Getting started with Programmable Search Engine

Een zoekmachine maken

Als u een nieuwe Engine voor Google Aangepast zoeken wilt maken, hoeft u alleen te kiezen in welke sites wordt gezocht en een naam aan uw zoekmachine te geven.

1. Op de startpagina van Google Aangepast zoeken klikt u op Een aangepaste zoekmachine maken of Nieuwe zoekmachine.
  2. In het vak Sites om te doorzoeken typt u een of meer sites die u wilt opnemen in de zoekresultaten. U kunt elke gewenste internetsite opnemen, zelfs sites die niet van u zijn. Later kunt u altijd nog meer sites toevoegen.
  3. In het veld Naam van de zoekmachine voert u een naam voor uw zoekmachine in. Zie Richtlijnen voor merknamen hieronder voor tips over hoe u uw zoekmachine kunt noemen.
  4. Klik op Maken wanneer u klaar bent.

Geavanceerde opties: typen van schema.org

Onder Geavanceerde opties kunt u typen van schema.org gebruiken om resultaten over een bepaald onderwerp op te nemen. U kunt typen van schema.org op twee manieren gebruiken:
  • Resultaten van bepaalde sites met een type van schema.org opnemen
    Als u uw resultaten wilt beperken tot schema.org-typen van bepaalde sites, voegt u de gewenste sites toe aan Sites om te doorzoeken en selecteert u maximaal tien schema.org-typen in Geavanceerde opties.
  • Resultaten van het hele internet met een type van schema.org opnemen
    Als u elke website met de schema.org-typen die u opgeeft wilt opnemen, laat u Sites om te doorzoeken leeg en selecteert u maximaal tien schema.org-typen in Geavanceerde opties.

Zie Een thematische zoekmachine maken met typen van schema.org voor meer informatie over schema.org.

Richtlijnen voor merknamen

Houd rekening met het volgende bij het geven van een naam aan uw zoekmachine:
  • Gebruik de naam 'Google' niet in de naam van uw zoekmachine.
  • Gebruik ook geen andere merknamen, tenzij u daar de eigenaar van bent of toestemming van de eigenaar heeft om een handelsmerk te gebruiken.
  • We raden u verder aan de naam van uw zoekmachine zo kort mogelijk te houden (drie of vier woorden), zodat de naam goed op de startpagina van uw zoekmachine en de pagina met zoekresultaten past.