Starting November 9, 2022, Stadia will attempt to automatically process refunds for all purchases of games, add-on content and subscriptions fees other than Stadia Pro made through the Stadia store. We ask for your patience as we work through each transaction and that you refrain from contacting Customer Support as they will not be able to expedite your refund during this time. For more information, check the Announcement FAQ.

Ansluta Stadia handkontroll till en enhet

Om du vill använda Stadia handkontroll med andra tjänster behöver kontrollens firmware uppdateras för att inaktivera Stadias egna wifi-anslutning och aktivera Bluetooth® med låg energiförbrukning (BLE). Du kan sedan använda den som en vanlig trådlös Bluetooth-kontroll med annan maskinvara och andra tjänster. Du kan även ansluta Stadia handkontroll till en enhet via en USB-C-kabel.

Obs! När du har aktiverat Bluetooth-läget på Stadia handkontroll inaktiveras wifi-funktioner permanent. Det går inte att återställa den här ändringen.

Kompatibiliteten med tjänster och plattformar har inte testats utförligt och kompatibiliteten med enheter varierar. Observera att datorer måste ha en adapter för Bluetooth med låg energiförbrukning för att kommunicera med Stadia handkontroll i Bluetooth-läget. Ytterligare uppdateringar av Stadia handkontroll erbjuds inte efter att Stadias servrar stängs ned den 18 januari 2023. Efter nedstängningen i januari har du till och med den 31 december 2024 att uppdatera kontrollen så att den kan använda Bluetooth-läget.

Aktivera Bluetooth på kontrollen

Du måste uppdatera Stadia handkontroll till att använda Bluetooth innan du kan parkoppla och ansluta den till en enhet.

Konfigurera Bluetooth-läget på Stadia handkontroll

Du behöver

• en Stadia handkontroll
  • en dator med Google Chrome-versionen 108 eller senare
  • en USB-kabel.

Så här aktiverar du Bluetooth-läget:

1. Håll Stadia-knappen Stadia-knappen nedtryckt på Stadia handkontroll tills statuslampan tänds.
  2. Anslut Stadia handkontroll till en dator med en USB-kabel.
  3. Öppna Google Chrome på datorn följt av navigera till stadia.google.com/controller.
  4. Uppdatera Stadia handkontroll enligt anvisningarna på skärmen.

Tips! Om du har en Linux-dator kan du behöva lägga till nya udev-regler innan du kan använda eller uppdatera kontrollen.

Ansluta Stadia handkontroll trådlöst till en enhet

När du har aktiverat Bluetooth-läget på Stadia handkontroll kan du ansluta den till en enhet, till exempel en dator eller telefon.

1. Håll Stadia-knappen Stadia-knappen nedtryckt tills den stängs av följt av håll Stadia-knappen Stadia-knappen nedtryckt tills statuslampan pulserar med ett orange ljus.

Statuslampan blinkar med orange ljus

• Obs! Om statuslampan inte pulserar med ett orange ljus håller du Stadia-knappen Stadia-knappen och Y button nedtryckta i två sekunder.
  1. Öppna inställningarna på enheten du vill ansluta till följt av gå till Bluetooth-inställningarna följt av välj enheten med ordet Stadia.
  2. Om kontrollen inte parkopplas efter att du har följt dessa steg kan du behöva godkänna kontrollen i enhetens Bluetooth-meny. Om du fortfarande har problem med att parkoppla eller ansluta kontrollen till en enhet läser du anvisningar från enhetens tillverkare.

När Stadia handkontroll har anslutits trådlöst till en enhet lyser statuslampan med fast vitt ljus.

Ansluta Stadia handkontroll till en parkopplad enhet automatiskt

När kontrollen är parkopplad med en enhet blinkar den med ett vitt ljus och ansluts automatiskt till enheten när du sätter på den. Om kontrollen inte ansluts upprepar du stegen ovan för att ansluta den till enheten. Om du fortfarande har problem med Bluetooth läser du felsökningstipsen nedan eller läser instruktionerna för enheten.

Ansluta Stadia handkontroll via en USB-kabel

Du kan använda en USB-kabel för att ansluta Stadia handkontroll till en Windows®- eller Android-enhet med en USB-port. Du kan även ansluta kontrollen till de flesta enheter som var kompatibla med Stadia.

Tips! Om du använder en adapter för USB-A till USB-C ser du till att änden med adaptern inte är ansluten till kontrollen.

Tandemläge

Om du vill använda tandemläget ansluter du en andra kontroll till USB-porten på Stadia handkontroll. Indata registreras från båda kontrollerna som om den kom från den primära Stadia handkontrollen. Det innebär att du och en annan spelare kan spela tillsammans i samarbetsläge där ni delar indata för ett spel.

