Vanaf 1 september 2021 kunnen klassieke Sites niet meer worden bekeken door anderen. Meer informatie over hoe je je sites vandaag nog kunt converteren naar de nieuwe versie van Sites

Je site toegankelijker maken

Volg de tips hieronder als je een site maakt, zodat deze voor iedereen (en ook voor mensen met een beperking) beter leesbaar is.

Alternatieve tekst opnemen

Gebruik alternatieve tekst (alt-tekst) voor afbeeldingen, logo's, tekeningen en andere grafische elementen. Zonder alternatieve tekst horen gebruikers van een schermlezer alleen maar de aankondiging Afbeelding. Voor sommige afbeeldingen wordt automatisch alternatieve tekst opgenomen. Het is verstandig altijd even te checken of je tevreden bent over deze alternatieve tekst.

Alt-tekst toevoegen of bewerken voor ingevoegde afbeeldingen

1. Selecteer de afbeelding of het logo.
  2. Ga naar Meer bewerkingsopties Meer en dan Alt-tekst toevoegen.
  3. Voer de alt-tekst in het veld Beschrijving in.

Alt-tekst toevoegen of bewerken voor achtergrondafbeeldingen

1. Open op een computer een site in Google Sites.
  2. Voeg alt-tekst toe aan een achtergrondafbeelding:
    • In de kop van je site: klik linksonder in de kop op Afbeelding .
    • Een sectie: Klik rechts van het gedeelte op Kleuren van sectie  en dan Afbeelding .
  3. Klik op Alt-tekst.
  4. Geef alt-tekst op in het beschrijvingsveld.

Alt-tekst toevoegen of bewerken voor logo's of bannerafbeeldingen van aangepaste thema's

Alt-tekst toevoegen aan nieuwe aangepaste thema's

1. Open op een computer een site in Google Sites.
  2. Selecteer aan de rechterkant het deelvenster Thema's.
  3. Selecteer onder Aangepast de optie Thema maken Afbeelding toevoegen.
  4. Klik op Afbeelding toevoegen  en dan Uploaden om een logo of bannerafbeelding te uploaden.
  5. Klik op de geüploade afbeelding en dan Alt-tekst om alt-tekst toe te voegen.

Alt-tekst toevoegen of bewerken voor aangepaste themakoppen

1. Open op een computer een site in Google Sites.
  2. Selecteer aan de rechterkant het deelvenster Thema's.
  3. Zoek je aangepaste thema onder Aangepast en selecteer rechtsboven de optie Meer Meer en dan Bewerken.
  4. Klik onder Afbeeldingen op de afbeelding voor de kop en dan Alt-tekst.
  5. Geef alt-tekst op in het beschrijvingsveld.

Meer informatie over aangepaste thema's

Een hoog kleurcontrast gebruiken

Tekst en afbeeldingen met een hoog kleurcontrast zijn makkelijker te lezen en beter te begrijpen. In de Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent (WCAG) 2.0 wordt een minimale verhouding van 4,5:1 voor grote letters en 7:1 voor andere tekst en afbeeldingen aangeraden. Vermijd bijvoorbeeld lichtgrijze tekst op een witte achtergrond.

Met Chrome DevTools kun je suggesties bekijken voor verhoging van het kleurcontrast en deze vervolgens toepassen op je site.

Informatieve linktekst gebruiken

Informatieve linktekst is ook heel nuttig, omdat schermlezers kunnen zoeken naar links. Je kunt het beste de titel van de pagina als linktekst gebruiken. Als je bijvoorbeeld naar je profielpagina linkt, is het beter om als linktekst 'mijn profiel' te gebruiken en niet 'klik hier' of de volledige URL.

Tekstgrootte en uitlijning checken

Je kunt je site beter leesbaar maken door grote, links uitgelijnde tekst te gebruiken als dat mogelijk is. Uitgevulde tekst is moeilijker te lezen omdat er extra ruimte tussen de woorden staat.

Tekst gebruiken om de opmaak te ondersteunen

Het is beter om niet alleen op de visuele opmaak te vertrouwen om de betekenis over te brengen. Schermlezers geven misschien geen opmaakwijzigingen aan, zoals vetgedrukte of gemarkeerde tekst. Als je bijvoorbeeld een belangrijk gedeelte van de tekst wilt markeren, voeg dan het woord Belangrijk toe.

Genummerde lijsten en lijsten met opsommingstekens gebruiken

Google Documenten en Google Presentaties kunnen bepaalde lijsten automatisch signaleren en opmaken om de toegankelijkheid te optimaliseren. Als je bijvoorbeeld in een document een nieuwe regel begint met het cijfer 1 gevolgd door een punt, wordt deze nieuwe regel automatisch het eerste item van een genummerde lijst. Meer informatie over het opmaken van genummerde lijsten en lijsten met opsommingstekens