"Google Analytics: GA4‑määritys" ‑tagi on nyt Google‑tagi. Verkkosäilöön sisältyvät GA4-määritystagit siirtyvät automaattisesti syyskuusta alkaen. Mittaukseen ei tule muutoksia, eikä sinun tarvitse tehdä mitään. Lue lisää

Haittaohjelmien havaitseminen

Haittaohjelma-termi viittaa ohjelmistoon, joka on suunniteltu vahingoittamaan tietokonetta tai siihen asennettuja ohjelmistoja. Haittaohjelmat voivat varastaa arkaluontoisia tietoja (kuten salasanoja tai luottokorttien numeroita) tai lähettää käyttäjän sähköpostitililtä huijaussähköposteja käyttäjän tietämättä. Haittaohjelmat saattavat olla muun muassa viruksia, matoja, vakoiluohjelmia, mainosohjelmia tai troijalaisia.

Säilöt tarkistetaan automaattisesti haittaohjelmien varalta. Jos haittaohjelmia havaitaan, niitä sisältävistä säilöistä tehdään ilmoitus. Google Tag Manager ei käynnistä tageja, jotka viittaavat haittaohjelmia sisältäviin sivustoihin.

Miten haittaohjelmat päätyvät sivustoille ja verkkoihin?

Useimmissa tapauksissa käyttäjät eivät ole tietoisia tageista, jotka käynnistävät haittaohjelmia heidän säilöistään. Verkkopalvelun tarjoaja ei yleensä ole itse syypää ongelmaan vaan ongelma johtuu siitä, että verkkosivustolle on asennettu haittaohjelman sisältäviä kolmansien osapuolten kirjastoja tai malleja. Haittaohjelma voi tämän jälkeen päästä sivustolle sellaisen muokatun HTML-tagin välityksellä, jonka palveluntarjoaja on julkaissut Tag Managerin kautta.

Yleisiä merkkejä sivustolla olevasta haittaohjelmasta ovat muun muassa ei-toivotut URL-osoitteiden uudelleenohjaukset, ponnahdusikkunamainokset, muuttuneet Google-hakutulokset, selaimen uudet ei-toivotut työkalurivit tai sivuhakupalkit ja tietokoneen hidastuminen.

Mitä voin tehdä, jos säilössäni havaitaan haittaohjelma?

Jos säilössä havaitaan haittaohjelma, säilön omistajat saavat asiasta ilmoituksen sähköpostitse. Tag Manager näyttää ilmoituksen siitä, että tagissa on havaittu haittaohjelma, jos tagi on käytössä julkaistussa versiossa. Sama ilmoitus näytetään myös versiohistoriassa.

Voit korjata tämän ongelman siirtymällä tartunnan saaneeseen säilöön ja poistamalla kaikki triggerit haittaohjelmatartunnan saaneista tageista. Poista kyseiset tagit tämän jälkeen tagien sekvensoinnista, jotta ne poistuvat kokonaan käytöstä.

Kun korjattu säilön määritys on julkaistu uudelleen, se tarkistetaan automaattisesti uudelleen haittaohjelmien varalta.

Paras tapa haittaohjelmien ehkäisemiseen on käyttää Google Tag Managerin sisäänrakennettuja tagimalleja. Tag Manager tukee useita kolmannen osapuolen tagimalleja, ja monia muita malleja löytyy yhteisömalligalleriasta.

Mitä minun pitää tehdä, jos käytän mainosverkostoa ja saan ilmoituksen haittaohjelmasta?

Tarkista tietokoneesi haittaohjelmien varalta alla olevien ohjeiden avulla, poista kaikki haitallinen koodi sivustoltasi ja lähetä sivustosi ja mainoksesi tarkistettaviksi.

1. Tarkista sivustosi tila Googlen Search Console ‑sivustolta.
    1. Kirjaudu sisään osoitteessa google.fi/webmasters.
    2. Jos et ole aiemmin käyttänyt Search Consolea, kirjoita verkkosivustosi osoite asianmukaiseen kenttään ja valitse Lisää sivusto. Huomaa, että sinua saatetaan pyytää vahvistamaan, että omistat sivuston.
    3. Havaitut ongelmat näkyvät sivuston tilan yhteydessä.
  2. Saat tarkat ohjeet seuraavista vaiheista valitsemalla alta asianmukaisen vaihtoehdon.
Jos Search Console löytää haittaohjelmia sivustoltasi

Tässä on lyhyesti ne vaiheet, joiden mukaan sinun on edettävä:

1. Aseta sivustosi karanteeniin.
  2. Arvioi aiheutuneet vauriot.
  3. Puhdista sivustosi.
  4. Pyydä Googlea tarkistamaan sivustosi.

Katso täältä tarkemmat ohjeet. Opastamme sinua kaikissa vaiheissa. Varmista, että ensisijainen verkkotunnuksesi, kaikki aliverkkotunnuksesi ja kaikki sivustosi todennetut uudelleenohjaukset on puhdistettu haittaohjelmista.

Jos et voi suorittaa kaikkia teknisiä vaiheita itse, ota yhteyttä webhotellipalvelun tarjoajaan.

Jos Search Console ei löydä haittaohjelmia sivustoltasi

Vaikkei Search Console tunnistaisi ongelmia, sivustollasi saattaa silti olla järjestelmämme havaitsemia turvallisuusongelmia. Tarkista verkkovastaavalta tai webhotellipalvelun tarjoajalta, pystyvätkö he tunnistamaan ongelman.

Mitä tapahtuu säilöille, jotka edelleen viittaavat haittaohjelmia sisältäviin sivustoihin?

Haittaohjelmia sisältävät tagit poistetaan käytöstä, eikä niitä käytetä. Jos haittaohjelmia sisältävä tagi otetaan käyttöön uudelleen, Google Tag Manager ‑tilillesi kirjautuminen saatetaan estää. Tilin lukitsemisesta ilmoitetaan tilin omistajille sähköpostitse.

Onko Googlella ohjelmia haittaohjelmien tunnistamiseen ja poistamiseen?

Vaikka Googlella ei ole haittaohjelmien poistamiseen tarkoitettuja ohjelmia, Google tarjoaa selaussuojan. Selaussuoja on Googlen tarjoama palvelu, jonka avulla sovellukset voivat verrata URL-osoitteita Googlen jatkuvasti päivittyviin tietojenkalastelu- ja haittaohjelmasivujen luetteloihin. Muita kolmannen osapuolen ratkaisuja, joista voi olla hyötyä, on lueteltu alla:

Jos nämä ohjelmat eivät ratkaise ongelmaa, kokeile käyttää jotakin kehittynyttä vianetsintäohjelmaa (esim. HijackThis).

Miten voin tehdä viranomaisille valituksen haittaohjelmasta?

Yhdysvalloissa FTC (Federal Trade Commission) käsittelee harhaanjohtaviin tai petollisiin bisneskäytäntöihin liittyvät valitukset. Tällaisiksi katsotaan myös haittaohjelmat, joita jaetaan Yhdysvalloissa hostatuilta sivustoilta. Voit tehdä valituksen osoitteessa www.ftccomplaintassistant.gov.

Muualla kuin Yhdysvalloissa voit tehdä valituksen osoitteessa www.econsumer.gov, joka on 21 maan kuluttajansuojavirastoja edustava sivusto.