G Suite heet nu Google Workspace: alles wat u nodig heeft voor uw werk.

Google Analytics voor mobiele apps

Tag Manager gebruiken met Google Analytics en Firebase

Als u over de nieuwste functies van het mobiele app-rapport in Google Analytics wilt beschikken, gebruikt u Firebase in uw Android- en iOS-apps. Zodra dit is aangezet in uw app, verzamelt en rapporteert Google Analytics automatisch ingebouwde gebeurtenissen en gebruikersproperty's. U kunt ook aangepaste gebeurtenissen registreren en aangepaste gebruikersproperty's instellen.

Tag Manager voor mobiele apps wordt met de Firebase SDK geïmplementeerd. Hiervoor is een Tag Manager-container vereist. De gebeurtenissen, parameters en gebruikersproperty's van Google Analytics zijn allemaal beschikbaar als invoer voor instellingen vanuit Tag Manager.

Tag Manager, Firebase en Google Analytics samen gebruiken

Voor apps die Firebase gebruiken, wordt automatisch informatie vastgelegd met Google Analytics. De Google Analytics voor Firebase-service in de Firebase-SDK verzamelt automatisch gegevens over app-gebruik voor u. Rapporten worden in Google Analytics en in de Firebase-console weergegeven. Zolang u de Firebase-SDK gebruikt, hoeft u geen aanvullende code toe te voegen om automatisch verzamelde gebeurtenissen in te schakelen.

Voeg Tag Manager toe aan uw app waarvoor Firebase aanstaat als u aanvullende tags van Google en derden wilt instellen.

Tag Manager implementeren in uw mobiele projecten:

1. Zorg dat uw app is ingesteld met Firebase:
  2. Maak een Tag Manager-account en stel een Tag Manager-container in.
  3. Voeg Tag Manager toe aan het project (Android | iOS).

Gebruik triggers met variabelen voor de Gebeurtenisnaam en de Gebeurtenisparameter om te definiëren door welke gebeurtenissen specifieke tags moeten worden geactiveerd. Triggervoorwaarden worden geëvalueerd wanneer een gebeurtenis in de app wordt vastgelegd. Ga voor meer informatie naar de ontwikkelaarsdocumentatie van Tag Manager voor Android en iOS.

Automatisch verzamelde gebeurtenissen die door de Firebase-SDK zijn gegenereerd en door Google Analytics zijn verzameld, kunnen niet worden gewijzigd.

De Google Analytics (Firebase)-tag maken

Ga als volgt te werk om een Google Analytics (Firebase)-tag te maken:

1. Maak een Google Analytics voor Firebase-container voor Android of iOS.
  2. Klik op Tags en dan Nieuw.
  3. Klik op Taginstellingen en selecteer Google Analytics (Firebase).
  4. Gebruik het menu Acties om gebeurtenissen te wijzigen, toe te voegen of te blokkeren.
    • Gebeurtenis blokkeren: Gebruik deze optie om een handmatig vastgelegde gebeurtenis te blokkeren. U kunt deze optie bijvoorbeeld gebruiken als een ontwikkelaar per ongeluk dezelfde gebeurtenis tweemaal vastlegt, een gebeurtenis vastlegt voor iets dat niet moet worden vastgelegd of te veel unieke gebeurtenisnamen vastlegt. Geblokkeerde gebeurtenisgegevens worden niet naar Firebase Analytics verzonden.
    • Gebeurtenis toevoegen: Gebruik deze optie wanneer u een gebeurtenis wilt meten op hetzelfde moment als een andere gebeurtenis.
      • Bewerk de parameternamen in het veld Gebeurtenisnaam overschrijven.
      • Gebruik Parameters om toe te voegen/te bewerken om sleutelnamen en -waarden toe te voegen. Klik op de knop Rij toevoegen en voer de betreffende sleutelnamen en -waarden in.
      • Gebruik Parameters om te verwijderen om sleutelnamen te verwijderen wanneer de tag wordt geactiveerd.
    • Gebeurtenis aanpassen: Gebruik deze optie om parameternamen consistent te houden tussen verschillende versies van uw apps. Uw Android-implementatie kan bijvoorbeeld een gebeurtenis met de naam afbeelding_opslaan bevatten, terwijl uw iOS-implementatie nieuwe_afbeelding_opslaan gebruikt voor diezelfde functie.
      • Bewerk de parameternamen in het veld Gebeurtenisnaam overschrijven.
      • Gebruik Parameters om toe te voegen/te bewerken om sleutelnamen en -waarden toe te voegen. Klik op de knop Rij toevoegen en voer de betreffende sleutelnamen en -waarden in.
      • Gebruik Parameters om te verwijderen om sleutelnamen te verwijderen wanneer de tag wordt geactiveerd.
    • Klik op Triggers en geef een gebeurtenistrigger op waarmee deze tag wordt geactiveerd.

