Starting November 9, 2022, Stadia will attempt to automatically process refunds for all purchases of games, add-on content and subscriptions fees other than Stadia Pro made through the Stadia store. We ask for your patience as we work through each transaction and that you refrain from contacting Customer Support as they will not be able to expedite your refund during this time. For more information, check the Announcement FAQ.

Je Stadia-controller verbinden met een apparaat

Als je de Stadia-controller wilt gebruiken met andere services, moet de firmware worden geüpdatet om de eigen wifi-verbinding van Stadia uit te zetten en Bluetooth® Low Energy (BLE) aan te zetten. Daarna kun je het apparaat samen met andere hardware en services gebruiken alsof het een standaard draadloze bluetooth-controller is. Je kunt de Stadia-controller ook via een USB-C-kabel op een apparaat aansluiten.

Opmerking: Nadat je de bluetooth-modus op je Stadia-controller hebt aangezet, worden de wifi-verbindingsfuncties definitief uitgezet. Je kunt deze wijziging niet ongedaan maken.

De compatibiliteit met services en platforms is niet grondig getest en de apparaatcompatibiliteit varieert. Houd er rekening mee dat computers een Bluetooth Low Energy-adapter moeten hebben om in de bluetooth-modus met de Stadia-controller te communiceren. Er worden geen updates voor de Stadia-controller meer aangeboden nadat de Stadia-servers op 18 januari 2023 worden beëindigd. Na de beëindiging in januari heb je tot 31 december 2024 de tijd om de controller te updaten zodat deze de bluetooth-modus kan gebruiken.

Bluetooth aanzetten op je controller

Je moet je Stadia-controller updaten om bluetooth te gebruiken voordat je de controller met een apparaat kunt koppelen en verbinden.

De bluetooth-modus instellen op je Stadia-controller

Wat je nodig hebt:

• Een Stadia-controller
  • Een computer met Google Chrome versie 108 of hoger
  • Een USB-kabel

Zo zet je de bluetooth-modus aan:

1. Houd op je Stadia-controller de Stadia-knop Stadia-knop ingedrukt totdat het statuslampje gaat branden.
  2. Gebruik een USB-kabel om je Stadia-controller op een computer aan te sluiten.
  3. Open Google Chrome op je computer en dan ga naar stadia.google.com/controller.
  4. Volg de instructies op het scherm om je Stadia-controller te updaten.

Tip: Als je een Linux-computer hebt, moet je misschien nieuwe udev-regels toevoegen voordat je je controller kunt gebruiken of updaten.

Je Stadia-controller draadloos verbinden met een apparaat

Nadat je de bluetooth-modus op je Stadia-controller hebt aangezet, kun je deze verbinden met een apparaat, zoals een computer of mobiele telefoon.

1. Houd de Stadia-knop Stadia-knop ingedrukt totdat deze uit gaat en dan houd de Stadia-knop Stadia-knop ingedrukt totdat het statuslampje oranje pulseert.

Statuslampje knippert oranje

• Opmerking: Als het statuslampje niet oranje pulseert, houd je de Stadia-knop Stadia-knop en Y button tegelijkertijd 2 seconden ingedrukt.
  1. Open de instellingen van het apparaat waarmee je verbinding wilt maken en dan ga naar de bluetooth-instellingen en dan selecteer het apparaat met het woord Stadia.
  2. Als de controller niet wordt gekoppeld nadat je deze stappen hebt uitgevoerd, moet je de controller misschien goedkeuren in het bluetooth-menu van je apparaat. Kun je de controller nog steeds niet koppelen of verbinden met een apparaat? Neem dan contact op met de fabrikant van het apparaat voor instructies.

Als je Stadia-controller draadloos verbinding maakt met een apparaat, gaat het statuslampje wit branden.

Je Stadia-controller automatisch verbinden met een gekoppeld apparaat

Nadat je de controller aan een apparaat hebt gekoppeld, knippert het lampje wit en maakt de controller automatisch verbinding met het apparaat als je deze aanzet. Als je controller geen verbinding maakt, herhaal je de bovenstaande stappen om verbinding te maken met een apparaat. Als je nog steeds problemen ondervindt met bluetooth, bekijk je de tips voor probleemoplossing hieronder of raadpleeg je de instructies voor je apparaat.

Je Stadia-controller aansluiten via een USB-kabel

Je kunt de Stadia-controller via een USB-kabel aansluiten op een Windows®- of Android-apparaat met een USB-poort. Je kunt je controller ook aansluiten op de meeste apparaten die geschikt zijn voor Stadia.

Tip: Als je een USB-A-naar-C-adapter gebruikt, zorg je dat de adapterzijde niet is aangesloten op je controller.

Tandemmodus

Als je de Tandemmodus wilt gebruiken, sluit je een tweede controller aan op de USB-poort van je Stadia-controller. De invoer van beide controllers wordt geregistreerd alsof ze afkomstig zijn van je primaire Stadia-controller. Dit betekent dat jij en een tweede speler samen kunnen spelen in een coöperatieve 'vriendschapsmodus' waarbij je de invoer voor een game deelt.

