G Suite heter nå Google Workspace: Her finner du alt bedriften trenger for å få arbeidet gjort.

Datalaget

Google Tag Manager-løsningen fungerer best når du implementerer den i sammen med et datalag. Et datalag er et JavaScript-objekt som brukes til å sende informasjon fra nettstedet ditt til Tag Manager-beholderen. Du kan bruke denne informasjonen til å fylle ut variabler med verdier og aktivere utløsere i tagkonfigurasjonene dine.

Utviklere kan finne mer informasjon om dette i utviklerdokumentasjonen.

I stedet for å referere til variabler, transaksjonsinformasjon, sidekategorier og andre viktige signaler som er spredt på siden din, er Tag Manager utformet for at du enkelt skal kunne referere til informasjon som du tar med i kildekoden for datalaget ditt. Ved å implementere et datalag med variabler og tilhørende verdier sikrer du at disse verdiene er tilgjengelige straks du trenger dem til å utløse tagger.

Når du konfigurerer nettstedet ditt eller mobilappen din for bruk sammen med Tag Manager og et datalag, bør du tenke gjennom hvilke informasjonskategorier som skal oppbevares i datalaget. Her er noen eksempler:

• Produktdata: produktnavn, pris, kategori
  • Informasjon om markedsføringskampanjen: trafikkilde, medium
  • Transaksjonsdata: verdien av handlekurven, betalingsdato
  • Kundeinformasjon: ny eller eksisterende kunde

Opprett datalagvariabler

Med datalagvariabler kan Tag Manager leve verdier fra datalaget du har implementert, og overføre disse verdiene til tagger, utløsere og andre variabler. Et datalagobjekt består av en liste over nøkkelverdi-par. En nøkkel er en kategori, for eksempel sjanger, tittel eller forfatter. Hver nøkkel kan ha unike verdier. Tittelnøkkelen for en bok kan for eksempel ha verdier som «Ulysses», «Krig og fred», «Univers uten grenser» og så videre.

Legg til datalagkode på nettsider

Du kan konfigurere datalaget ditt ved å samarbeide med en utvikler om å legge til kodebiten nedenfor i <head>-delen på nettsiden din, over beholderkodebiten din:

<script>
    window.dataLayer = window.dataLayer || [];
</script>

Legg til informasjon i datalaget via dataLayer.push()-kommandoen:

<a href="#" onclick="dataLayer.push({
    'bookCategory': 'skjønnlitteratur',
    'bookTitle': 'Hundre års ensomhet',
    'bookAuthor': 'Gabriel García Márquez'
});">Informasjon om boken</a>

I utviklerdokumentasjonen finner du mer informasjon om hvordan du kan implementere datalag.

Konfigurer variabelen for datalag

Når du har nøkkelen du er ute etter, kan du opprette en datalagvariabel:

1. Klikk på Variabler.
  2. Klikk på Ny under Brukerdefinerte variabler.
  3. Klikk på Konfigurasjon av variabler, og velg Variabel for datalag som variabeltype.
  4. Skriv inn nøkkelen nøyaktig slik den er skrevet i koden, f.for eksempel bookTitle, ikke book title, i Navn på datalagvariabel-feltet.
  5. I de fleste tilfeller skal Datalagversjon være angitt med standardverdien Versjon 2. Finn ut mer.
  6. Lagre variabelen.
  7. Gjenta disse trinnene for alle datalagnøkler du ønsker å ha tilgjengelige som variabler i Tag Manager.
  8. Publiser beholderen.
Merk: Datalagvariabler fungerer bare per side. Hvis du vil beholde datalagverdiene gjennom flere sidevisninger, må du legge til din egen kode for å overføre datalagverdier mellom sider.

Sånn behandles informasjon om datalag

Når Tag Manager laster inn en beholder, behandles alle pushmeldingene fra datalaget som er satt i kø. I Tag Manager behandles datalaghendelser i rekkefølgen de registreres i. Kun én melding behandles om gangen. Hvis meldingen er en hendelse, utløses eventuelle tagger der betingelsene for utløsing er innfridd, før neste melding behandles.

Hvis koden utfører gtag()- eller dataLayer.push()-kall på siden, i en egendefinert mal eller via en egendefinert HTML-tag, blir den tilhørende meldingen satt i kø og behandlet etter at alle de andre ventende meldingene er evaluert. Dette betyr at det ikke finnes noen garanti for at eventuelle datalagverdier som er oppdatert, er tilgjengelige for den neste hendelsen. For å håndtere disse tilfellene kan du legge til et hendelsesnavn i meldingen som sendes til datalaget, og så bruke utløseren for en egendefinert hendelse til å «lytte» etter hendelsesnavnet.

Viktig: Ikke bruk de egendefinerte HTML-taggene til å implementere gtag.js-basert kode. Bruk i stedet Tag Managers integrerte tag-maler for Google Ads, Analytics og Floodlight.
Viktig: Du kan ikke bruke egendefinert HTML-innhold for å forsøke å angi innstillingene for samtykke. Ettersom samtykkeinnstillingene må brukes før de relevante taggene utløses i Tag Manager-beholderen, må du implementereAPI-ene for samtykke i Tag Manager før Tag Manager-beholderen lastes inn.

Flere ressurser