Google Podcasts over je serie vertellen

Je podcast laten indexeren door Google

De RSS-feed en homepage van je podcasts moeten door Google worden geïndexeerd om op een podcastplatform op Google te worden weergegeven. 'Geïndexeerd' houdt in dat Google je feed- en paginagegevens heeft gevonden, verwerkt en opgeslagen.

Vereisten

• Je podcast moet ten minste één aflevering bevatten om te worden geïndexeerd.
  • Google moet de RSS-feed en audiobestanden van je afleveringen (en de gekoppelde homepage, als je die hebt) kunnen openen om je podcast te indexeren. De feed en pagina mogen geen wachtwoord vereisen of op een andere manier worden geblokkeerd voor Google. De eenvoudigste manier om dit te testen is door naar deze URL's te gaan in een incognito browservenster.
  • Als dit een aangepaste feed is, (een feed die niet toegankelijk is voor Google omdat deze is geblokkeerd, een toegangstoken nodig heeft of om een andere reden wordt geblokkeerd), kun je de feed niet door Google Podcasts laten indexeren. Je moet de feed-URL rechtstreeks met je luisteraars delen.

Je podcast laten indexeren door Google

1. Check of je podcast al geïndexeerd is. Zo kun je checken of je podcast al geïndexeerd is:
    1. Open Google Podcasts.
    2. Zoek naar je podcast. Als je podcast wordt vermeld in Google Podcasts, is je podcast al geïndexeerd en kun je de rest van deze pagina overslaan.
  2. Als je podcast nog niet op Google Podcasts staat, gebruik je een van de volgende methoden om je podcast door Google te laten indexeren:
    Methode Beschrijving
    Publiceren met behulp van je podcast-hostingservice Als je een hostingservice gebruikt, zorgt deze service waarschijnlijk voor het publiceren van je serie op Google Podcasts. Zoek naar 'mijn serie publiceren' of 'mijn aflevering publiceren' in je gebruikersdocumentatie.
    Verificatie in Podcasts-manager Verifieer het eigendom van je serie in Podcasts-manager. Het is gratis en eenvoudig, en geeft je ook toegang tot luisteranalyses. Deze analyses bestaan bijvoorbeeld uit diagrammen met gegevens over luisterloyaliteit die het aantal keren luisteren van elke tijdsduur weergeven in een bepaalde aflevering. Zo kun je zien wanneer luisteraars delen overslaan, stoppen of een aflevering meerdere keren afspelen.
    PubSubHubbub Gebruik de PubSubHubbub-website (of -API) om je podcast te publiceren. Voer op de website, onder Publiceren > Onderwerp-URL, de feed-URL in en klik op Publiceren
    Crawlen van homepage Als je je homepage correct aan je RSS-feed hebt gekoppeld, volgt Google de link en vindt je feed. Je kunt wachten tot Google je bijbehorende homepage op natuurlijke wijze vindt en crawlt, of je kunt expliciet indexering van je homepage aanvragen met Search Console.
  3. Na publicatie kan het enkele dagen duren voordat Google je serie weergeeft. Check een paar dagen na de publicatie (stap 1) of je serie op Google Podcasts staat.

Zodra je podcast is gevonden door Google, checkt Google deze meerdere keren per dag op updates. In de meeste gevallen gebeurt dit vaak genoeg en hoef je verder niets te doen. Je kunt je indexeringsstatus controleren zoals hieronder wordt beschreven.

Je indexeringsstatus controleren

Check wanneer Google voor het laatst je podcast bekeek:

1. Open de site van Google PubSubHubbub.
  2. Voer in het gedeelte Diagnostische gegevens van de uitgever je feed-URL in het tekstvak Onderwerp-URL in.
  3. Klik op Informatie ophalen om de resultaten van Google's laatste bezoek aan je feed te bekijken:
    • Laatste geslaagde ophaalactie: de laatste keer dat Google je feed heeft opgehaald. Besef wel dat dit alleen betekent dat Google toegang kon krijgen tot je feed. Het beschrijft niet of de feed geldig was of niet (er kunnen syntaxisfouten zijn).
    • Laatste ping: de laatste keer dat je PubSubHubbub hebt gebruikt om Google te vragen je RSS-feed te lezen.
    • Laatste ophaalfout: de laatste fout die Google is tegengekomen bij het ophalen van je bestand.
  4. In het ideale geval:
    • De laatste geslaagde ophaalactie moet recenter zijn dan de meest recente update van je bestand. Is dat niet het geval, wacht dan een uur en probeer het opnieuw. Als de laatste geslaagde ophaalactie nog steeds niet is gewijzigd:
      • Als het ophalen gedurende die tijd is mislukt (check het tijdstip van de laatste ophaalfout), controleer je de laatste ophaalfout en verhelp je het probleem.
      • Als er sinds de laatste keer dat je hebt gecheckt geen ophaalacties zijn uitgevoerd (wel of niet geslaagd), voer je de feed-URL in op Publiceren > Onderwerp-URL op de bestemmingspagina van Google-PubSubHubbub en klik je vervolgens op Publiceren.

Je kunt de PubSubHubbub-API gebruiken om programmatisch geïndexeerde informatie op te vragen of op te halen in plaats van de PubSubHubbub-site in je browser te bezoeken.