Tandemmodus gebruiken

1. Zet de Stadia-controller aan. Zorg dat het apparaat draadloos is gekoppeld en verbonden met een apparaat.
  2. Zorg ervoor dat de secundaire controller is opgeladen en uitstaat.
  3. Gebruik een USB-kabel om de secundaire controller aan te sluiten op de USB-C-poort van je Stadia-controller.
    • Als je een USB-A-naar-C-adapter gebruikt, sluit je de adapterzijde aan op de primaire controller. Als je 2 Stadia-controllers aansluit, zet je de tweede controller uit voordat je deze aansluit.

Opmerking: Als je in de Tandemmodus de trilfunctie op de primaire controller wilt gebruiken, houd je de knop omlaag Down button op de D-pad ingedrukt terwijl je de tweede controller verbindt en dan houd de knop na het verbinden 3 seconden ingedrukt.

Veelgestelde vragen over de Tandemmodus

Voor welke controllers van derden kan de Tandemmodus worden gebruikt?
Secundaire controller (*trilfunctie ondersteund) Leveranciers-ID:Product-ID (VID:PID)
Stadia-controller* 18d1:9400

Xbox Adaptive-controller

045e:0b0a

Xbox® Series X/S™-controllers* 045e:0b12
Xbox One®-controller* 045e:02d1
045e:02dd
045e:02ea
Xbox One Elite-controller (serie 1 en 2)* 045e:02e3
045e:0b00
Bedrade Xbox 360®-controller 045e:028e
Draadloze adapter voor Xbox 360-controller 045e:0719
Sony DualSense®-controller* 054c:0ce6
Sony DualShock® 4-controller* 054c:05c4
054c:09cc
Sony DualShock 3-controller 054c:0268
Switch Pro-controller 057e:2009
Valve Steam®-controller 28de:1102
Draadloze adapter voor Valve Steam-controller 28de:1142

Wat voor soort kabel moet ik gebruiken om de controllers aan te sluiten?
De kabel die je gebruikt, is afhankelijk van de secundaire controller. Hier zijn enkele voorbeelden:

Primaire Stadia-controller (USB-A-naar-C-adapter) naar secundaire controller (USB-A-naar-micro-USB-kabel)
Controller in Tandemmodus

Primaire Stadia-controller (USB-A-naar-C-adapter) naar secundaire controller (USB-A-naar-USB-C-kabel)
Controller in Tandemmodus

Primaire Stadia-controller (USB-C) naar secundaire controller (USB-C-kabel)
Controller in Tandemmodus

Kan ik de Tandemmodus gebruiken als mijn Stadia-controller met mijn apparaat is verbonden via een USB-C-kabel?
Nee. Als je de Tandemmodus wilt gebruiken, moet je Stadia-controller draadloos via bluetooth aan een apparaat zijn gekoppeld.

Kan ik een USB-hub of USB-splitter gebruiken om meer dan één controller aan te sluiten op mijn primaire Stadia-controller?
Nee. Je kunt maar één secundaire controller verbinden met je primaire Stadia-controller voor de Tandemmodus.

Kan ik een audioheadset in de Tandemmodus gebruiken?
Niet met de Stadia-controller. Als je audio wilt horen in de Tandemmodus, sluit je je headset aan op het apparaat dat aan je Stadia-controller is gekoppeld.

Veelgestelde vragen

Welke apparaten werken met de Stadia-controller?
De bluetooth-modus is getest op de onderstaande apparaten en systemen, maar werkt misschien niet met alle hardwareconfiguraties. De compatibiliteit met andere services en platforms is niet grondig getest. Houd er rekening mee dat computers een Bluetooth Low Energy-adapter moeten hebben om in de bluetooth-modus met de Stadia-controller te kunnen communiceren en dat de hardwarecompatibiliteit varieert. Haptische trillingen werken misschien niet met alle systemen.
  • Windows 10 en 11 + Steam
  • MacOS® 13 + Steam
  • ChromeOS
  • Android

Moet ik de bluetooth-modus gebruiken? Kan ik mijn Stadia-controller in plaats daarvan aansluiten via een USB-kabel?

Na de beëindiging van Stadia op 18 januari 2023 is de bluetooth-modus vereist voor draadloos spelen. Je kunt je Stadia-controller gewoon blijven aansluiten met een USB-kabel, ongeacht of je bluetooth aanzet.

Hoeveel tijd heb ik om de bluetooth-modus aan te zetten?

Je hebt nog tot 31 december 2024 om de bluetooth-modus aan te zetten via de online updatetool op stadia.google.com/controller. Volg de instructies bovenaan dit artikel.

Werkt een bedrade hoofdtelefoon met de Stadia-controller in de bluetooth-modus?

Nee. In de bluetooth-modus werkt de hoofdtelefoon niet als je deze aansluit op de Stadia-controller. Als je audio via een hoofdtelefoon wilt horen, sluit je de controller aan op het apparaat waaraan je Stadia-controller is gekoppeld of sluit je de controller aan met een USB-kabel.

Werken de Assistent- en de opnameknop nadat Stadia is beëindigd?

