for udledning på din søgte rute. Medianværdien beregnes som den midterste værdi blandt alle mulige udledninger pr. rute, og flyafgange for det næste år tages med i beregningen.

Den estimerede udledning for hver flyafgang sammenlignes med rutens medianværdi. Sådan identificerer Google flyafgange med højere, typisk eller lavere udledning.

For nogle søgninger kan du muligvis ikke finde flyafgange med lavere CO2-udledning. Dette sker, når flyafgangene på de datoer, du har søgt efter, ikke er mindre forurenende end medianværdien for ruten. Prøv nogle andre datoer for at finde fly med lavere udledning.

Ukendt udledning

For visse fly er der ikke tilgængelige udledninger, og vi kan heller ikke beregne et estimat. Dette kan ske for en meget specifik flytype. I disse tilfælde viser vi ingen estimerede udledninger, og flyafgangen markeres med "ukendt udledning".

Faktorer, der påvirker udledningen

Den faktiske udledning kan variere og afhænger af faktorer som:

• Flymodel og -konfiguration
  • Flyets hastighed og højde
  • Afstand mellem afrejsested og destination
  • Antallet af passagerer

For at forstå de estimerede udledninger, som vises, er det vigtigt at vide følgende:

• Direkte flyrejser er ikke altid mindre forurenende, især på lange ruter. Det er muligt for en flyvning med flere stop på brændstoføkonomiske fly at udlede mindre end den direkte mulighed.
  • Fly med tilsvarende kapacitet og rækkevidde kan have meget forskellige udledninger. Blandt de relevante faktorer kan nævnes den flytype eller placering af flysæderne, der anvendes af flyselskabet.
  • For fly til, fra og i USA estimerer modellen belastningsfaktorer for passagerer ved hjælp af historiske data fra det amerikanske transportministerium. For flyrejser uden for USA bruger vi historiske data om belastningsfaktorer fra ch-aviation, når de er tilgængelige. For alle øvrige flyafgange tager den estimerede CO2-udledning udgangspunkt i industriens gennemsnitlige belastningsfaktor (før coranaviruspandemien (COVID-19)). Du kan få flere oplysninger om de datakilder, vi bruger, og hvordan belastningsfaktorerne beregnes, i vores GitHub-dokumentation.
  • Vores estimater af udledning tager endnu ikke højde for faktorer som f.eks. flyveretning, brug af bæredygtigt flybrændstof eller flyets fragtvægt.

Andre opvarmningseffekter ved at flyve

Ud over at udsende CO2 i atmosfæren kan flyvningen medføre andre opvarmningseffekter som f.eks. kondensstriber.

I regioner med høj luftfugtighed komprimeres vanddamp i luften omkring sodpartikler fra flyets udstødning, hvorefter vanddampen fryser. Dette danner skylignende kondensstriber. De fleste kondensstriber fordamper hurtigt, men for en lille del af fly er de atmosfæriske forhold medvirkende til, at der dannes og spredes vedvarende kondensstriber, hvormed der ophobes varme i atmosfæren.

Når der tages højde for kondensstriber, kan den opvarmningseffekt, der genereres af flyrejser, være op til 60 % højere end estimaterne, der er baseret udelukkende på brændstofforbrug [Lee, 2021. CO2e/GWP100]. Selvom vi ved, at det kun er ca. 10 % af flyafgange, der er årsagen til størstedelen af de vedvarende kondensstriber, er det vanskeligt at forudsige dannelsen af kondensstriber og tilskrive påvirkningen enkelte flyvninger – på samme måde som det er svært at forudsige turbulens uger eller måneder i forvejen. Derudover er der ikke videnskabelig enighed om, hvordan påvirkningen skal kvantificeres for enkelte fly. Derfor inkluderes kondensstriber i øjeblikket ikke i den model, der bruges til at estimere udledningen.

Google samarbejder med videnskabsfolk, akademikere og eksperter i industrien for at kunne komme med pålidelige forudsigelser om indvirkningen fra kondensstriber for hver flyafgang. Vi planlægger at inkludere disse forslag i TIM på sigt.

Estimeret CO2-udledning for tog

For at beregne udledningen for tog bruger Google en metode, der tager højde for de tilbagelagte kilometer og antallet af passagerer i din søgning. Tog udleder i gennemsnit 19 gram CO2e-livscyklusemissioner pr. passagerkilometer ifølge IEA. Den nøjagtige udledning afhænger af toget og togselskabet. IEA's data opdateres årligt, og Google arbejder på at indhente nøjagtige oplysninger fra togselskaber.