Gebruikers van Google Podcasts Manager kunnen hun podcasts nu naar YouTube uploaden via RSS-upload. Hier vind je meer informatie.

Overzicht

Gebruikers van podcast-hostingservices

Als je een podcast-hostingservice gebruikt zoals Libsyn of Anchor, kan je service de technische aspecten afhandelen om je podcast voor je op Google te krijgen. Lees wel deze gids om te controleren of je podcast op Google wordt weergegeven en hoe je de prestaties van je serie in Google Zoeken kunt verbeteren.

Achtergrond: Wat is een RSS-bestand?

Elke podcast wordt gedefinieerd door een RSS-feed. Een RSS-feed is een tekstbestand dat belangrijke details over een podcast bevat in een zeer gestructureerde indeling. Dit zijn bijvoorbeeld de naam en beschrijving van de podcast, de namen van de afleveringen en de locatie van audiobestanden. Dit bestand staat op een openbare URL, net als een webpagina. Daar lezen Google (en veel podcastspelers) het bestand zodat luisteraars je afleveringen kunnen vinden en afspelen.

Het RSS-bestand wordt meestal voor je beheerd op een hostingservice

Je hoeft zelf geen RSS-bestand te maken als je een hostingservice voor podcasts gebruikt. De hostingservice biedt een makkelijke manier om onder andere de naam, beschrijving en afleveringen van je serie op te geven. Achter de schermen maakt de hostingservice het RSS-bestand voor je serie en updatet het. Normaal gesproken zie je het RSS-bestand niet, tenzij je dit speciaal wilt.

Hier volgt een voorbeeld van een vereenvoudigde interfacepagina op een service en de bijbehorende RSS die gemaakt en gepost wordt. De naam van de serie, het contactadres, de beschrijving van de serie en het logobestand worden weergegeven in de interface van de hostingservice en in het onderliggende RSS-bestand.

Interface voor de hostingservice
(Wat je ziet)

Onderliggend RSS-bestand
(Wat je niet ziet)

Serie-instellingen

Serienaam:

Contactadres:

Beschrijving:

Site-logo:
🦓
Logo wijzigen...

...meer instellingen...

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss version="2.0"
    xmlns:itunes=
    "http://www.itunes.com/dtds/podcast-1.0.dtd">
  <channel>
    <title>Zebra-podcast van Dafna</title>
    <itunes:owner>
        <itunes:email>dafna@example.com<itunes:email>
    </itunes:owner>
    <description>Een gids voor mensen die een zebra als huisdier hebben</description>
    <itunes:image href="https://example.podcastserver.com/dafnas-zebras/img/zebra.jpg"/>
    ... meer instellingen ...
  </channel>
</rss>

De meeste, zo niet alle informatie die Google Podcasts nodig heeft in een RSS-bestand, kun je configureren op de instellingenpagina van de podcast op je hostingservice. De naam en beschrijving van je podcast zijn bijvoorbeeld makkelijk op te geven of te updaten.

Sommige instellingen zijn misschien minder makkelijk te beheren op een hostingservice. Voor die instellingen moet je mogelijk onderzoek doen om deze waarden in te stellen. Eventueel wil of moet je ze zelfs rechtstreeks in het RSS-bestand instellen. Bijvoorbeeld het e-mailadres van de RSS-eigenaar of de locatie van de homepage van je podcast. Als Google Podcasts een speciale waarde in je RSS-bestand nodig heeft, kun je in onze documentatie lezen wat je nodig hebt. Je kunt ook in de documentatie van je hostingservice naar informatie zoeken over hoe je deze waarde leest of updatet.

Aan de slag

Hier vind je een overzicht van hoe je je podcast op Google krijgt:

1. Maak een goede homepage en koppel deze aan je podcast.
  2. Check of je Google Podcasts gebruikt. Is dat niet het geval, ga dan naar Google Podcasts.
  3. Help luisteraars om je serie te vinden.
  4. Houd de luistergegevens van je podcast bij.
  5. Beheer je podcast op Google Veel van deze taken kun je mogelijk beheren via de site van je hostingservice.