Använda histogrammet

Låt histogrammet hjälpa att avgöra vilken bildexponering som är rätt. Tryck på i det nedre vänstra hörnet på huvudskärmen för att öppna histogrammet eller tryck på diagrammet om du vill minimera. Histogrammet förblir synligt i verktyget Justera bild och används som en exponeringsguide.

Vad är ett histogram?
Ett histogram är ett enkelt diagram som visar fördelningen av toner i bilden. Den vänstra kanten av diagrammet representerar skuggorna, där punkten längst till vänster indikerar rent svart. Den högra kanten av diagrammet representerar högdagrarna i bilden, där punkten längst till höger indikerar rent vitt. Det innebär att mitten av diagrammet representerar de mellersta grå tonerna.
Hur ska histogrammet se ut?
En idealisk fördelning sträcker sig från början till slut och omfattar en punkt i rent svart, en punkt i rent vitt och alla toner däremellan. Fördelningen ändras när justeringar av exempelvis ljusstyrka eller kontrast görs på bilden, så den faktiska formen hos en idealisk fördelning kan variera. En klockformad kurva är exempelvis en vanlig fördelning för en korrekt exponerad bild, men alla korrekt exponerade bilder resulterar inte i en symmetrisk kurva.

Därför kan en bättre fråga vara hur histogrammet inte ska se ut? Om fördelningen inte når ena eller båda ändarna av diagrammet och en normal exponering önskas, ska bilden justeras så att fördelningen sträcker sig till båda ändpunkterna av diagrammet. Öppna verktyget Justera bild om du vill göra korrigeringar.