Phishing-aanvallen voorkomen en melden

Bij een phishing-aanval probeert iemand u te misleiden zodat u persoonlijke gegevens online deelt.

Hoe phishing werkt

Phishing wordt meestal uitgevoerd via e-mailberichten, advertenties of sites die lijken op sites die u al gebruikt. U kunt bijvoorbeeld een e-mail ontvangen die van uw bank afkomstig lijkt te zijn, waarin u wordt gevraagd uw rekeningnummer te bevestigen.

Gegevens waar phishing-sites naar kunnen vragen

• Gebruikersnamen en wachtwoorden
  • Burgerservicenummers
  • Bankrekeningnummers
  • Pincodes
  • Creditcardnummers
  • De meisjesnaam van uw moeder
  • Uw geboortedatum

Phishing-sites melden

Phishing-sites melden die u heeft gevonden via Google Zoeken

Als u denkt dat u een phishing-site heeft gevonden, rapporteert u de phishing-pagina.

Sites melden die het handelsmerk van Google gebruiken

Als u denkt dat een site het Google-handelsmerk of -logo misbruikt, rapporteert u de schending van het handelsmerk. U kunt bijvoorbeeld een niet-Google-site tegenkomen met een Google- of Gmail-logo op de pagina.

Een phishing-site melden waarvan u een advertentie in Google Zoeken heeft gezien

Als een phishing-site wordt weergegeven als een gesponsorde link op uw pagina met zoekresultaten, rapporteert u de site door contact op te nemen met AdWords.

Een site of e-mailadres melden waarmee iemand zich voordoet als Google Een phishing-site aangeven bij de overheid

Phishing-aanvallen voorkomen

Wees voorzichtig wanneer u een bericht ontvangt van een site waarin naar uw persoonlijke gegevens wordt gevraagd. Als u een dergelijk bericht ontvangt, controleert u eerst of de site bonafide is voordat u de gevraagde informatie verstrekt. Open indien mogelijk de site in een ander venster zonder op de link in de e-mail te klikken.

Google stuurt nooit ongevraagd berichten waarin om uw wachtwoord of andere persoonlijke gegevens wordt gevraagd.

Meer manieren om u te beschermen tegen phishing