Nee. Na de beëindiging van Stadia werken de Google Assistent-knop Assistant button en de opnameknop Capture button niet meer om de Google Assistent te gebruiken of om gameclips te maken.

Werkt de Tandemmodus in de bluetooth-modus?

Ja. In de bluetooth-modus kun je de Tandemmodus gebruiken om een tweede controller met je draadloos verbonden Stadia-controller te verbinden.

Er is iets misgegaan bij het updaten van mijn controller. Kan ik opnieuw beginnen?

Ja. Koppel de controller los en dan houd de Stadia-knop 10 seconden ingedrukt. Hiermee wordt de controller gereset zodat je het opnieuw kunt proberen.

Hoe check ik de huidige modus van mijn controller?

Check de modus van de controller door deze via een USB-kabel aan te sluiten op een computer en in Google Chrome naar stadia.google.com/controller te gaan.
Opmerking: Nadat je de bluetooth-modus op je Stadia-controller hebt aangezet, worden de wifi-verbindingsfuncties definitief uitgezet. Je kunt deze wijziging niet ongedaan maken.

Ik heb de online updatetool gebruikt, maar mijn Stadia-controller wordt niet weergegeven. Help!

Sluit de Stadia-controller aan op je computer met een andere USB-kabel, bijvoorbeeld de kabel die bij de controller is geleverd.
Ik gebruik een Linux-computer en kan mijn Stadia-controller niet updaten. Wat nu?
Als je computer een Linux-besturingssysteem gebruikt, moet je mogelijk nieuwe udev-regels toevoegen voordat je de controller kunt gebruiken of updaten:
  1. Open de terminal op je Linux-computer en voer de volgende opdracht uit vanuit een directory:
{ cat <<EOF
# SDP protocol
KERNEL=="hidraw*", ATTRS{idVendor}=="1fc9", MODE="0666"
ACTION=="add", SUBSYSTEM=="usb", ATTR{idVendor}=="1fc9", MODE="0666"
ACTION=="add", SUBSYSTEM=="usb", ATTR{idVendor}=="0d28", MODE="0666"
# Flashloader
KERNEL=="hidraw*", ATTRS{idVendor}=="15a2", MODE="0666"
# Controller
KERNEL=="hidraw*", SUBSYSTEM=="hidraw", ATTRS{idVendor}=="18d1", MODE="0666"
SUBSYSTEMS=="usb", ATTRS{idVendor}=="18d1", ATTRS{idProduct}=="9400", MODE="0660", TAG+="uaccess"
EOF
} | sudo tee /etc/udev/rules.d/70-stadiacontroller-flash.rules
  1. Voer daarna de volgende opdracht uit:

sudo udevadm control --reload-rules && sudo udevadm trigger

Mijn Stadia-controller kan niet worden aangezet. Hoe los ik dit op?

Als de controller niet kan worden aangezet, is de batterij misschien leeg. Sluit de controller aan op een computer of stopcontact om hem op te laden. Als dat niet werkt:

1. Koppel de Stadia-controller los.
  2. Houd de Stadia-knop Stadia-knop 10 seconden ingedrukt om de controller te resetten.
  3. Houd de Stadia-knop Stadia-knop ingedrukt totdat het statuslampje gaat branden.

Wat kan ik doen als mijn Stadia-controller niet wordt weergegeven in de bluetooth-instellingen van mijn apparaat?

Update je Stadia-controller en volg de bovenstaande instructies om de controller aan je apparaat te koppelen. Als je je Stadia-controller nog steeds niet ziet, start je de controller opnieuw op en dan start je het apparaat opnieuw op en dan probeer het opnieuw.

Mijn Stadia-controller wordt weergegeven in de bluetooth-instellingen van mijn apparaat, maar ik kan er geen verbinding mee maken. Help!

Verwijder in de bluetooth-instellingen van je apparaat het apparaat met het woord Stadia en dan zet bluetooth uit en weer aan en dan volg de bovenstaande stappen om je Stadia-controller te koppelen en met het apparaat te verbinden.

Ik wil mijn Stadia-controller aan een ander apparaat koppelen. Hoe doe ik dat?

Als je de controller aan een ander apparaat wilt koppelen, houd je de Stadia-knop Stadia-knop en de Y-knop Y button 2 seconden ingedrukt totdat het statuslampje oranje begint te knipperen. Volg daarna de koppelingsinstructies om de controller met een ander apparaat te verbinden.

BLUETOOTH is een gedeponeerd handelsmerk Bluetooth SIG, Inc.

MACOS is een gedeponeerd handelsmerk van Apple Inc.

PLAYSTATION, DUALSHOCK en DUALSENSE zijn gedeponeerde handelsmerken van Sony Interactive Entertainment Inc.

STEAM is een gedeponeerd handelsmerk van Valve Corporation.

WINDOWS, XBOX, XBOX 360, XBOX ONE en XBOX ADAPTIVE CONTROLLER zijn gedeponeerde handelsmerken van Microsoft Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen.

XBOX SERIES XS is een handelsmerk van Microsoft Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen.