Meerkeuzevragen analyseren

Percentages en overlapping

Tel de antwoordpercentages voor deze antwoorden op en u komt op meer dan 100%. U vraagt zich wellicht af hoe het totaal van percentages kan oplopen tot meer dan 100?

Of mogelijk bent u al bekend met het vraagtype 'meerkeuze'. Hierbij wordt naast elk antwoord een selectievakje weergegeven zodat één respondent meerdere antwoorden kan selecteren:

Wanneer u voor dit type vraag antwoordpercentages toevoegt, worden respondenten die twee antwoorden hebben geselecteerd, dubbel geteld en mensen die er drie selecteerden driemaal. Het toevoegen van percentages pakt dus meestal niet zo goed uit. In plaats daarvan kunt u onbewerkte aantallen gebruiken om te bekijken hoeveel afzonderlijke antwoorden zijn geselecteerd voor elke antwoordoptie.