Usein kysyttyä HTTPS:stä

HTTPS Googlessa

Mitä salaus on?

Salaus suojaa sähköisiä tietoja samalla tavalla kuin kassakaapit ja lukot suojasivat papereita ennen vanhaan. Salaus on kryptologian tekninen sovellus: tietoa koodataan eli muunnetaan muotoon, jossa sitä ei voi lukea. Koodin purkaminen ja tekstin lukeminen edellyttää avainta. Laitesalauksen tapauksessa koodin voi purkaa PIN-koodilla tai monimutkaisella algoritmilla, jota laite tai ohjelma ohjaa yksityiskohtaisesti. Tiedon koodaaminen ja koodin purku salausprosessissa perustuu matematiikkaan.

Mikä on HTTPS?

HTTP (hypertext transfer protocol) on tekniikka, jonka avulla selaimet muodostavat yhteyden verkkosivustoihin. HTTPS on salattu HTTP-yhteys, mikä tekee siitä turvallisemman. Näet URL-osoitteesta, onko yhteytesi verkkosivustoon turvallinen: sen alkuosa on HTTP:n sijaan HTTPS. Useimmissa selaimissa on myös kuvake, joka kertoo suojatusta yhteydestä – esimerkiksi Chromessa näkyy vihreä lukkokuvake.

Mitä hyötyä HTTPS:stä on?

Suosittelemme, että suojaat verkkosivustosi HTTPS:llä, vaikka sivusto ei käsittelisi arkaluontoista viestintää. HTTPS suojaa verkkosivustoasi kaappauksilta sekä lisää käyttäjiesi tietosuojaa ja ‑turvaa. Tämän lisäksi uudet, tehokkaat verkkoalustaominaisuudet on rajoitettu vain HTTPS:ää tarjoaville sivustoille.

Mikä on Googlen HTTPS-tavoite?

Uskomme, että vahva salaus on kaikkien verkon käyttäjien turvallisuuden kannalta tärkeää. Tämän vuoksi pyrimme tukemaan salausta kaikissa tuotteissamme ja palveluissamme. Google-sivun HTTPS näyttää reaaliaikaisen edistymisemme tämän tavoitteen toteuttamisessa.

Miksi salaus on tärkeää?

Viestimme matkaavat monimutkaisen verkkojen verkoston läpi päästääkseen pisteestä A pisteeseen B. Matkan aikana ne joutuvat alttiiksi sellaisille vastaanottajille, joille niitä ei ole tarkoitettu ja jotka tietävät, kuinka verkkoja manipuloidaan. Olemme myös alkaneet käyttää kannettavia laitteita, jotka ovat paljon muutakin kuin puhelimia – ne sisältävät valokuvia, viestejä, sähköposteja ja henkilökohtaista dataa sovelluksissa, joihin olemme kirjautuneet pysyvästi. Jos laite katoaa tai varastetaan, henkilökohtaiset tietomme ovat vaarassa, mikä voi johtaa identiteettivarkauteen, taloudelliseen väärinkäyttöön tai henkilökohtaiseen haittaan.

Salaus suojelee meitä tällaisissa tapauksissa. Verkossa liikkuvat salatut viestit voidaan siepata, mutta niiden sisältö ei ole ymmärrettävää, koska ne ovat salatekstiä. Salaamattomat viestit sen sijaan kulkevat selväkielisenä tekstinä. Salatun laitteen salauksen purkamiseen tarvitaan PIN-koodi tai muu koodi, joten varas voi vain pyyhkiä koko laitteen sisällön, mutta hän ei saa tietojasi käsiinsä. Datan menettäminen on harmillista, mutta se on parempi kuin identiteetin hallinnan menetys.

Minkälaisia salaustyyppejä on olemassa?

Salaus siirron aikana suojaa käyttäjän ja kolmannen osapuolen palvelimien välistä tiedonkulkua. Jos olet esimerkiksi verkkokaupassa ja annat luottokorttitietosi, suojattu yhteys suojaa tietojasi kolmannen osapuolen tietojenurkinnalta. Vain sinä ja palvelin, jonne siirrät tietoja, voitte purkaa tietojen salauksen.

End-to-end-salaus tarkoittaa, että vain lähettäjällä ja vastaanottajilla on viestien salaamiseen ja salauksen purkamiseen tarvittavat avaimet. Palveluntarjoaja, jonka kautta käyttäjät kommunikoivat, ei voi päästä käsiksi viestien sisältöön.

Salaus levossa suojaa tietoja silloin, kun niitä ei olla siirtämässä. Esimerkiksi tietokoneesi kovalevy voi käyttää sitä varmistaakseen, ettei kukaan pysty käyttämään tiedostojasi, jos tietokoneesi varastetaan.

Mitkä protokollat on laskettu mukaan näihin tilastoihin?