5. Sla de taginstellingen op en publiceer deze.

Universal Analytics in Firebase-projecten inschakelen met Tag Manager

Met Firebase kunt u een Tag Manager-container activeren voor uw app en vervolgens met Tag Manager eenvoudig een Universal Analytics-tag of door derden ondersteunde tags instellen en implementeren.

U stelt als volgt een Universal Analytics-tag via Tag Manager in:

1. Zorg dat uw app is ingesteld met Firebase:
    1. Installeer de Firebase-SDK (Android | iOS).
    2. Voeg in de Firebase-console de app toe aan het Firebase-project.
    3. Voeg Firebase Analytics toe aan uw app (Android | iOS).
  2. Maak een Tag Manager-account en stel een Tag Manager-container in.
  3. Voeg Tag Manager toe aan het project (Android | iOS).
  4. Maak een Google Analytics-tag in Tag Manager.
Vanwege de beëindiging van de InstallBroadcast API ondersteunt Universal Analytics de attributie van nieuwe gebruikers voor apps niet meer. Stap eventueel over naar de volgende generatie van Google Analytics 4.

Nadat uw app is gecompileerd met Firebase en Tag Manager, kunt u extra tags toevoegen aan de Tag Manager-interface zonder dat u de app opnieuw hoeft te compileren.

IP-anonimisering wordt automatisch aangezet voor de Firebase-SDK en hoeft niet te worden ingesteld in de variabele voor Google Analytics-instellingen.

Automatisch verzamelde gebeurtenissen beschikbaar in Tag Manager voor Android en iOS

In deze tabel staan de beschikbare automatisch verzamelde gebeurtenissen van Google Analytics voor Firebase voor Android en iOS die toegankelijk zijn vanuit Tag Manager:

Gebeurtenis Android iOS
app_exception
app_update
firebase_campaign
first_open
in_app_purchase
notification_dismiss
notification_foreground
notification_open
notification_receive
os_update
session_start
user_engagement

Gebeurtenissen wijzigen en blokkeren

Tag Manager biedt u de mogelijkheid om met de Google Analytics (Firebase)-tag aangepaste gebeurtenissen toe te voegen, te wijzigen of te blokkeren (zelfs nadat de app is uitgebracht). Gebeurtenissen die in uw app met de Firebase SDK zijn vastgelegd, worden standaard naar Google Analytics verzonden, zelfs als Tag Manager in gebruik is. Dit kan handig zijn in gevallen waarin gebeurtenisnamen tussen app-builds zijn veranderd en u consistente gegevens wilt verzamelen van gebruikers die nog oudere versies van uw app hebben.

BELANGRIJK: Gebruik de Google Analytics (Firebase)-tag alleen als u aangepaste gebeurtenissen die door Firebase worden verzameld wilt toevoegen, wijzigen of blokkeren. Automatisch verzamelde gebeurtenissen kunnen niet worden gewijzigd.