Beheer je podcast en afleveringen op Google

Als je een podcast-uitgever bent, kun je als volgt de aanwezigheid van je podcast op Google beheren nadat je die hebt toegevoegd.

Houd er rekening mee dat de term 'podcast' die hier wordt gebruikt, verwijst naar een serie die een of meer afleveringen bevat. De term verwijst niet naar één aflevering.

Podcasts beheren

Als de RSS van je podcast niet meer beschikbaar is nadat deze door Google is gecrawld, blijft Google Podcasts de laatste gecrawlde RSS-versie nog een paar weken weergeven. Daarna wordt de podcast niet meer weergegeven als je RSS niet opnieuw verschijnt.

Een podcast toevoegen
Maak nieuwe podcasts beschikbaar op Google zoals beschreven in Je podcast op Google zetten.
Een podcast updaten
Je kunt informatie over je podcast, zoals de naam of beschrijving, updaten in je RSS-feed. Google vindt je updates automatisch binnen een dag. Als je merkt dat Google je wijzigingen na ongeveer een dag nog niet heeft geïmplementeerd, lees dan de gids voor probleemoplossing.
Als je de locatie van je RSS-feed verplaatst (bijvoorbeeld naar een andere hostingservice), implementeer dan een permanente omleiding (301) van de oude URL van je podcastfeed naar de nieuwe URL van je podcastfeed. Voeg in de nieuwe feed de tag <itunes:new-feed-url> toe en geef de URL van de nieuwe feed op. Als je nieuwe feed bijvoorbeeld op https://example.com/new_feed_url.xml staat, voeg dan een omleiding van de oude feed naar de nieuwe feed toe en voeg de volgende tag toe aan je nieuwe feed:
<itunes:new-feed-url>https://example.com/newfeedurl.xml<itunes:new-feed-url>

Als je een feed verplaatst, wordt er een nieuwe verificatiestroom voor je serie geactiveerd.

Een podcast verwijderen

Een podcast snel verwijderen van Google Podcasts-platforms:

1. Voeg een van de volgende tags toe aan je RSS-feed. Deze tags voorkomen dat de podcast wordt weergegeven op de Google Podcasts-platforms, maar ze hebben geen invloed op de zichtbaarheid van de hostpagina in Google Zoeken.
    • <googleplay:block>ja</googleplay:block>
    • <itunes:block>ja</itunes:block>
  2. Vraag Google je feed opnieuw te crawlen.

Als je je RSS-feed verwijdert, met een wachtwoord beveiligt, of robots.txt of noindex gebruikt om de toegang tot je RSS-feed te blokkeren, wordt je podcast verwijderd van Google Podcasts platforms. Het kan echter enkele weken duren voordat deze methoden werken.

De feed van je serie verplaatsen naar een nieuwe URL (podcasthosts wijzigen)

Als je je podcastfeed naar een nieuwe URL verplaatst, moet je Google op de hoogte stellen van de nieuwe locatie:

1. Je feed verplaatsen:
    • Als je een podcast-hostingservice gebruikt
      Zoek informatie over hoe je kunt overstappen van een andere hostingprovider. Je provider moet een mechanisme bieden waarmee je mensen kunt informeren over het verplaatsen van je feed. Als je podcastservice het migreren van je feed naar een nieuwe locatie niet ondersteunt, maak je je nieuwe feed en neem je contact op met de ondersteuning van Podcasts-manager met je oude en nieuwe feed-URL's.
    • Als je je RSS-feed rechtstreeks beheert
      Voer de volgende stappen uit:
      1. Plaats je feed op de nieuwe locatie en voeg de volgende tag toe, waarbij new_feed_URL de nieuwe URL van de feed is (dit moet de URL zijn van de feed die de tag bevat):
          <itunes:new-feed-url>new_feed_URL</itunes:new-feed-url>
      2. Maak een 301-omleiding (permanent) van je oude feed-URL naar je nieuwe feed-URL.
  2. Vertel Google over de verplaatsing:
    • Ga naar PubSubHubbub.
    • Voer de nieuwe feed-URL in bij Publiceren -> Onderwerp-URL
    • Klik op Publiceren
  3. Verifieer het eigendom opnieuw in Podcasts-manager. Als je Podcasts-manager gebruikt, moet je je feedeigendom opnieuw verifiëren. Ga naar je serie in de Podcasts-manager om te zien wanneer Google de wijziging heeft gedetecteerd en opnieuw moet worden geverifieerd.

Afleveringen beheren

Een aflevering toevoegen of updaten
Als je een aflevering wilt toevoegen, updaten of verwijderen van de Google Podcasts-platforms, update je je RSS-feed. Google checkt bekende feeds meerdere keren per dag op wijzigingen. In de meeste gevallen is dit vaak genoeg en hoef je niets anders te doen. Je kunt ook expliciet een nieuwe crawl aanvragen voor je feed als je onmiddellijk een update nodig hebt.
Een aflevering verwijderen

Gebruik een van de volgende methoden om een aflevering te verwijderen uit je weergave op de Google Podcasts-platforms:

• Voeg een van de volgende tags toe aan je RSS-feed. Deze tags voorkomen dat de podcast wordt weergegeven op de Google Podcasts-platforms, maar ze hebben geen invloed op de zichtbaarheid van de hostpagina in Google Zoeken. Het duurt ongeveer een dag om de feed te verwijderen van de Google Podcasts-platforms.
    • <googleplay:block>ja</googleplay:block>
    • <itunes:block>ja</itunes:block>
  • Verwijder de aflevering uit je RSS-feed.
  • Verwijder de afleveringsbestanden van de weergegeven host.
Zorg ervoor dat je de weergegeven feed updatet. Wijzigingen in andere feeds hebben geen invloed op de resultaten op de Google Podcasts-platforms. Als je meerdere playlists hebt, kan Google de weergegeven feed wijzigen. Als je niet wilt dat een aflevering ooit opnieuw wordt weergegeven, moet je al je feeds aanpassen.

Google checkt bekende feeds meerdere keren per dag op updates. Je kunt checken wanneer Google je feed voor het laatst heeft gelezen