Nämä kaaviot kuvaavat seuraavien protokollien kautta tehtyjä pyyntöjä: HTTP, HTTP/2, HTTPS, SPDY ja QUIC.

Minkä protokollien käyttö lasketaan salaukseksi?

HTTPS:n, SPDY:n ja QUIC:n kautta tehtyjä pyyntöjä pidetään salattuina, koska ne käyttävät oletuksena TLS:ää. HTTP/2 on mukana, koska Google ei tue salaamattomia HTTP/2-yhteyksiä.

Missä on tietoa muista protokollista?

Julkaisemme tällä hetkellä tietoa TLS:n käytöstä Gmailin viestiprotokollissa. Muut protokollat, joita ei ole mainittu yllä, eivät kuulu tämän raportin piiriin.

Onko joulukuuta 2013 edeltävä data tarkkaa?

Valitettavasti ei – ennen joulukuuta 2013 käyttämämme datalähteet eivät ole tarpeeksi tarkkoja, jotta niillä voisi mitata HTTPS:n käyttöönottoa.

Kuinka HTTPS-käyttödataa mitataan?

Data saadaan Chromen käyttäjiltä, jotka ovat valinneet jakaa käyttötilastojaan. Maiden/alueiden luokittelu perustuu käyttäjän selaimen IP-osoitteeseen.

Miksi HTTPS-käyttötilastoja vertaillaan juuri näiden 10 maan/alueen avulla?

Valitsimme 10 eri alueilla sijaitsevaa maata/aluetta, joissa on merkittävä määrä Chromen käyttäjiä, jotta HTTPS:n käyttöä maailmalla voitaisiin vertailla.

HTTPS suosituimmilla sivustoilla [arkistoitu]

Mitä tarkoittaa "Sivusto toimii HTTPS:llä"?

Sivustoa pidetään HTTPS:llä toimivana, jos Googlebot saapuu osoitteeseen https://verkkotunnus onnistuneesti eikä sitä uudelleenohjata HTTP-sijainnin kautta.

Mitä tarkoittaa "Moderni TLS-määritys"?

Helmikuusta 2016 alkaen olemme arvioineet, että sivustot tarjoavat modernia HTTPS:ää, jos ne tarjoavat TLS v1.2:ta sekä suojauspakettia, joka käyttää AEAD-toimintatapaa:

• TLS_ECDHE_ECDSA_WITH_AES_128_GCM_SHA256
  • TLS_ECDHE_ECDSA_WITH_AES_256_GCM_SHA384
  • TLS_ECDHE_ECDSA_WITH_CHACHA20_POLY1305_SHA256
  • TLS_ECDHE_RSA_WITH_AES_128_GCM_SHA256
  • TLS_ECDHE_RSA_WITH_AES_256_GCM_SHA384
  • TLS_ECDHE_RSA_WITH_CHACHA20_POLY1305_SHA256

Mitä tarkoittaa "Oletus-HTTPS"?

Oletus-HTTPS tarkoittaa sitä, että sivusto uudelleenohjaa HTTP-pyynnöt HTTPS-URL-osoitteeseen. Huomaa, että vaikka tämä olisi käytössä, sivusto voi silti torjua verkkotunnuksen HTTPS-pyynnöt (esim. http://verkkotunnus uudelleenohjaa osoitteeseen https://aliverkkotunnus.verkkotunnus, mutta https://verkkotunnus kieltäytyy yhteydestä).
On myös tärkeää huomata, että vaikka sivuston olisi merkitty käyttävän oletus-HTTPS:ää, se ei takaa, että kaikki liikenne sivuston kaikilla sivuilla tapahtuu HTTPS:n kauttaChrome kertoo kaikkien käyttämiesi sivujen HTTPS-tilan. Jos käytät eri selainta, sinun on selvitettävä, kuinka selaimesi näyttää eri HTTPS-tiloja.

Mistä data on peräisin?

Olemme käyttäneet sekä julkista dataa (esim. Alexa Top sites) että Google-dataa. Tiedot on kerätty muutaman kuukauden aikana vuoden 2016 alussa, ja ne muodostavat tämän listan perustan.

Ovatko listan kohteet suosituimmuusjärjestyksessä?

Eivät. Listalla on sata suosituinta Googlen ulkopuolista sivustoa aakkosjärjestyksessä ja jaettuna kolmeen luokkaan HTTPS:n käytön mukaan.

Olen verkkosivuston omistaja, sivustoni on tällä listalla ja tarvitsen apua HTTPS:ään siirtymisessä. Voiko Google auttaa?

Tarjoamme rajoitettua tukea tämän listan sivustoille, jos ne halutaan siirtää käyttämään HTTPS:ää. Lue lisää security@verkkotunnus-sähköpostiosoitteestasi tai ota yhteyttä osoitteeseen security@google.com.