Så här använder du tandemläget

1. Slå på Stadia handkontroll. Kontrollera att den är parkopplad och trådlöst ansluten till en enhet.
  2. Kontrollera att den sekundära kontrollen är laddad och avstängd.
  3. Anslut den sekundära kontrollen till den primära Stadia handkontrollens USB-C-port med en USB-kabel.
    • Om du använder en adapter för USB-A till USB-C ansluter du änden med adaptern till den primära kontrollen. Om du ansluter två Stadia handkontroller stänger du av den andra kontrollen innan du ansluter den.

Obs! Om du vill använda vibrationer på den primära kontrollen i tandemläget håller du nedåtknappen Down button på styrkorset nedtryckt medan du ansluter den andra kontrollen följt av håll den nedtryckt i tre sekunder efter att du har anslutit.

Vanliga frågor om tandemläget

Vilka kontroller från tredje part kan använda tandemläget?
Sekundär kontroll (*vibration stöds) Leverantörs-id:Produkt-id (VID:PID)
Stadia handkontroll* 18d1:9400

Xbox Adaptive Controller

045e:0b0a

Xbox® Series X/S™ handkontroll* 045e:0b12
Xbox One® handkontroll* 045e:02d1
045e:02dd
045e:02ea
Xbox One Elite handkontroll (series 1 och 2)* 045e:02e3
045e:0b00
Xbox 360® handkontroll 045e:028e
Trådlös adapter för Xbox 360 handkontroll 045e:0719
Sony DualSense® handkontroll* 054c:0ce6
Sony DualShock® 4 handkontroll* 054c:05c4
054c:09cc
Sony DualShock 3 handkontroll 054c:0268
Switch Pro Controller 057e:2009
Valve Steam-kontroll 28de:1102
Trådlös adapter för Valve Steam-kontrollen 28de:1142

Vilken sorts kabel ska jag använda för att ansluta kontrollerna?
Vilken kabel du använder beror på den sekundära kontrollen. Här är några exempel:

Primär Stadia handkontroll (adapter för USB-A till USB-C) till sekundär kontroll (kabel för USB-A till mikro-USB)
Handkontroll med parallellt läge

Primär Stadia handkontroll (adapter för USB-A till USB-C) till sekundär kontroll (kabel för USB-A till USB-C)
Handkontroll med parallellt läge

Primär Stadia handkontroll (USB-C) till sekundär kontroll (USB-C-kabel)
Handkontroll med parallellt läge

Kan jag använda tandemläget om min primära Stadia handkontroll är ansluten till en enhet med en USB-C-kabel?
Nej. Stadia handkontroll måste länkas trådlöst till en enhet via Bluetooth om du vill använda tandemläget.

Kan jag använda en USB-hubb eller USB-splitter för att ansluta mer än en kontroll till min primära Stadia handkontroll?
Nej. Du kan bara ansluta en sekundär kontroll till din primära Stadia handkontroll i tandemläge.

Kan jag använda ett headset i tandemläget?
Inte med Stadia handkontroll. Om du vill höra ljud i tandemläget ansluter du ett headset till enheten som är parkopplad med Stadia handkontroll.

Vanliga frågor​

Vilka enheter är kompatibla med Stadia handkontroll?
Bluetooth-läget testades framförallt på enheterna och systemen nedan, men det kan hända att det inte fungerar med alla maskinvarukonfigurationer. Kompatibiliteten med andra tjänster och plattformar har inte testats utförligt. Observera att datorer måste ha en adapter för Bluetooth med låg energiförbrukning för att kommunicera med Stadia handkontroll i Bluetooth-läget och att maskinvarukompatibilitet kan variera. Haptik (vibrationer) kanske inte fungerar med alla system.
  • Windows 10 och 11 + Steam
  • MacOS® 13 + Steam
  • ChromeOS
  • Android

Måste jag använda Bluetooth-läget? Kan jag ansluta Stadia handkontroll med en USB-kabel i stället?

Efter Stadias nedstängning den 18 januari 2023 krävs Bluetooth-läget för trådlöst spel. Du kan fortsätta att ansluta Stadia handkontroll med en USB-kabel oavsett om du aktiverar Bluetooth.

Hur lång tid har jag på mig att aktivera Bluetooth-läget?

Du har fram till den 31 december 2024 på dig att aktivera Bluetooth-läget med hjälp av det webbaserade uppdateringsverktyget på stadia.google.com/controller. Följ anvisningarna högst upp i den här artikeln.

Fungerar hörlurar med sladd med Stadia handkontroll i Bluetooth-läget?

Nej. När Stadia handkontroll är i Bluetooth-läget fungerar inte hörlurar när du ansluter dem till kontrollen. Om du vill lyssna med hörlurar ansluter du dem till enheten som Stadia handkontroll är parkopplad med eller ansluter kontrollen med en USB-kabel.

Fungerar Assistent- eller Kameraknappen när Stadia har stängts ned?

