G Suite heet nu Google Workspace: alles wat u nodig heeft voor uw werk.

Tag Manager en de Google-tag (gtag.js)

Dit document is bedoeld voor mensen die nog niet bekend zijn met metingen en willen weten welke tagging het beste voor hen is.

In dit document vindt u een overzicht van de Google-tag (gtag.js) en Tag Manager. Als u Google Analytics instelt voor een app, bekijkt u ook de Firebase-documentatie.

Overzicht

De Google-tag is één tag die u aan uw website kunt toevoegen om de prestaties van uw website en advertenties te meten. De Google-tag is nodig om gegevens te sturen naar Google Ads en Google Analytics 4 (GA4), ook wel bestemmingen genoemd.

Opmerking: Accepteer de Servicevoorwaarden voor de Google-service die de gegevens moet ontvangen als u gegevens uit de Google-tag wilt krijgen.

Welke tagoptie is het beste voor mij?

U kunt de Google-tag afzonderlijk gebruiken of in combinatie met Tag Manager.

In dit artikel leggen we de verschillende tagopties uit, zodat u de optie kunt kiezen die het best aansluit bij uw behoeften.

Wanneer alleen de Google-tag gebruiken?

De Google-tag is de basis voor alle meettoepassingen. Als u Google Ads of GA4 gebruikt, maakt het product automatisch een Google-tag voor u. De volgende stap is die Google-tag aan uw website toevoegen.

Met de Google-tag kunt u het volgende doen:

• Eén Google-tag gebruiken voor uw hele website in plaats van meerdere tags voor verschillende Google-productaccounts beheren.
  • Automatisch onder andere paginaweergaven, klikken en scrolls meten in Google Analytics. Meer informatie
  • Automatisch conversies en campagneprestaties meten in Google Ads. Meer informatie
  • Deze Google-taginstellingen instellen vanuit uw Google-producten (bijv. Google Ads, Google Analytics, Google Tag Manager), zodat u de code minder vaak hoeft te wijzigen.

Deze tagoptie is ideaal voor marketeers die geen webontwikkelingsteam hebben dat over een contentmanagementsysteem (CMS) beschikt. Als u alleen de standaardstatistieken nodig heeft, zoals paginaweergaven, klikken en scrolls, hoeft u de Google-tag maar één keer in te stellen en dat is alles.

Bent u klaar om aan de slag te gaan?

Meer beheermogelijkheden nodig?

U kunt deze tagopties toevoegen aan uw Google-tag:

• Google Tag Manager (aanbevolen)
  • gtag.js

Wat is gtag.js?

gtag.js is het JavaScript-framework dat wordt gebruikt om Google-tags rechtstreeks aan webpagina's toe te voegen. Als u gtag.js effectief wilt gebruiken, moet u bekend zijn met HTML, CSS en JavaScript.

Deze tagoptie is het meest geschikt voor webontwikkelaars die zelf tags beheren en alleen Google-tags hoeven te beheren. Met gtag.js kunt u tags rechtstreeks op uw webpagina installeren zonder dat u een tagbeheersysteem hoeft in te stellen.

Opmerking: De Google-tag (gtag.js) kan alleen gegevens naar Google-services sturen.

Als u de functionaliteit van tags wilt vergroten, kunt u later altijd uw tags migreren naar Google Tag Manager.

Wat is Google Tag Manager?

Tag Manager is een tagbeheersysteem waarmee u snel en eenvoudig tags op uw website of in uw mobiele app kunt updaten via een webinterface. U kunt Google Tag Manager gebruiken om een Google-tag op uw website te laden. Deze methode is dezelfde als het codefragment voor de Google-tag (gtag.js) toevoegen aan uw site.

Tag Manager ondersteunt Google-specifieke tags, een breed scala aan tags van derden en zelfs aangepaste tags. Zie alle ondersteunde tags.

Deze optie is het meest geschikt voor marketeers die zelf tags beheren, en Google en tags van andere partijen moeten beheren. Het is ook een goede optie voor tagbeheerders en bureaus, en kan worden gebruikt in combinatie met wijzigingen in de sitecode.

Google Tag Manager vs. gtag.js

In deze tabel staan de verschillen tussen Tag Manager en gtag.js.

gtag.js (code-implementatie)

Google Tag Manager (tagbeheersysteem)

U moet code schrijven om tags te implementeren en uw webcollectie aan te passen

Implementeer en pas de tags van Google en derden rechtstreeks aan zonder code te bewerken.
Alle ondersteunde tags bekijken

Kan alleen gegevens sturen voor Google-producten.

Kan gegevens sturen van Google-tags, tags van derden en aangepaste tags.

U moet tags beheren vanuit uw code en mogelijk code dupliceren voor verschillende platformen, bijvoorbeeld web en app.

Beheer tags voor uw website en apps via tagmanager.google.com

Het versiebeheer hangt af van hoe u de code beheert.

Werk samen met anderen via werkruimtes en tags voor versiebeheer.

Taggen vanaf de server is mogelijk. U heeft nog steeds Google Tag Manager nodig om uw servercontainer te implementeren en te gebruiken.

Met Tag Manager kunt u makkelijk tags op een server implementeren. Lees Taggen aan de clientzijde en vanaf de server als u deze optie overweegt.

Werkt met statische sitegeneratoren, CMS-systemen, websitebouwers of handmatig geschreven HTML-pagina's die JavaScript ondersteunen.

Werkt met veel CMS'en en websitebouwers. Gebruik de Google-tag (gtag.js) als uw systeem Tag Manager niet ondersteunt.

Kosten: geen

Kosten: geen

Klaar om Google Tag Manager te gebruiken?

Tag Manager instellen en installeren →

Als u Tag Manager al gebruikt, kunt u dat blijven doen. Tag Manager biedt 100% ondersteuning voor Google Ads- en Google Marketing Platform-tags. U hoeft geen extra code te implementeren met gtag.js op uw site als Tag Manager al in gebruik is.

De Google Analytics: GA4-configuratietag is nu de Google-tag

Als u GA4-configuratietags gebruikte, zijn deze automatisch geüpgraded naar de Google-tag. Uw meting en mogelijkheden werken hetzelfde als eerst en u hoeft geen actie te ondernemen.

Uw GA4-gebeurtenistags blijven hetzelfde.

Volgende stappen