Vanlige spørsmål om trafikkavbrudd for Google-produkter

Hvordan oppdager dere når og hvor produkter og tjenester er utilgjengelige?

Google loggfører hvor mange besøk som mottas for de enkelte produktene i en gitt tidsperiode, og forsøker å fastslå hvilke geografiske regioner forespørslene sendes fra. Hvis det er en betydelig nedgang i trafikken til et produkt eller en tjeneste fra en geografisk region, kan dette bety at brukerne ikke får tilgang det aktuelle produktet eller tjenesten. Koden vår ser på verdensomfattende trafikkmønstre over tid og oppdager vesentlige endringer. Vi mottar også henvendelser fra journalister, aktivister eller personer i området, hvor vi blir bedt om å se nærmere på diagrammene våre.

Hvorfor oppstår det avbrudd eller forstyrrelser?

Det kan være en rekke årsaker til at brukere ikke får tilgang til et produkt – alt fra nettverksbrudd til blokkeringer etter påbud fra myndighetene.

Er listene over nåværende og kjente avbrudd fullstendige? Oppdateres de i sanntid?

Vi legger til hendelser i listene når vi registrerer eller oppdager betydelige fall i trafikkdiagrammene våre, og vi innhenter informasjon fra offentlige kilder, nyhetsbyråer eller nettleverandører. Ettersom vi oppdaterer disse listene manuelt, skjer ikke dette i sanntid. Det kan også ha oppstått hendelser vi ikke har oppdaget i diagrammene ennå.

Hvis trafikken til et produkt blir forstyrret i et geografisk område, betyr dette at ingen i området kan bruke produktet?

Ikke nødvendigvis. Avhengig av hva som er årsaken til avbruddet, kan mesteparten av befolkningen i et område bli hindret i å bruke produkter (som YouTube i Kina), eller deler av befolkningen kan få begrenset tilgang (som med alle produktene våre i Kenya i februar 2012).

Hvordan lager dere diagrammene?

Diagrammene er en representasjon av forespørselsfrekvensen for det bestemte området sammenlignet med forespørselsfrekvensen på verdensbasis. Vi dividerer trafikken for hver tidsperiode og hvert produkt i hvert geografiske område på den totale trafikken fra hele verden, og det gir et tall mellom 0 og 1. Deretter multipliserer vi alle tallene med en konstant, som normaliserer diagrammene uten å endre formen på dem.

Hvordan vet dere hvilket geografiske område trafikken kommer fra?

Det å fastslå den geografiske opprinnelsen til Internett-trafikk er ikke noen nøyaktig vitenskap. Vi bruker en kombinasjon av tredjepartsdata og egen teknologi.

Gjenspeiler diagrammene den faktiske trafikken?

Nei, tallene er bare ment for sammenligning av tidsperioder innenfor hvert diagram. Hvis tallet går fra 10 til 20, indikerer dette en fordobling, men forteller ingenting om et absolutt volum. Tall i ulike diagrammer kan ikke sammenlignes. Husk at det som fremstilles i diagrammene, er en geografisk regions andel av den globale Google-trafikken. En fallende kurve betyr ikke nødvendigvis at vi får mindre trafikk fra den aktuelle regionen. Det betyr bare at trafikken i den valgte geografiske regionen øker langsommere enn gjennomsnittet på verdensbasis. Diagrammene viser produktbruken over tid, så mønsteret er vanligvis ganske likt fra uke til uke. I dette diagrammet kommer det for eksempel frem at Gmail-trafikken fra Frankrike vanligvis er større på ukedager enn i helgene. Det vi legger merke til, er forstyrrelser i det normale mønsteret – for eksempel ble tilgangen til Google produkter nesten helt borte i Egypt i januar 2011 og i Syria i november 2012, da myndighetene valgte å stanse Internett-trafikken i perioder med politisk uro.

Hvorfor finnes det ikke data for alle geografiske områder?

Vi viser ikke trafikkdiagrammer for områder uten tilstrekkelig trafikk til produktene våre

Hvorfor gir dere ut denne informasjonen?

Ved å gi sanntidsinformasjon om trafikken til produktene våre får hvem som helst muligheten til å se om produktene er tilgjengelige i spesifikke land eller områder. Vi håper folk kan bruke disse dataene til å analysere og forstå informasjonsflyten på nettet.

Hvordan får jeg en kopi av disse dataene?

Vi har foreløpig ikke noen metode for å la brukere laste ned disse trafikkdataene. Hvis du tror disse dataene kan være nyttige for deg, kan du sende oss en melding og forklare hvorfor, via Send tilbakemelding-linken. Før du sender inn forespørselen, bør du lese gjennom disse vanlige spørsmålene for å forstå hvordan vi normaliserer dataene i diagrammene våre, sånn at du kan avgjøre om de kan brukes til det tiltenkte formålet ditt.