De gegevens in een gegevensset visualiseren

Overzicht van de interface

De visualisatie-interface van Public Data Explorer wordt toegelicht in het orderstaande diagram.

Voorbeeld van ballondiagram

Uitleg van de afbeelding

1. Gegevensdeelvenster
  2. Deelvenster 'Vergelijken op'
  3. Filterdeelvenster
  4. Diagramgebied
  5. Afspeelknop
  6. Kiezer voor diagramtype
  7. Diagraminstellingen
  8. Linkknop

Diagrammen maken

U maakt als volgt een diagram:

(1) Selecteer een diagramtype met de daarvoor bestemde kiezer. U heeft de keuze uit vier diagramtypen:

1. Lijnen
  2. Staven
  3. Kaart
  4. Ballonnen

(2) Selecteer de statistieken die u wilt weergegeven in het diagram door te klikken op de statistieknamen in het gegevensdeelvenster. Als de huidige visualisatie een lijndiagram is, wordt de gekozen statistiek automatisch toegepast op de y-as. In andere gevallen wordt er een vervolgkeuzelijst weergegeven met diagramonderdelen (zoals y-as, kleur, grootte) waarop deze statistiek kan worden toegepast. Eén statistiek kan desgewenst worden toegepast op meerdere onderdelen.

(3) Kies de eenheden die u wilt vergelijken door te klikken op de selectievakjes in het deelvenster 'Vergelijken op'. In veel gegevenssets kunt u ook klikken op de huidige vergelijkingscategorie (bijvoorbeeld 'Landen') om te vergelijken op een andere categorie.

(4) Kies waarden waarop u wilt filteren door eenheden te selecteren in het filterdeelvenster. Net als de eerder gekozen statistieken koppelt u de filterwaarden aan diagramonderdelen via een vervolgkeuzelijst. Sommige gegevenssets kunnen niet worden gefilterd en in dat geval wordt dit deelvenster niet weergegeven.

(5) Klik op de afspeelknop (in een staaf-, kaart- of ballondiagram) om een animatie in de tijd toe te passen op de staven of ballonnen in het diagram. In een lijndiagram kunt u de periode voor de x-as aanpassen door de tabs in de tijdlijn onder het diagram te verschuiven.

(6) Veel plezier met uw visualisatie!

Extra functies

U verplaatst de labels van staven of ballonnen door erop te klikken en ze in het diagramgebied te verslepen.

U geeft gegevens over een bepaald tijdstip weer door de muisaanwijzer op een lijn, staaf of ballon in het diagramgebied te plaatsen. In het geval van een lijndiagram wordt een pop-up met de statistische waarde weergegeven. Voor andere diagramtypen worden labels weergegeven op de assen en/of legenda met de waarden voor de gekozen staaf of ballon.

U schakelt eenheden in of uit door te klikken op afzonderlijke staven en ballonnen in het diagram.

U kunt de visualisatie aanpassen met de opties in het menu met diagraminstellingen. Hiermee kunt u onder andere overschakelen naar een logaritmische schaal, niet-geselecteerde staven of ballonnen verbergen of ballonsporen weergeven.

U kunt een diagram opslaan en insluiten in uw website door te klikken op de linkknop. Raadpleeg dit artikel voor meer informatie.