Bandbredd, dataanvändning och streamingkvalitet

Du kan kontrollera hur bra nätverksanslutning du har så att du får ut så mycket som möjligt av Stadia. Om du prenumererar på Stadia Pro kan du även kontrollera om HDR- eller 4K-inställningarna är aktiverade och stänga av dem om de använder för mycket data.

Krav på bandbredd

En internetanslutningshastighet på 10 megabit per sekund (Mbit/s) eller högre är den lägsta rekommenderade för att använda Stadia. En lägre nätverkshastighet kan orsaka problem när du spelar på Stadia.

Om du vill spela i 4K-upplösning måste du ha en aktiv prenumeration på Stadia Pro och en nätverkshastighet på minst 35 Mbit/s. Se maskinvarukrav nedan.

Kontrollera anslutningen

Även om du har ett internetabonnemang på 10 Mbit/s eller snabbare rekommenderar vi att du testar anslutningen på enheten du använder på den plats där du vill spela.

Om anslutningshastigheten är lägre än 10 Mbit/s eller om internetanslutningen i hemmet är instabil kan du kontakta internetleverantören.

Det kan krävas en stor datamängd när du spelar spel på Stadia. Du är ansvarig för eventuella åtkomst- eller dataavgifter som uppkommer från internetleverantören eller mobiloperatören. Om du aktiverar alternativet Använd mobildata på din mobila enhet rekommenderar vi att du spårar din dataanvändning för att undvika oväntade avgifter.

Maskinvarukrav

Om du har en aktiv prenumeration på Stadia Pro, en nätverkshastighet på minst 35 Mbit/s och har valt Upp till 4K och HDR som prestandaalternativ men ändå inte ser ikonen för 4K, HDR eller 5.1-surroundljud i menyn Anslutning kontrollerar du att maskinvaran är kompatibel med dessa funktioner nedan.

Krav för 4K

På tv:n

• Om du inte har någon AV-mottagare eller soundbar: Chromecast Ultra ska vara ansluten till en tv med 4K.
  • Om du har en AV-mottagare eller soundbar: Chromecast Ultra ska vara ansluten till din AV-mottagare eller soundbar och din AV-mottagare eller soundbar ska vara ansluten till 4K-tv:n med en HDMI-kabel med hög hastighet.

På stadia.com

1. En Windows-dator eller Chromebook med maskinvarustödd VP9-avkodning.
  2. En 4K-skärm som är ansluten till datorn.

Maskinvarustödd VP9-avkodning

Så här kontrollerar du om datorn har maskinvarustödd VP9-avkodning:

1. Skriv chrome://gpu i adressfältet i Google Chrome och tryck på Retur.
  2. Scrolla ned till Video Acceleration Information.
  3. Om du ser texten Decode vp9 har datorn maskinvarustöd för VP9-avkodning.

Krav för HDR

På tv:n

• Om du inte har någon AV-mottagare eller soundbar: Chromecast Ultra ska vara ansluten till en tv med stöd för HDR10-standarden.
  • Om du har en AV-mottagare eller soundbar: Chromecast Ultra ska vara ansluten till din AV-mottagare eller soundbar och din AV-mottagare eller soundbar ska vara ansluten till en tv med stöd för HDR10-standarden med en HDMI-kabel med hög hastighet.

Krav för 5.1-surroundljud

På tv:n

• Om du ansluter Chromecast till tv:n: Chromecast Ultra ska anslutas till en tv med stöd för HDMI eARC, och tv:n ska vara ansluten till en AV-mottagare (som är ansluten till ett högtalarsystem i hemmet som har sex kanaler) som också har stöd för HDMI eARC.
  • Om du ansluter Chromecast direkt till AV-mottagaren: Chromecast Ultra ska anslutas till en AV-mottagare som är ansluten till ett högtalarsystem i hemmet som har sex kanaler.

På stadia.com

• Dator ansluten till ett högtalarsystem med sex kanaler.

Alternativ för prestanda och dataanvändning

Prestandaalternativen påverkar den visuella kvaliteten och ljudkvaliteten i dina spel, samt hur mycket data du använder. Du kan välja prestandaalternativ på stadia.com, på en tv med Chromecast Ultra eller i Stadia-appen Stadia icon.

Obs! De prestandainställningar du väljer tillämpas bara på enheten du ställer in dem på. Om du till exempel ändrar inställningarna på stadia.com påverkas inte inställningarna på Chromecast Ultra. Du kan även välja olika prestandainställningar på olika datorer.

Upplösning Dataanvändning
Upp till 4K (endast Stadia Pro) Upp till 20 GB/timme
Upp till 1080p Upp till 12,6 GB/timme
Upp till 720p Upp till 4,5 GB/timme

Ändra alternativen för dataanvändning

På en tv med Chromecast Ultra

1. Starta Stadia på tv:n med hjälp av Stadia-kontrollen.
  2. Tryck på Stadia-knappen Stadia-knappen.
  3. Välj Alternativ Settings icon.
  4. Välj alternativet för dataanvändning under Prestanda.

