Usein kysyttyä eurooppalaisten tietosuojalakien mukaisista hakutuloksien poistopyynnöistä

Miten Googlen prosessi toimii?

Yksityishenkilön tai hänen edustajansa on ensin täytettävä tämä verkkolomake. Tämän jälkeen henkilö saa automaattisen vastauksen, jossa vahvistetaan, että pyyntö on vastaanotettu. Arvioimme jokaisen pyynnön tapauskohtaisesti. Joissakin tapauksissa pyydämme lähettäjältä lisätietoja. Kun olemme tehneet päätöksemme, ilmoitamme käyttäjälle siitä sähköpostitse. Jos emme poista sisältöä, kerromme myös syyn.

Kuka voi pyytää tulosten poistamista?

Käyttäjät voivat pyytää hakutulosten poistamista eurooppalaisten tietosuojalakien perusteella. Pyyntöjä voi tehdä myös toisten henkilöiden puolesta, mikäli pyytäjä voi vahvistaa oikeutensa tehdä niin.

Kuka tekee päätökset sisällönpoistopyynnöistä?

Google LLC:n työntekijät tekevät päätökset. Meillä on arviointeihin erikoistunut tiimi, joka toimii pääasiassa Dublinissa, Irlannissa. Vaikeat ja haasteelliset tapaukset tiimi lähettää käytäntöjemme mukaisesti edelleen kokeneempien työtekijöiden tai Googlen lakimiesten ratkaistaviksi. 1.11.2015 lähtien hieman yli 30 % pyynnöistä on lähetetty edelleen toisen asiantuntijan arvioitavaksi.

Miten pyyntöjä arvioidaan?

Olemme kehittäneet kriteerimme huolella tietosuojatyöryhmä WP 29:n ohjeiden mukaisiksi. Kun pyyntö on lähetetty meille verkkolomakkeella, sen tarkistaa ihminen. Ihmiset tai koneet eivät hylkää automaattisesti minkäänlaisia pyyntöjä.

Arviointiprosessissamme on neljä vaihetta:

1. Sisältääkö pyyntö kaiken tiedon, jonka tarvitsemme päätöksen tekemiseen?
  2. Onko pyynnön tekijällä yhteys johonkin Euroopan maahan, esimerkiksi kansalaisuus tai oleskelulupa?
  3. Ovatko kyseiset sivut tuloksia pyynnön tekijän nimellä tehdyille hauille, ja esiintyykö pyynnön tekijän nimi sivuilla, joita pyydetään poistamaan?
  4. Sisältääkö poistopyyntöön liittyvä sivu tietoja, jotka ovat pyynnön tekijän ilmoittamien tietojen perusteella riittämättömiä, merkityksettömiä, vanhentuneita tai liian laajoja? Onko pyynnön tekijän nimen tuottamien hakutulosten jättäminen näkyviin yleisen edun mukaista?

Jos meille lähetetystä pyynnöstä puuttuu päätöksen kannalta olennaisia tietoja, saatamme pyytää lisätietoja arviointimme tueksi.

Osoituksena poistopyyntöjen mittakaavasta olemme lisänneet Avoimuusraporttiin osion, jossa esitetään yhteenveto pyynnöistä.

Poistatteko hakutuloksista joukoittain sivuja?

Emme. Hakutuloksista poistetaan vain sivuja, jotka liittyvät yksityishenkilön nimellä tehtyyn kyselyyn. Jos siis hyväksymme Matti Meikäläisen pyynnön poistaa artikkeli hänen Tukholman-matkastaan, emme näytä sitä hakutuloksissa kyselyllä [matti meikäläinen], mutta näytämme sen haulla [tukholman-matka]. Poistamme URL-osoitteet Google-haun kaikista eurooppalaisista verkkotunnuksista (google.fr, google.de, google.es jne.) ja käytämme maantieteellisiä sijaintitietoja rajoittaaksemme URL-osoitteen käyttöä maassa, jossa poiston pyytäjä asuu.

Esimerkki: Poistamme URL-osoitteen Suomessa asuvan Matti Meikäläisen pyynnön vuoksi. Suomessa asuvat käyttäjät eivät näe URL-osoitetta missään Google Haun verkkotunnuksessa (mukaan lukien google.com), kun he tekevät sanat [matti meikäläinen] sisältävän haun. Suomen ulkopuolella asuvat käyttäjät saattavat nähdä URL-osoitteen hakutuloksissaan tehdessään sanat [matti meikäläinen] sisältävän haun jossakin ei-eurooppalaisessa Google Haun verkkotunnuksessa.

