Framkalla: RAW-redigering

Framkalla startas direkt när du öppnar en RAW-fil, men är också tillgängligt via menyn Verktyg och Filter när en RAW-fil är öppen. När verktyget har öppnats sveper du vertikalt på bilden för att få tillgång till redigeringsmenyn. När ett alternativ har valts sveper du horisontellt för att justera. Menyn har följande alternativ:

• Exponering Anpassa ljusmängden i bilden.
  • Skuggor Anpassa enbart ljusstyrkan för skuggor eller de mörkaste delarna av bilden.
  • Högdagrar Anpassa enbart ljusstyrkan för högdagrar eller de ljusaste delarna av bilden.
  • Kontrast Anpassa graden av skillnad mellan skuggor och högdagrar.
  • Struktur Öka detaljgraden i bilden. I Struktur används en unik algoritm för att lyfta fram strukturen på objekten i hela fotot, utan att påverka objektens kanter.
  • Temperatur Anpassa balansen mellan kalla blå toner och varma gula toner i bilden.
  • Ton Anpassa balansen mellan gröna toner och magentatoner i bilden.

Vad är RAW?

En digital kamera mäter rött, grönt och blått ljus separat och analyserar sedan måtten för att skapa färger. Det finns dock många fler färger som en kamera kan mäta än vad som är synliga för det mänskliga ögat.

Exempelvis utgörs JPEG-filer av verkliga färger som ögat kan se. Extra färgdata blir avklippt och förenklad, som att de ljusaste och mörkaste delarna av bilden visas helt i vitt eller svart.

I RAW-filer lagras ursprunglig sensordata, vilket innebär att RAW-filen inte är en bild ännu. Det som kan visas som helt vitt eller svart kan fortfarande ändras för att återställa färgdata.

Kompatibilitet

• Android Snapseed redigerar DNG RAW-filer på enheter som kan registrera DNG och på de flesta andra nya enheter
  • iOS Snapseed redigerar RAW-filer från följande lista över kameramodeller på alla aktuella mobila Apple-enheter*
    • Canon EOS 1Ds Mark II, 1D Mark III, 1Ds Mark III, 1D Mark IV, 1Dx, 5D, 5D Mark II, 5D Mark III, 6D, 7D, 7D Mark II, 20D, 30D, 40D, 50D, 60D, 70D, 100D (Kiss X7, Rebel SL1), 350D (Kiss Digital N, Digital Rebel XT), 400D (Kiss Digital X, Digital Rebel XTi), 450D (Kiss X2, Rebel XSi), 500D (Kiss X3, Rebel T1i), 550D (Kiss X4, Rebel T2i), 600D (Kiss X5, Rebel T3i), 650D (Kiss X6i, Rebel T4i), 700D (Kiss X7i, Rebel T5i), 750D (Kiss X8i, Rebel T6i), 1000D (Kiss F, Rebel XS), 1100D (Kiss X50, Rebel T3), RebelT6 760D, Rebel T6 8000D, 1200D, M
    • Canon Powershot G1X, G7X, G12, G16, S100
    • Fuji X100
    • Nikon 1AW1, 1J1, 1J2, 1J3, 1J4, 1S1, 1S2, 1V1, 1V2, 1V3, D3, D3X, D4, D4S, D40, D40X, D50, D60, D70, D70s, D80, D90, D200, D300, D300s, D600, D610, D700, D750, D800, D800E, D810, D3000, D3100, D3200, D3300, D5000, D5100, D5200, D5300, D5500, D7000, D7100, D7200, Df, Coolpix A, Coolpix p7800
    • Olympus E-M1, E-M5, E-M10, E-P1, E-P2, E-P3, E-P5, E-PL3, E-PL5, E-PL7, OM-D E-M5 Mark II
    • Panasonic CM1, FZ300, G70, GF1, GF3, GF5, GF7, GH3, GH4, GM1, GM5, GX1, GX8, LX5, LX7, LX100
    • Sony A7, A7R, A7S, A7 Mark II, A55, A58, A65, A77, A77 Mark II, A99, A700, A3000, A5000, A5100, A6000, QX1, NEX-5, NEX-5N, NEX-5R, NEX-6, NEX-7, NEX-C3, NEX-F3, RX1, RX1R, RX10, RX10 Mark II, RX100, RX100 Mark II, RX100 Mark III, RX100 Mark IV
    • DNG-filer Alla .dng-filer

*Det är känt att iPad 2, iPad 3, iPad 4 och iPad mini producerar artefakter med vissa foton från vissa kameror

Arbetsflöden för importer

Följande arbetsflöden stöds för import av RAW-filer till dina mobila enheter:

iOS

• Lightning till SD-kort – kameraläsare läser alla RAW-filer som stöds och tillåter användaren att importera dem till kamerarullen. Obs! Vissa DNG-filer kan se tomma ut i gränssnittet och kamerarullen men visas korrekt i Snapseed. Titta närmare på det i Apple Store.
  • Lightning till SD-kort – kameraläsare kan användas i kombination med en kameras USB-port eller en USB SD-kortläsare för att läsa alla RAW-filer som stöds och tillåta användaren att importera dem till kamerarullen. Titta närmare på det i Apple Store.
  • EyeFi MobiPro RAW-filer kan överföras till en iOS-enhet via Wi-Fi med Eyefi Mobi-appen och alternativet för att dela/spara foto. Foton sparas som RAW-filer i kamerarullen. Obs! Detta kräver iOS 9.3.4.
  • Google Drive Välj ett foto i Drive, tryck på ikonen med tre punkter och välj sedan Skicka kopia. Filen laddas ned via Drive. Välj Spara foto om du vill spara det i kamerarullen, eller Öppna i om du vill öppna det direkt i Snapseed. Obs! Detta kräver Drive v4.12 och iOS 9.3.4.
  • Apple Mail Skicka en RAW-fil med e-post genom att ladda ned den helt i Mail, öppna fotoförhandsgranskningen och trycka på dela-ikonen. Välj Spara foto om du vill spara det i kamerarullen, eller Kopiera till Snapseed om du vill öppna det direkt i Snapseed.