På stadia.com

1. Besök stadia.com i Google Chrome på datorn.
  2. Välj din avatar uppe till höger följt av Stadia-inställningar.
  3. Välj Prestanda.
  4. Välj alternativet för dataanvändning.

I Stadia-appen

1. Öppna Stadia-appen Stadia icon på en mobil enhet.
  2. Tryck på din avatar uppe till höger.
  3. Tryck på Prestanda.
  4. Välj alternativet för dataanvändning.

Obs! Prestandainställningarna tillämpas på enheten nästa gång du öppnar ett spel.

Stadia Pro – skärm och ljud

Om du har en aktiv prenumeration på Stadia Pro är 5.1-surroundljud och 4K-upplösning aktiverade som standard så att du ska få bättre ljud och bild när du spelar. Det innebär att inställningen Upp till 4K slås på automatiskt på Chromecast Ultra eller på stadia.com för Stadia Pro-prenumeranter.

HDR-grafik (High Dynamic Range) är aktiverad som standard på Chromecast Ultra. De här funktionerna är endast tillgängliga under spel. Om funktionerna är aktiverade ser du vilka som används på ikonerna på Chromecast Ultra. Tryck bara på Stadia-knappen Stadia-knappen på Stadia-kontrollen medan du spelar och välj Anslutning i Stadia-menyn.

Stadia Pro – skärm och ljud

5.1 icon

5.1-surroundljud

4k icon

4K

HDR icon

High Dynamic Range (HDR)

Obs! 4K, HDR och 5.1-surroundljud kräver kompatibel maskinvara och kompatibla nätverkshastigheter.

Streamingkvalitet

Anslutningsstatusen ger dig en uppfattning om streamingens kvalitet utifrån internetanslutningen och de inställningar för dataanvändning du har. Du kollar anslutningsstatusen genom att trycka på Stadia-knappen Stadia-knappen på Stadia-kontrollen medan du spelar och välja Anslutning i Stadia-menyn.

Här är några av de anslutningsstatusar som kan visas:

Anslutningsstatus

Vad det betyder

Good connection icon

Utmärkt

Du har en stabil internetanslutning och det bör flyta på bra när du spelar. Den som prenumererar på Stadia Pro och spelar på en 4K-tv med Chromecast Ultra eller på en dator med maskinvarustödd VP9-avkodning kan spela i upp till 4K med spel som stöds.

Ikon för okej anslutning

OK

Du har en internetanslutning vars bandbredd kanske inte räcker till, eller så är nätverket överbelastat. Du kan märka av en något försämrad upplösning eller bildfrekvens. Läs våra felsökningsmetoder om hur du kan förbättra anslutningen.

Bad connection. Game may stop.

Spelet kan avbrytas

Du har en internetanslutning med låg bandbredd, eller så är nätverket kraftigt överbelastat. Spelet försämras och spel kan avbrytas. Läs våra felsökningsmetoder om hur du kan förbättra anslutningen.
Mobildata används

Du har aktiverat alternativet Använd mobildata på den mobila enheten och använder en mobilanslutning i stället för en Wi-Fi-anslutning. Du kan aktivera eller inaktivera det här alternativet i prestandainställningarna i Stadia-appenStadia icon.

Det kan krävas en stor datamängd när du spelar spel på Stadia. Du är ansvarig för eventuella åtkomst- eller dataavgifter som uppkommer från internetleverantören eller mobiloperatören. Om du aktiverar alternativet Använd mobildata på din mobila enhet rekommenderar vi att du spårar din dataanvändning för att undvika oväntade avgifter.

Förbättra anslutningen och felsöka

Långsamma svar i spel, försämrad bildkvalitet eller frånkoppling kan bero på problem med överbelastning i nätverket eller på att enheten inte har fullt stöd för spel med högre upplösning. Du kan anpassa prestandainställningarna på var och en av enheterna. Detta kan hjälpa dig att lösa problem av det här slaget.

Läs mer om hur du felsöker problem med dålig anslutning och låg streamingkvalitet.

Obs! Om en inställning inte är tillgänglig innebär det att enheten inte har stöd för den.

Inaktivera 4K

På en tv med Chromecast Ultra

1. Starta Stadia på tv:n med hjälp av Stadia-kontrollen.
  2. Tryck på Stadia-knappen Stadia-knappen.
  3. Välj Alternativ Settings icon.
  4. Välj Upp till 1080p eller Upp till 720p under Prestanda.

På stadia.com

1. Logga in på ditt konto på stadia.com på datorn med Google Chrome.
  2. Välj din avatar uppe till höger följt av Stadia-inställningar.
  3. Välj Prestanda.
  4. Välj Upp till 1080p eller Upp till 720p under Upplösning.

Inaktivera High Dynamic Range (HDR)

På en tv med Chromecast Ultra

1. Starta Stadia på tv:n.
  2. Tryck på Stadia-knappen Stadia-knappen på Stadia-kontrollen.
  3. Välj Alternativ Settings icon.
  4. Inaktivera High Dynamic Range (HDR).

Inaktivera användning av mobildata

1. Öppna Stadia-appen Stadia icon på en mobil enhet.
  2. Tryck på din avatar uppe till höger.
  3. Tryck på Prestanda.
  4. Inaktivera Använd mobildata.