Entä jos käyttäjä on eri mieltä päätöksestä?

Jos päätämme jättää URL-osoitteen poistamatta hakutuloksistamme, käyttäjä voi pyytää paikallista tietosuojaviranomaista arvioimaan päätöksemme.

Saavatko verkkosivustojen omistajat tietää, kun sisältöä poistetaan?

Googlen käytäntöön kuuluu ilmoittaa verkkosivuston omistajalle, kun heidän sivustojensa sivuja poistetaan hakutuloksistamme oikeudellisen pyynnön seurauksena. Teemme tämän avoimuuden nimissä. Koska haluamme suojata pyyntöjä tekevien yksityishenkilöiden henkilöllisyyden, ilmoitamme vain poistettavat URL-osoitteet, emme pyytäjän nimeä.

Voivatko verkkosivustojen omistajat kyseenalaistaa päätöksiä?

Verkkosivustojen omistajat, jotka saavat ilmoituksen poistosta Google Search Consolen kautta, voivat pyytää päätöksen uudelleenarviointia.

Koskeeko päätös myös muita Googlen Haun palveluita, kuten Kuvahakua?

Poistamme tällä hetkellä tuloksia hakupalveluistamme, kuten Google Hausta, Kuvahausta, videohausta ja Google Uutisista.

Millaisissa tapauksissa sivuja yleensä poistetaan?

Useimmin sivuja poistetaan hakutuloksista, kun ne sisältävät esimerkiksi seuraavanlaista sisältöä:

• Ei selvästi ole yleisen edun mukainen: Esimerkiksi kokoojasivut, joiden sisältämillä sivuilla on henkilö- tai osoitetietoja, tai tapaukset, joissa pyynnön tekijän nimi ei enää näy sivulla tai sivu on poistettu verkosta (virhekoodi 404).
  • Arkaluonteista tietoa: Sivujen sisältö liittyy yksinomaan tietoihin henkilön terveydentilasta, seksuaalisesta suuntautumisesta, rodusta, etnisestä taustasta, uskonnosta, poliittisesta- tai ammattiyhdistystoiminnasta.
  • Alaikäisiin liittyvä sisältö: Alaikäisiin tai lieviin rikoksiin, joihin pyynnön tekijä syyllistyi alaikäisenä, liittyvä sisältö.
  • Kärsityt tuomiot tai syytteestä vapautuminen: Paikallisten rikollisten kuntouttamista koskevien lakien mukaisesti päätämme yleensä poistaa sisällön, joka liittyy jo kärsittyyn tuomioon, syytteisiin, jotka todettiin vääriksi tuomioistuimen käsittelyssä, tai rikossyytteeseen, josta pyynnön tekijä vapautettiin. Otamme arvioinnissa huomioon myös sisällön iän sekä rikoksen luonteen.

Millaisissa tapauksissa sivuja yleensä jätetään poistamatta?

Tärkeimpiä syitä siihen, että sivuja ei poisteta hakutuloksista, ovat:

• Vaihtoehtoinen ratkaisu: Pyynnön tekijä voi poistaa kyseisen sivun hakutuloksista toisella keinolla. Sisältö on esimerkiksi julkaistu sivulla, jolla käyttäjä voi estää sisältöä näkymästä hakutuloksissa. Kun se on mahdollista, ohjaamme pyynnön tekijää käyttämään tällaisia työkaluja.
  • Tekniset syyt: Epätäydellinen tai toimimaton URL-osoite on tavallinen tekninen ongelma. Joskus pyyntöjen tekijät myös pyytävät sellaisten sivujen poistoa, jotka eivät vastaa heidän nimeään tai sen henkilön nimeä, jota he väittävät edustavansa.
  • Päällekkäiset URL-osoitteet samalta henkilöltä: Pyynnön tekijä lähettää useamman pyynnön, jotka koskevat samaa sivua ja samaa nimeä.
  • Vahva yleinen etu: Voimme kieltäytyä poistamasta sivuja, jos tulemme siihen tulokseen, että kyseisen sivun sisältämien tietojen näkeminen on vahvasti yleisen edun mukaista. Yleisen edun määritteleminen on monimutkainen prosessi, jossa otetaan huomioon muun muassa seuraavat tekijät: sisällön liittyminen pyynnön tekijän työelämään, menneisyydessä tehtyyn rikokseen, poliittiseen tai julkiseen asemaan sekä se, onko sisältö itse laadittua, julkishallinnon tuottamaa tai luonteeltaan journalistista.

Voitteko näyttää tarkempia tietoja pyyntöjen ja poistojen luonteesta?

Lokakuusta 2014 lähtien olemme julkaisseet päivittäin päivittyviä tilastotietoja poistoprosessin laajuudesta tässä Avoimuusraportissa. Lisäämme siihen myös anonymisoituja esimerkkejä poistopäätöksistä mielenkiinnon vuoksi. Voit ladata lisätietoja päätöksiin vaikuttavasta sisällöstä täältä Tarkempi raportti vuosilta 2014–2017 on saatavilla täältä. Pyrimme jatkuvasti kehittämään poistopäätösten avoimuutta huomioiden samalla käytännöllisyyden sekä pyyntöjen yksityisen ja arkaluonteisen sisällön.

Miksi joissain kaavioissa sanotaan, että tietoja on kerätty vasta tammikuusta 2016 alkaen?

Vuoden 2014 tuomioistuimen päätöksen mukaisesti Google otti käyttöön prosessin, jolla pyyntöjen arviointi onnistui mahdollisimman nopeasti. Koska tämä oli täysin uusi prosessi, emme vielä tienneet, mitä pyyntöihin liittyviä tietoja haluamme seurata ja kerätä. Ajan myötä tarkensimme ja paransimme prosessia sekä jokaisen pyynnön yhteydessä tallennettavien tietojen määrää. Tammikuussa 2016 otimme käyttöön uuden sisäisen prosessin, joka perustui kokemuksiimme siihen mennessä.

Miten pyynnön tekijä luokitellaan?

Pyynnön tekijöiden luokkien avulla luokitellaan henkilöitä, jotka lähettävät pyyntöjä poistaa sisältöä Hausta – pyynnön tekijä voi olla esimerkiksi yksityinen henkilö, alaikäinen, yritys tai julkisuuden henkilö. Teemme tämän päätöksen pyynnön tekijän antamien tietojen, esim. hakutuloksen poistopyynnön syyn, sekä julkisesti saatavilla olevien tietojen, esim. URL-osoitteen sisällön, perusteella.

Mitkä ovat eri pyynnön tekijöiden luokat?

• Yritys: Pyyntö tehdään yrityksen puolesta.
  • Menehtynyt henkilö: Pyyntö tehdään menehtyneen henkilön puolesta.
  • Viranomainen: Pyynnön tekijä on tällä hetkellä virassa oleva tai entinen viranomainen tai poliitikko.
  • Alaikäinen: Pyynnön tekijä on alaikäinen.
  • Julkisuuden henkilö, ei viranomainen: Pyynnön tekijä tunnetaan kansainvälisesti (esim. tunnettu näyttelijä) tai hänellä on merkittävä julkinen rooli tietyllä alueella (esim. omalla alallaan tunnettu tutkija).
  • Yksityishenkilö: Mikään yllä mainituista luokista ei sovellu henkilöön.

Miten sivun sisältö luokitellaan?

Sivun sisältöluokkien avulla luokitellaan sisältöä, joka näkyy yksittäisillä oikeus tulla unohdetuksi (RTBF) -pyynnöissä lähetetyillä sivuilla – sivun sisältö liittyy pyynnön tekijän työelämään, on hänen itsensä luomaa sisältöä tai viittaa rikolliseen toimintaan. Määritämme tämän luokan sen perusteella, mitä sisältöä löydämme poistettavaksi pyydetystä URL-osoitteesta tarkastushetkellä.

Mitkä ovat eri sivun sisältöluokat?

