G Suite har bytt namn till Google Workspace: allt ditt företag behöver för att få jobbet gjort.

[UA] Universal Analytics-händelser

Obs! Den här artikeln handlar om Universal Analytics (UA). Från och med 1 juli 2023 slutar UA-standardegendomar att behandla data (1 juli 2024 för UA 360-egendomar). Om du fortfarande använder UA bör du övergå till Google Analytics 4 (GA4).

Google Taggstyrning använder utlösarkonfigurationer för att aktivera taggar som svar på händelser. I den här artikeln beskriver vi hur du använder Taggstyrning för att ställa in Universal Analytics-händelsetaggar som utlöses vid klick på länkar, klick på andra typer av element, med tidsbestämda intervall och när formulär skickas in.

I den här artikeln beskriver vi hur du konfigurerar Taggstyrning för att skapa utlösare som lyssnar efter vissa typer av händelser som förväntas inträffa på en webbsida. Om du vill ha mer exakt kontroll över utlösarfunktionen ställer du in din kod så att den använder utlösare baserat på händelser som skickas till datalagret.

Här visar vi två vanliga metoder för att skicka information om klickhändelser till Google Analytics:

I dessa exempel antar vi att en webbsida innehåller en navigeringsmeny med följande namn och webbadresser:

Köp https://example.come/kop.html
Om https://example.com/om.html
Kontakt https://example.com/kontakt.html

Mäta klick med separata utlösare och taggar

För den här metoden krävs att du skapar tre utlösare och tre taggar – ett par med utlösare och tagg för varje objekt i tabellen ovan:

1. Lägg till en Google Analytics-sidvisningstagg om du inte redan har en. Taggen måste aktiveras på alla sidor.
  2. Aktivera Taggstyrning för att fånga upp data om klickade webbadresser:
    1. Klicka på Variabler.
    2. Klicka på Konfigurera i avsnittet Inbyggda variabler.
    3. Markera kryssrutan för Klicka på webbadress.
  3. Skapa utlösare som lyssnar efter länkklick på kop.html, kontakt.html och om.html:
    1. Klicka på Utlösare följt av Ny.
    2. Klicka på Utlösarkonfiguration följt av Klicka – Bara länkar.
    3. Lägg till dessa inställningar i utlösarkonfigurationen:
      • Vänta på taggar: Aktivera
      • Längsta väntetid: 2 000 (millisekunder)
      • Kontrollera validering: Inaktivera
      • Aktivera utlösaren när samtliga dessa villkor är uppfyllda: Sidans webbadress följt av innehåller följt av /
      • Utlösaren aktiveras av: Vissa klick på länkar följt av Klickadress för videoannons följt av innehållerföljt av kop.html
      • Döp utlösaren till ”Utlösare – Köpklick” och spara den.
    4. Upprepa dessa steg för kontakt.html och om.html.
  4. Skapa tre nya Google Analytics-taggar för att spåra klick för varje sida:
    1. Klicka på Taggar följt av Ny.
    2. Klicka på Taggkonfiguration följt av Google Analytics – Universal Analytics.
    3. Ställ in SpårningstypHändelse.
    4. Ange parametrar för händelsespårning:
      • Kategori: Nav
      • Åtgärd: Välj
      • Etikett: Köp
        Obs! Etikettvärdet bör motsvara den specifika länken som klickas (t.ex. Köp för kop.html, ”Kontakt” för kontakt.html och ”Om” för om.html).
      • Taggnamn: UA – Händelse – Köplänk
      • Icke-interaktionsträff: Falskt
      • Google Analytics-inställningar: Välj en befintlig variabel för Google Analytics-inställningar eller skapa en ny.
    5. Klicka på Utlösare och välj utlösaren som du skapade i steg 3, med namnet Utlösare – Köpklick.
    6. Ge taggen ett namn och spara taggkonfigurationen.
  5. Upprepa dessa steg och skapa taggar för länkarna Kontakter och Om. Kom ihåg att välja värdet på Etikett efter sidans namn, t.ex. ”Köp” för kop.html, ”Kontakt” för kontakt.html och ”Om” för om.html.
  6. Publicera behållaren.

Mäta klick med en enda tagg

Du kan förenkla behållaren genom att ha endast en utlösare med ett reguljärt uttryck för aktivering på rätt sidor och en tagg som använder en Taggstyrning-variabel för fältet Etikett:

1. Lägg till en Google Analytics-sidvisningstagg om du inte redan har en. Taggen måste aktiveras på alla sidor.
  2. Aktivera Taggstyrning för att fånga upp värden från klickade webbadresser:
    1. Klicka på Variabler.
    2. Klicka på Konfigurera i avsnittet Inbyggda variabler.
    3. Välj den inbyggda variabeln Klickadress för videoannons.
  3. Skapa en enda utlösare för att hantera länkklick för varje objekt i tabellen ovan:
    1. Klicka på Utlösare följt av Ny.
    2. Klicka på Utlösarkonfiguration följt av Klick – Bara länkar
    3. Konfigurera utlösaren med dessa inställningar:
      • Vänta på taggar: Aktivera
      • Längsta väntetid: 2 000 ms
      • Kontrollera validering: Inaktivera
      • Aktivera utlösaren när samtliga dessa villkor är uppfyllda: Sidans webbadress följt av innehållerföljt av /
      • Utlösaren aktiveras för: Vissa klick följt av Klickadressen följt av matchar det reguljära uttrycket följt av kontakt\.html|kop\.html|om\.html
    4. Döp utlösaren till ”Utlösare – navklick” och spara.
  4. Skapa en enda tagg för att hantera alla klick:
    1. Klicka på Taggar följt av Ny.
    2. Klicka på Taggkonfiguration följt av Google Analytics – Universal Analytics.
    3. Ställ in SpårningstypHändelse.
    4. Fyll i Parametrar för händelsespårning:
      • Kategori: Nav
      • Åtgärd: Välj
      • Etikett: {{Klickadress}}
    5. Klicka på Utlösare och välj utlösaren som du skapade i steg 3, med namnet Utlösare – navklick.
    6. Spara taggen.
  5. Publicera behållaren.

Klick på något element

Med den här tekniken kan du mäta klick på andra element än länkar. Detta inkluderar klick på bilder, <div>-element eller andra objekt på sidan som är tillgängliga i DOM. I det här exemplet har varje bild class-attributvärdet gallery och ett unikt id-attributvärde för varje bild:

<a href="ggb.jpg" class="gallery" id="Golden_Gate_Bridge">
<a href="tm.jpg" class="gallery" id="Taj_Mahal">

I det här exemplet använder vi attributen för att konfigurera en utlösare som aktiverar bildtaggar med class="gallery" och använder utlösaren för att aktivera en tagg som skickar respektive id-värden (t.ex. Golden_Gate_Bridge, Taj_Mahal) till Google Analytics:

1. Lägg till en Google Analytics-sidvisningstagg om du inte redan har en. Taggen måste aktiveras på alla sidor.
  2. Aktivera Taggstyrning för att fånga upp klickade class- och id-värden:
    1. Klicka på Variabler.
    2. Klicka på Konfigurera i avsnittet Inbyggda variabler.
    3. Välj de inbyggda variablerna Click Classes och Click ID.
  3. Skapa en ny utlösare som aktiveras när en länk har class-attributet gallery:
    1. Klicka på Utlösare följt av Ny.
    2. Klicka på Utlösarkonfiguration följt av Klick – Alla element.
    3. Aktivera utlösaren när samtliga dessa villkor är uppfyllda: Sidans webbadress följt av innehåller följt av /
    4. Utlösaren aktiveras för Vissa klick följt av Klickklasser följt av innehåller följt av galleri.
    5. Spara utlösaren och döp den till Utlösare – klick på bildgalleri när du uppmanas att göra det.
  4. Skapa en tagg för att fånga upp id-attributvärdena för en klickad bild:
    1. Klicka på Taggar följt av Ny.
    2. Klicka på Taggkonfiguration följt av Universal Analytics.
    3. Ställ in SpårningstypHändelse.
    4. Fyll i Parametrar för händelsespårning:
      • Kategori: Bildgalleri
      • Åtgärd: Klick
      • Etikett: {{Klick-id}}
        Obs! Klamrarna används i textfält och anpassad kod för att ersätta ett giltigt Taggstyrning-variabelnamn med det relevanta värdet som hämtas från händelsen.
      • Icke-interaktionsträff: Falskt
      • Google Analytics-inställningar: Välj en befintlig variabel för Google Analytics-inställningar eller skapa en ny om så krävs.
    5. Klicka på Utlösare och välj utlösaren som du skapade i steg 3 med namnet Utlösare – klick på bildgalleri.
    6. Spara taggen som GA – händelsetagg – klick på bildgalleri.
  5. Publicera behållaren.

