Statistieken of Google Analytics Site Search-rapporten?

U kunt zowel Google Aangepast zoeken als Google Analytics gebruiken om gegevens te verzamelen over uw zoekmachine. Het kan echter zijn dat de gegevens in Google Aangepast zoeken niet overeenkomen met de gegevens in Google Analytics (zie hieronder). We raden u aan de pagina 'Statistieken' te gebruiken in Google Aangepast zoeken om nauwkeurig te achterhalen hoeveel zoekopdrachten zijn uitgevoerd met uw zoekmachine. Gebruik Google Analytics voor inzicht in het gedrag van gebruikers en om de zoekkwaliteit bij te houden.

U kunt op twee manieren gedetailleerde informatie krijgen over uw zoekmachine.

• Op het tabblad Statistieken van de pagina 'Statistieken en logboeken' worden popualire zoekopdrachten weergegeven voor uw engine voor Google Aangepast zoeken. U kunt deze informatie per dag, week, maand of jaar weergeven en zelfs voor de volledige levensduur van uw zoekmachine. Op de pagina 'Statistieken' vindt u nauwkeurige gegevens over het zoekgebruik en het totaal aantal voltooide zoekopdrachten.

Als u populaire zoekopdrachten op uw site wilt weergeven (bijvoorbeeld om zoekers te helpen populaire pagina's te vinden), kopieert u de code op de pagina Populaire webzoekopdrachten en plakt u deze in uw pagina's.

• De rapporten van Site Search in Google Analytics bieden gegevens en statistieken over hoe mensen op uw site zoeken. Als u al een Google Analytics-account heeft (met hetzelfde Google-account dat u gebruikt voor uw zoekmachine), raden we u aan deze rapporten rechtstreeks te configureren via het configuratiescherm van Google Aangepast zoeken. De rapporten van Site Search bevatten de volgende gegevens:
    • Zoekgebruik: wat zochten gebruikers op uw site? Hebben ze hun zoekopdrachten verfijnd? Waar gingen ze na het zoeken heen?
    • Trends: wat zochten mensen?
    • Pagina's: naar welke pagina's op uw site is het meeste gezocht?

Waarom komen de gegevens op de pagina 'Statistieken' niet overeen met de Site Search-gegevens in Google Analytics?

De gegevens op de pagina 'Statistieken' in Google Aangepast zoeken kunnen verschillen van de gegevens die worden weergegeven in andere hulpprogramma's, zoals Google Analytics. Dit kan een van de volgende redenen hebben:

• Google Aangepast zoeken/Google Site Search retourneert per keer 20 resultaten. Wanneer een gebruiker zoekt op [pizza] en vervolgens klikt op de tweede pagina met resultaten (bijvoorbeeld om de resultaten 21-40 te bekijken), dan beschouwt Google Aangepast zoeken dat als een tweede zoekopdracht voor de term [pizza]. Google Analytics rekent alleen unieke zoekopdrachten per bezoek mee en telt beide als één zoekopdracht. Datzelfde geldt als een gebruiker tijdens een bezoek twee keer op de term [pizza] zoekt. Google Aangepast zoeken beschouwt dat dan als een afzonderlijke zoekopdracht.

• Google Analytics houdt alleen verkeer bij van gebruikers die JavaScript hebben ingeschakeld in hun browser.

• Google Analytics houdt alleen bezoeken bij aan pagina's waaraan de correct geconfigureerde JavaScript-code van Analytics is toegevoegd. Als in pagina's op de site de code ontbreekt, houdt Analytics bezoeken aan die pagina's niet bij. Zoekopdrachten vanaf pagina's die de Google Analytics-code niet bevatten, worden wel meegenomen in de statistieken van uw engine voor Google Aangepast zoeken. De pagina 'Statistieken' in Google Aangepast zoeken houdt ook zoekopdrachten bij die zijn gemaakt vanaf de startpagina van de zoekmachine en Google Analytics doet dat niet.

• Na het toevoegen van de Google Analytics-code aan uw site, houdt Google Analytics het gebruik bij vanaf het moment dat de code is toegevoegd. De pagina 'Statistieken' in Google Aangepast zoeken laat het totaal aantal zoekopdrachten zien sinds de zoekmachine is gemaakt.

• Google Analytics houdt geen zoekopdrachten bij die afkomstig zijn van automatische scripts die u op uw site kunt uitvoeren.