Visualisera informationen i en datauppsättning

Översikt av användargränssnitt

Visualiseringsgränssnittet för Public Data Explorer visas som i följande diagram.

Exempel på bubbeldiagram

Bildförklaring

1. Datafält
  2. Fältet "Jämför med"
  3. Filterfält
  4. Diagramområde
  5. Uppspelningsknapp
  6. Diagramtypsväljare
  7. Diagraminställningar
  8. Länkknapp

Skapa diagram

Så här skapar du ett diagram:

(1) Välj en diagramtyp med diagramtypsväljaren. Du kan välja mellan fyra slags diagram:

1. Linjer
  2. Staplar
  3. Karta
  4. Bubblor

(2) Välj vilken statistik som ska visas i diagrammet genom att klicka på statistiknamnen i datafältet. Om den nuvarande visualiseringen är ett linjediagram visas den valda statistiken automatiskt på y-axeln. Annars visas en rullgardinsmeny som listar de diagramfunktioner (t.ex. y-axel, färg, storlek) som denna statistik kan tillämpas på. Observera att en enda statistikuppgift kan tillämpas på flera funktioner om så önskas.

(3) Välj enheter att jämföra genom att markera kryssrutorna i fältet "Jämför med". I många datauppsättningar kan du även klicka på den nuvarande jämförelsekategorin (t.ex. "länder") för att jämföra med en annan datauppsättningsdimension.

(4) Välj värden att filtrera på genom att välja enheterna i filtreringsfältet. I likhet med statistik som har valts tidigare kopplas filtreringsvärden ihop med diagramfunktioner via en rullgardinsmeny. Observera att det i vissa datauppsättningar inte finns något att filtrera, så detta fält visas inte i användargränssnittet.

(5) Klicka på uppspelningsknappen (i en stapel, karta eller bubbeldiagram) för att animera staplarna eller bubblorna i diagrammet över tid. Alternativt kan du, i ett linjediagram, justera x-axelns tidsintervall genom att flytta på flikarna i tidslinjen nedanför diagrammet.

(6) Ha så kul med din visualisering!

Extrafunktioner

Flytta etiketter för stapel- eller bubbeletiketter genom att klicka och dra dem i diagramområdet.

Få data vid en särskild tidpunkt genom att föra markören över en linje, stapel eller bubbla i diagramområdet. Om det rör sig om ett linjediagram visas ett popup-fönster som innehåller statistikvärdet. För de andra diagramtyperna visas etiketter på axlarna och/eller förklaringar som innehåller värdena för den valda stapeln eller bubblan.

Välj eller välj bort enheter genom att klicka på enskilda staplar och bubblor i diagrammet.

Finjustera visualiseringen med hjälp av alternativen i diagraminställningsmenyn. På så sätt kan du bland annat växla till en logaritmisk skala, dölja staplar och bubblor som inte har valts eller visa bubbelspår.

Spara ett diagram eller bädda in det på din webbplats genom att klicka på länkknappen. Läs den här artikeln om du vill veta mer.