Tidsbestämda intervall

Implementeringen av tidsbestämda intervalltaggar kan påverka avvisningsfrekvensrapporterna så att siffrorna framstår som lägre än förväntat.

Mät tidsbestämda intervaller när du behöver förstå tid på sidan när inga händelser utlöses. Det kan innefatta att användarna läser text eller spelar upp en video på sidan. Eftersom Google Analytics-sessioner har en tidsgräns på 30 minuter som standard kanske du dessutom vill implementera en keepalive-händelse för att se till att aktiviteten skickas var 25:e minut.

Så här konfigurerar du en tagg som mäter tidsintervall:

1. Lägg till en grundläggande Google Analytics-sidvisningstagg om du inte redan har en. Taggen måste aktiveras på alla sidor.
  2. Skapa en timerutlösare:
    1. Klicka på Utlösare följt av Ny.
    2. Klicka på Utlösarkonfiguration följt av Timer.
    3. Lägg till dessa inställningar i utlösarkonfigurationen:
      • Händelsenamn: gtm.timer
      • Intervall: 1 500 000 (beräknat i millisekunder)
      • Gräns: 5
      • Aktivera utlösaren när samtliga villkor är uppfyllda: Sidans webbadressföljt av innehåller följt av video.html
      • Utlösaren aktiveras: Alla timer
    4. Spara utlösaren som Utlösare – sessionstimer.
  3. Skapa en sessionstimertagg:
    1. Klicka på Taggar följt av Ny.
    2. Klicka på Taggkonfiguration följt av Universal Analytics och lägg till dessa inställningar i taggkonfigurationen:
      • Spårningstyp: Tid
      • Parametrar för spårning av användartider: Lämna tomma eller lägg till önskade värden för dina rapporter.
    3. Klicka på Utlösare och välj utlösaren som du skapade i steg 2 med namnet Utlösare – sessionstimer.
  4. Publicera behållaren.

Inskickade formulär

Med den här tekniken aktiveras en tagg varje gång ett formulär på en webbsida skickas in. I detta exempel förutsätts att HTML-taggen <form> innehåller ett id-attribut med värdet contact_us:

<form action="/example" method="POST" id="contact_us">

Vi kan använda detta id för att skapa en utlösare som lyssnar efter när detta formulär skickas in:

1. Lägg till en grundläggande Google Analytics-sidvisningstagg om du inte redan har en. Taggen måste aktiveras på alla sidor.
  2. Aktivera Taggstyrning för att fånga upp formulär-id:n:
    • Klicka på Variabler.
    • Klicka på Konfigurera i avsnittet Inbyggda variabler.
    • Välj den inbyggda variabeln Form ID.
  3. Skapa en utlösare för inskickat formulär:
    • Klicka på Utlösare följt av Ny.
    • Klicka på Utlösarkonfiguration följt av Formulärsändning.
    • Lägg till dessa inställningar i utlösarkonfigurationen:
      • Vänta på taggar: Inaktivera
      • Kontrollera validering: Aktivera
      • Aktivera utlösaren när samtliga dessa villkor är uppfyllda: Sidans webbadress följt av innehåller följt av /
      • Utlösaren aktiveras: Vissa formulär följt av Formulär-idföljt av innehållerföljt av contact_us
    • Spara utlösaren som Utlösare – mina inskickade formulär.
  4. Skapa taggen för att spåra inskickade formulär:
    1. Klicka på Taggar följt av Ny.
    2. Klicka på Taggkonfiguration följt av Universal Analytics.
    3. Ställ in SpårningstypHändelse.
    4. Fyll i Parametrar för händelsespårning:
      • Kategori: Formulär
      • Åtgärd: Skicka
      • Etikett: Kundgenerering – {{Formulär-id}}
        Obs! Klamrarna i textfält och anpassad kod ersätts av ett giltigt Taggstyrning-variabelnamn med det relevanta värdet som hämtas från händelsen.
    5. Icke-interaktionsträff: Falskt
    6. Google Analytics-inställningar: Välj en befintlig variabel för Google Analytics-inställningar eller skapa en ny.
    7. Klicka på Utlösare och välj utlösaren som du skapade i steg 3 med namnet Utlösare – mina inskickade formulär.
    8. Spara taggen som GA – händelsetagg – skickade formulär.
  5. Publicera behållaren.