Een thematische zoekmachine maken met typen van schema.org

Stel dat u een website over films heeft. Dan wilt u wellicht dat uw bezoekers op uw website kunnen zoeken naar pagina's over films, of die nu op uw websites of elders op internet staan. Dat is precies wat u kunt doen door typen van schema.org te gebruiken in uw Engine voor Google Aangepast zoeken en een thematische zoekmachine te maken.

Een thematische zoekmachine geeft resultaten met het type content waarnaar wordt gezocht, zoals opgegeven door de webmasters van de gevonden sites. Dus als een van uw bezoekers met uw thematische filmzoekmachine naar The Internship zoekt, weet u zeker dat de resultaten over de film uit 2013 gaan en niet over stageplaatsen. Zie Wat is schema.org? hieronder als u meer wilt weten over schema.org.

Uw zoekmachine instellen voor het gebruik van schema.org-typen:

1. Selecteer in het configuratiescherm de zoekmachine die u wilt wijzigen.
  2. Klik op Instellen in het menu aan de linkerkant en open het tabblad Algemeen
  3. Voer onder Pagina's beperken met typen van Schema.org maximaal tien schematypen in die u wilt opnemen. Terwijl u tekst invoert in dit veld, worden schema.org-typen voorgesteld in een dropdownmenu. Opmerking: Schematypen maken deel uit van een geneste structuur, dus als u bijvoorbeeld het type 'CreativeWork' (Creatief werk) gebruikt, worden ook resultaten opgenomen die subtypen van 'CreativeWork' vormen, zoals 'Book' (Boek) of 'Movie' (Film).  Zie schema.org voor een volledige lijst met typen.
  4. Als u wilt dat uw zoekmachine schematypen van heel internet vindt, verwijdert u alle sites uit uw lijst Sites om te doorzoeken. Anders geeft uw zoekmachine alleen resultaten uit uw Sites om te doorzoeken die overeenkomen met een of meer van de schematypen die u heeft opgegeven.
  5. Klik op Updaten.

Wat is schema.org?

Schema.org is bedoeld om webmasters HTML-code aan te bieden waarmee ze content kunnen labelen op een manier die wordt herkend door de belangrijkste zoekmachines, waaronder Google. De webmaster van een site over films kan bijvoorbeeld het schematype 'Movie' (Film) toevoegen aan de HTML van die site, en vervolgens ook eigenschappen van dat type, zoals 'director' (regisseur) en 'genre'. Zoekmachines kunnen die gegevens gebruiken om de content op de pagina in zoekresultaten beter te interpreteren.