Zoekopdrachten definiëren en verfijnen met Kenniskaart-entiteiten

De Kenniskaart wordt gebruikt door Google Zoeken om gebruikers te helpen sneller en gemakkelijker informatie te vinden.  De Kenniskaart bevat miljoenen items die echte entiteiten beschrijven, zoals mensen, plaatsen en objecten. Deze entiteiten vormen de knooppunten van de grafiek en worden Kenniskaart-entiteiten genoemd

De engine voor Google Aangepast zoeken ondersteunt het gebruik van Kenniskaart-entiteiten voor het volgende:

• De pagina's definiëren waarop de CSE zoekt.
  • Verfijningen maken om zoekresultaten binnen een CSE te beperken.

Een CSE definiëren met Kenniskaart-entiteiten

Via de pagina Instellen > Basis van het CSE-configuratiescherm kun je je engine voor Google Aangepast zoeken configureren om zoekopdrachten te beperken tot alleen die webpagina's die over specifieke Kenniskaart-entiteiten gaan.

Als je bijvoorbeeld een CSE wilt definiëren die het hele web doorzoekt op pagina's over Alphabet-bedrijven, stel je eerst 'Heel internet doorzoeken' in op 'Aan' en gebruik je de kiezer 'Pagina's beperken met Kenniskaart-entiteiten' om de relevante Kenniskaart-entiteiten aan de CSE-configuratie toe te voegen.

Screenshot of CSE Control panel

Deze CSE retourneert elke pagina waarop een van de vijf bedrijven wordt vermeld. Probeer het hier: https://cse.google.com/cse?cx=000888210889775888983:b2bhygxt4le

Je kunt ook 'Sites om te doorzoeken' en Kenniskaart-entiteiten combineren om je CSE te definiëren. Als je bijvoorbeeld een CSE wilt maken die elke pagina over de entiteit 'Pittsburgh' op Wikipedia doorzoekt, voeg je en.wikipedia.org aan 'Sites om te doorzoeken' toe en selecteer je de relevante entiteit:

Verfijningen op basis van Kenniskaart-entiteiten

Op de pagina Zoekfuncties > Verfijningen van het CSE-configuratiescherm kunnen Kenniskaart-entiteiten aan een CSE-verfijning worden toegevoegd. Wanneer de verfijning is geselecteerd, worden alleen pagina's geretourneerd die de entiteiten van de verfijning vermelden (en die overeenkomen met de CSE-definitie op het hoogste niveau).

We kunnen bijvoorbeeld een CSE definiëren voor de Kenniskaart-entiteit 'basketbal':

Screenshot of CSE control panel

Voeg vervolgens verfijningen toe voor bijvoorbeeld NBA, WNBA, College, Olympisch basketbal en basketbalbenodigdheden. Met deze verfijning worden bijvoorbeeld pagina's geretourneerd die betrekking hebben op zowel basketbal (uit de CSE-definitie op het hoogste niveau) als sportartikelen, schoenen of shirts:

Screenshot of CSE control panel

Probeer het hier: https://cse.google.com/cse?cx=000888210889775888983:-nzsrilglze