Stadia spelen op mobiele apparaten

Je kunt je Stadia-controller draadloos aan een geschikt mobiel apparaat koppelen via wifi. Je kunt ook een USB-kabel gebruiken om je Stadia-controller of ondersteunde gamepad van derden aan te sluiten op je mobiele apparaat. Sommige gamepads van derden ondersteunen ook bluetooth-verbindingen.

Als je geen controller aansluit, kun je rechtstreeks op het scherm van je mobiele apparaat spelen via de touch-gamepad of schermbediening voor games die dit ondersteunen.

Als je een USB-C-kabeladapter gebruikt om een controller aan te sluiten op een mobiel apparaat, moet je ervoor zorgen dat je de adapterkant van de kabel aansluit op je mobiele apparaat.

Opmerking: Als je Stadia speelt op je iPhone of iPad, worden bedrade controllers momenteel niet officieel ondersteund. Je kunt wel een Stadia-controller met je apparaat verbinden via de onderstaande draadloze methoden of een geschikte controller aansluiten via bluetooth.

Een game starten

Voordat je gaat spelen, moet je je Stadia-controller draadloos aan je mobiele apparaat koppelen of aansluiten met een USB-C-kabel.

Draadloze verbinding

1. Open de Stadia-app Stadia icon op je mobiele apparaat.
  2. Scroll omlaag naar 'Je games' en tik op de game die je wilt spelen.
  3. Zorg ervoor dat 'Dit scherm' is geselecteerd in het dropdownmenu.
  4. Tik op Spelen Stadia Play button. Als de game start, wordt je gevraagd een controller te koppelen.
  5. Houd op je Stadia-controller de Stadia-knop Stadia-knop ingedrukt totdat de controller 2 keer trilt om weer naar de koppelingsstand te gaan.
    • Het statuslampje op je controller knippert wit.
  6. Voer met de Stadia-controller de koppelingscode in die op je scherm wordt weergegeven.

Opmerking: Als je je mobiele data-abonnement gebruikt om op Stadia te spelen op je mobiele apparaat, kun je niet draadloos gamen met je Stadia-controller. Als je draadloos wilt gamen, verbind je je mobiele apparaat en Stadia-controller met hetzelfde wifi-netwerk.

Bedrade verbinding

1. Sluit je Stadia-controller via een USB-C-kabel aan op je mobiele Android-apparaat.
  2. Open de Stadia-app Stadia icon op je mobiele Android-apparaat.
    • Afhankelijk van je instellingen wordt de app misschien automatisch gestart als je een gamepad aansluit.
  3. Scroll omlaag naar 'Je games' en tik op de game die je wilt spelen.
  4. Zorg ervoor dat 'Dit scherm' is geselecteerd in het dropdownmenu.
  5. Tik op Spelen Stadia Play button.

Opmerking: Als je de Stadia-controller op je mobiele Android-apparaat aansluit of er draadloos verbinding mee maakt, kun je voicechat of groepschat in games horen en hierop reageren als je een headset met microfoon aansluit op je controller. Je kunt ook bluetooth of een USB-kabel gebruiken om een headset aan te sluiten op je mobiele Android-apparaat.

Een controller opnieuw aansluiten

Als de verbinding met je controller wordt verbroken terwijl je een game speelt, krijg je een koppelingscode op je scherm te zien.

• Als je de Stadia-controller draadloos wilt koppelen, zorg je dat deze is opgeladen en in de koppelingsstand staat. Daarna geef je de koppelingscode op die je op het scherm van je mobiele apparaat ziet.
  • Als je een bedrade controller opnieuw wilt aansluiten, sluit je deze met een USB-C-kabel aan op je mobiele apparaat.
  • Tik op Game sluiten om de game af te sluiten.

Opmerking: Als je de game sluit, kun je tussen schermen schakelen zonder je voortgang te verliezen.

De touch-gamepad gebruiken

Met de touch-gamepad kun je Stadia ook zonder controller op een geschikt mobiel apparaat spelen. Start hiervoor een game terwijl er geen controller is aangesloten en tik op Touch-gamepad proberen.

De Stadia-controller wordt weergegeven op het touchscreen van je apparaat. Druk of tik erop om te spelen.