• Rikollisuus: Sivun sisältö viittaa pyynnön tekijään rikosten yhteydessä. Sisältö saattaa liittyä esimerkiksi pyynnön tekijän tuomioon, todistajanlausuntoon tai uhriasemaan.
  • Nimeä ei löytynyt: Annetun URL-osoitteen sisältösivulta ei löytynyt viittausta pyynnön tekijän nimeen. Henkilön nimi saattaa kuitenkin esiintyä URL-osoitteessa.
  • Tietoja puuttuu: Sivun sisältöä ei luokiteltu, koska Google tarvitsee enemmän tietoja käsitelläkseen pyynnön. Pyynnön tekijä antoi esimerkiksi puutteellisen URL-osoitteen tai ei kertonut syytä URL-osoitteen poistamispyyntöön.
  • Muu: Sivun sisältö ei sovi mihinkään muuhun sisältöluokkaan.
  • Henkilötiedot: Sivu sisältää pyynnön tekijän henkilökohtaisen osoitteen, asuinpaikan tai muita yhteystietoja, kuvia ja/tai videoita hänestä tai muun tyyppisiä ei-arkaluontoisia henkilötietoja.
  • Poliittinen: Sivu sisältää kritiikkiä pyynnön tekijän politiikkaa tai viranomaisvirkaan liittyviä toimia kohtaan tai tietoa, joka liittyy henkilön julkiseen poliittiseen historiaan, kantaan tai profiiliin.
  • Ammatilliset tiedot: Sivu sisältää pyynnön tekijän työosoitteen, yhteystietoja tai yleisiä tietoja hänen liiketoiminnastaan.
  • Asiaton ammatillinen toiminta: Sivu sisältää viittauksia rikolliseen tai tuomioistuinten toimintaan – rikoksiin tai syytteistä vapautuksiin – erityisesti liittyen henkilön ammatilliseen asemaan.
  • Itse kirjoitettu: Pyynnön tekijä kirjoitti sivun koko sisällön tai osan siitä.
  • Arkaluonteiset henkilötiedot: Sivulla mainitaan pyynnön tekijän terveystila, seksuaalinen suuntautuminen, uskonto, etninen tausta tai poliittiset kytkökset.

Miten sivustot luokitellaan?

Verkkosivustojen luokkien avulla luokitellaan sivustoja, joilla hostataan poistettavaksi pyydettyä sivua, esim.  uutissivusto, sosiaalisen median sivusto tai julkishallinnon sivusto. Tämä luokka määritetään tarkastelemalla sivustoa henkilön pyynnön arvioinnin aikana.

Mitkä ovat eri verkkosivustojen luokat?

• Hakemisto: Verkkosivua hostataan sivustolla, joka toimii hakemistona tai kerää tietoja, esim. yritysten tai yksityishenkilöiden postiosoitteita tai puhelinnumeroita.
  • Julkishallinto: Sivua hostataan julkishallinnon sivustolla, sivustolla, jolla viitataan julkishallinto-, liiketoiminta- tai lakitietoihin tai joka sisältää näihin liittyviä tietoja tai julkishallinnon viralliseen mediasisältöön tarkoitetulla sivustolla (huomaa, että julkinen media, esim. BBC tai PBS eivät sisälly tähän).
  • Uutiset: Sivua hostataan muun kuin julkishallinnon mediakanavan tai iltapäivälehden sivustolla.
  • Muu: Sivua hostataan sivustolla, joka ei sovi muihin luokkiin.
  • Sosiaalinen media: Sivu on profiili, kuva, kommentti tai muu sisältö, jota hostataan verkossa sosiaalisen median sivustolla.

Miksi jotkin URL-osoitteet, joiden sivun sisältö on "Nimeä ei löytynyt", näkyvät poistettuina?

Kun pyynnön tekijän nimi ei näy kyseessä olevan sivun sisällössä, saatamme estää tätä sivua näkymästä henkilön nimen sisältävien kyselyiden hakutuloksissa.

Miksi joidenkin kuukausien pyydettyjen URL-osoitteiden määrän kohdalla näkyy 0?

Google aloitti yksityiskohtaisten tietojen tallentamisen URL-tasolla vasta vuoden 2014 kesäkuun puolessa välissä.

Mistä saan lisätietoa?

Tietosuojatyöryhmä WP 29 kutsui Googlen kertomaan käytännön toimenpiteistään heinäkuussa 2014. Vastasimme etukäteen meille toimitettuun kyselyyn, joka käsittelee prosessiamme ja sen toimeenpanoa. Olemme julkaisseet kyselyn täällä. Oikeuden päätös on saatavilla täällä.