Nej. Efter nedstängningen slutar Google Assistent-knappen Assistant button att öppna assistenten och Kameraknappen Capture button att spela in spelklipp.

Fungerar tandemläget i Bluetooth-läget?

Ja. Med tandemläget kan du ansluta en andra kontroll till en Stadia handkontroll som är trådlöst ansluten via Bluetooth.

Något gick fel när jag försökte uppdatera kontrollen. Kan jag börja om?

Ja. Koppla ur kontrollen följt av håll Stadia-knappen nedtryckt i tio sekunder. Detta återställer kontrollen så att du kan försöka igen.

Hur kontrollerar jag kontrollens aktuella läge?

Kontrollera kontrollens läge genom att ansluta den till en dator via en USB-kabel och navigera till stadia.google.com/controller i Google Chrome.
Obs! När du har aktiverat Bluetooth-läget på Stadia handkontroll inaktiveras wifi-funktioner permanent. Det går inte att återställa den här ändringen.

Jag har öppnat det webbaserade uppdateringsverktyget men min Stadia handkontroll visas inte. Hjälp!

Testa att ansluta Stadia handkontroll till datorn med en annan USB-kabel, t.ex. den som medföljde kontrollen.
Jag använder en Linux-baserad dator och kan inte uppdatera min Stadia handkontroll. Hjälp!
Om datorn kör ett Linux-baserat operativsystem kan du behöva lägga till nya udev-regler innan du kan använda eller uppdatera kontrollen:
  1. Öppna terminalen på Linux-datorn och kör följande kommando från valfri katalog:
{ cat <<EOF
# SDP protocol
KERNEL=="hidraw*", ATTRS{idVendor}=="1fc9", MODE="0666"
ACTION=="add", SUBSYSTEM=="usb", ATTR{idVendor}=="1fc9", MODE="0666"
ACTION=="add", SUBSYSTEM=="usb", ATTR{idVendor}=="0d28", MODE="0666"
# Flashloader
KERNEL=="hidraw*", ATTRS{idVendor}=="15a2", MODE="0666"
# Controller
KERNEL=="hidraw*", SUBSYSTEM=="hidraw", ATTRS{idVendor}=="18d1", MODE="0666"
SUBSYSTEMS=="usb", ATTRS{idVendor}=="18d1", ATTRS{idProduct}=="9400", MODE="0660", TAG+="uaccess"
EOF
} | sudo tee /etc/udev/rules.d/70-stadiacontroller-flash.rules
  1. Kör sedan följande kommando:

sudo udevadm control --reload-rules && sudo udevadm trigger

Det går inte att slå på Stadia handkontroll. Hur åtgärdar jag det?

Om kontrollen inte går att slå på kan batteriet vara slut. Anslut den till en dator eller ett eluttag för att ladda den. Om det inte åtgärdar problemet gör du följande:

1. Koppla ur Stadia handkontroll.
  2. Håll Stadia-knappen Stadia-knappen nedtryckt i tio sekunder för att återställa kontrollen.
  3. Håll Stadia-knappen Stadia-knappen nedtryckt tills statuslampan tänds.

Vad kan jag göra om Stadia handkontroll inte visas i Bluetooth-inställningarna på min enhet?

Uppdatera Stadia handkontroll och följ sedan anvisningarna ovan för att parkoppla den till enheten. Om kontrollen fortfarande inte visas startar du om kontrollen följt av starta om enheten följt av försök igen.

Stadia handkontroll visas i Bluetooth-inställningarna på enheten, men jag kan inte ansluta den. Hjälp!

Ta bort enheten med ordet Stadia i Bluetooth-inställningarna på enheten följt av inaktivera Bluetooth och aktivera det igen följt av följ stegen ovan för att parkoppla Stadia handkontroll igen och ansluta den till enheten.

Jag vill parkoppla Stadia handkontroll med en annan enhet. Hur gör jag det?

Du kan parkoppla kontrollen med en annan enhet genom att hålla Stadia-knappen Stadia-knappen och Y-knappen Y button nedtryckta i två sekunder tills statuslampan börjar blinka orange. Följ sedan anvisningarna för parkoppling för att ansluta kontrollen till en annan enhet.

BLUETOOTH är ett registrerat varumärke som tillhör Bluetooth SIG, Inc.

MACOS är ett varumärke som tillhör Apple Inc.

PLAYSTATION, DUALSHOCK och DUALSENSE är registrerade varumärken som tillhör Sony Interactive Entertainment Inc.

STEAM är ett registrerat varumärke som tillhör Valve Corporation.

WINDOWS, XBOX, XBOX 360, XBOX ONE och XBOX ADAPTIVE CONTROLLER är registrerade varumärken som tillhör Microsoft Corporation i USA och/eller andra länder.

XBOX SERIES XS är ett varumärke som tillhör Microsoft Corporation i USA och/eller andra länder.