Tik op en sleep de cirkels L of R op het scherm om de analoge sticks (links en rechts) te bewegen. Je kunt ook het volgende doen:

• Tik op en sleep een lege plek op het scherm om de rechtse analoge stick te bewegen.
  • Tik op en sleep L1 of L2 om de linkse analoge stick te bewegen (bijvoorbeeld om je personage te verplaatsen) terwijl je een andere actie uitvoert.
  • Tik op en sleep R1 of R2 om de rechtse analoge stick te bewegen (bijvoorbeeld om de camera te bewegen) terwijl je een andere actie uitvoert.

Opmerking: Sommige in-game interacties kunnen moeilijker zijn met de touch-gamepad, vooral in games waarvoor je meerdere bedieningselementen tegelijkertijd moet gebruiken. Voor de beste functionaliteit raden we een Stadia-controller of gamepad van derden aan.

Schermbediening

Schermbediening is een functie die beschikbaar is op mobiele Android- en iOS®-apparaten en wordt ondersteund door specifieke games. Hiermee kun je rechtstreeks interactie met een game hebben via het touchscreen van je mobiele apparaat. In tegenstelling tot bij de touch-gamepad zie je bij schermbediening geen bedieningselementen voor de Stadia-controller (zoals analoge sticks of gezichtsknoppen). In plaats daarvan kun je de game bedienen door op je touchscreen te tikken of te schuiven.

Als je wilt nagaan of een game schermbediening ondersteunt, check je of tikbediening wordt vermeld bij de invoeropties op de detailpagina van de game in de Stadia Store. Je kunt schermbediening aanzetten als je de game start in de Stadia-app Stadia icon voor Android of in de web-app op een iOS-apparaat.

Spelen op Stadia via mobiele data

Als je op Stadia wilt spelen als je mobiele apparaat geen verbinding heeft met een wifi-netwerk, zet je de optie 'Mobiele data gebruiken' aan via de prestatie-instellingen in de Stadia-app Stadia icon. Deze instelling wordt alleen toegepast op het apparaat waarop je deze instelt. Je kunt de instelling altijd uitzetten. Als je kwaliteitsproblemen met je stream hebt, raden we je aan deze optie uit te zetten.

Tip: Als je Stadia gebruikt op een iOS-apparaat en je geen toegang hebt tot een wifi-netwerk, kies je Tot 720p (geoptimaliseerd voor mobiele data) om de kwaliteit van de stream te optimaliseren. Als je je apparaat opnieuw met wifi verbindt, moet je erom denken om je datagebruik weer aan te passen door je prestatie-instellingen in te stellen op Tot 720p of Tot 1080p

Zo kun je op Stadia spelen via een mobiel datanetwerk:

• Je moet een LTE- of 5G-netwerk gebruiken.
  • Je mobiele apparaat moet een stabiel, consistent mobiel signaal hebben.
  • Blijf op één plek. Als je in een voertuig zit of snel beweegt, kan je verbinding worden onderbroken.
  • Vermijd openbare ruimten met veel mobiel netwerkverkeer. In deze ruimten kunnen de netwerkprestaties slechter zijn.

Tip: Gamen op Stadia kan een grote hoeveelheid data gebruiken. Jij bent verantwoordelijk voor toegangs- of datakosten die je aan je internetprovider of mobiele provider moet betalen. We raden je ten zeerste aan je datagebruik bij te houden om onverwachte kosten te voorkomen.

Het Stadia-menu openen

Terwijl je een game speelt, kun je het Stadia-menu openen om details te bekijken, zoals je vriendenlijst en de verbindingsstatus:

1. Druk op de Stadia-controller op de Stadia-knop Stadia-knop.
  2. Tik op het Stadia-menu om het te gebruiken.

Je huidige game afsluiten

Zo sluit je een game af terwijl je speelt op een mobiel apparaat:

Stadia-controller of ondersteunde gamepad

1. Houd de Stadia-knop Stadia-knop 2 seconden ingedrukt.
    • Je kunt op sommige controllers van derden ook op de startknop drukken.
  2. Tik op Game sluiten.

Zonder aangesloten gamepad

1. Tik op je Android-apparaat op de knop Terug.
  2. Tik op Game sluiten.

iOS is een handelsmerk of gedeponeerd handelsmerk van Cisco in de Verenigde Staten en andere landen en wordt onder licentie gebruikt.