Histogrammin käyttäminen

Voit määrittää kuvaan oikean valotuksen histogrammin avulla. Avaa histogrammi napauttamalla päänäytön vasemmassa alanurkassa tai pienennä kaavio napauttamalla sitä. Histogrammi näkyy Kuvan säätö -työkalussa, jotta sitä voi käyttää valotuksen säädön apuna.

Mikä on histogrammi?
Histogrammi on selkeä kaavio, josta näkyy sävyjen jakautuminen kuvassa. Kaavion vasemmassa reunassa näkyvät varjokohdat. Vasemman reunimmainen piste tarkoittaa täysin mustaa. Oikeassa reunassa näkyvät kuvan valokohdat. Oikean reunimmainen piste tarkoittaa täysin valkoista. Kaavion keskellä näkyvät keskiharmaat sävyt.
Miltä histogrammin pitäisi näyttää?
Ihanteellinen jakauma ulottuu kaavion reunasta reunaan, jolloin kuvassa on täysin musta piste, täysin valkoinen piste ja kaikki sävyt siltä väliltä. Jakauma muuttuu, kun kuvan kirkkautta tai kontrastia muokataan. Tällöin myös ihanteellisen sävyjakauman käyrän muoto vaihtelee. Oikein valotetun kuvan normaalijakauma voi olla esimerkiksi kellokäyrä. Kaikkien oikein valotettujen kuvien käyrä ei välttämättä ole symmetrinen.

Siksi kannattaakin enemmin pohtia, miltä histogrammin ei pitäisi näyttää? Jos jakauma ei ulotu kaavion jompaankumpaan tai kumpaankaan reunaan ja kuva halutaan valottaa normaalisti, kuvaa on säädettävä siten, että jakauma ulottuu kaavion kumpaankin reunaan. Tee tarvittavat muokkaukset avaamalla Kuvan säätö -työkalu.