Veelgestelde vragen over de beëindiging van Google+

Hier zie je antwoorden op vragen die je kunt hebben wanneer de consumentenversie van Google+ wordt beëindigd. Naarmate er meer informatie beschikbaar komt, wordt die hier toegevoegd.

Er is een nieuwe versie van de Google+ Android-app uitgebracht op 21 februari 2019. Alle Android-gebruikers moeten meteen updaten naar deze Google+ Android-app om de app te kunnen blijven gebruiken. Oude versies van de app worden niet meer ondersteund. Gebruikers kunnen Google+ nog wel gebruiken in de mobiele webbrowser via plus.google.com. Op 2 april 2019 wordt de consumentenversie (persoonlijke versie) van Google+ echter beëindigd.

Updates aan de veelgestelde vragen

Hieronder staan enkele belangrijke wijzigingen in de veelgestelde vragen. Als je alle wijzigingen wilt zien, bekijk je het volledige overzicht van veelgestelde vragen hieronder. Bij nieuwe vragen staat [nieuw]. Bij vragen die zijn herzien staat [herzien].

• Hier vind je een overzicht van de beëindiging van de consumentenversie van Google+.
  • Foto's en video's waarvan een back-up staat in Google Foto's worden niet verwijderd. Meer informatie over het maken van back-ups van je foto's en video's van Google+, inclusief naar Google Foto's.
  • Alle evenementen die in Google+ zijn gemaakt, worden verwijderd uit Google Agenda. Verjaardagen van mensen in je Google+ kringen worden vanaf 11 maart 2019 ook niet meer weergegeven in Agenda (verjaardagen van je contacten blijven wel gewoon staan). Dit heeft geen gevolgen voor afspraken die zijn gemaakt in Google Agenda.
  • Eigenaren en moderators van communities kunnen gegevens uit hun openbare Google+ Communities downloaden en bewaren met aanvullende gegevens voor elke communitypost. Meer informatie
  • De beëindiging van Google+ heeft geen invloed op je vermelding in Google Mijn Bedrijf. Dit zijn twee afzonderlijke producten met verschillende accounts. Meer informatie
  • Sommige YouTube-functies die voor Google+ zijn gemaakt, kunnen worden beïnvloed, zoals bannerafbeeldingen en kanaalpictogrammen bewerken op mobiele apparaten, privévideo's delen in Google+ kringen, links naar Google+ profielen op YouTube-kanaalpagina's, aangepaste URL's van Google+ voor kanaalpagina's en reacties plaatsen met verouderde versies van de mobiele YouTube-app. Meer informatie

Wat gaat er gebeuren?

• Op 2 april 2019 wordt de consumentenversie (persoonlijke versie) van Google+, een sociaal netwerk van Google, beëindigd.
  • Als je wilt, kun je je Google+ gegevens downloaden en opslaan. Dit kan even duren, dus begin er vóór 31 maart 2019 mee.
  • Als je een G Suite-account gebruikt op het werk of op school, kun je Google+ binnen je organisatie blijven gebruiken.
  • Er worden geen andere Google-producten (zoals Gmail, Google Foto's, Google Drive) uitgeschakeld als onderdeel van de beëindiging van Google+ voor consumenten. Het Google-account waarmee je inlogt bij deze services, blijft gewoon actief.
  • Je kunt je Google+ account verwijderen voordat de consumentenversie van Google+ wordt beëindigd.

Algemene vragen

Waarom wordt Google+ voor consumenten beëindigd?

Omdat het een grote uitdaging is om Google+ te maken en onderhouden op een niveau dat voldoet aan de verwachtingen van onze consumentengebruikers, hebben we besloten de consumentenversie van Google+ te beëindigen. We willen ons concentreren op onze zakelijke inspanningen en lanceren nieuwe functies die speciaal zijn gemaakt voor bedrijven. Bekijk de aankondiging

[herzien] Worden andere Google-services uitgeschakeld wanneer mijn Google+ content wordt verwijderd?

Er worden geen andere Google-producten (zoals Gmail, Google Foto's, Google Drive, YouTube) uitgeschakeld als onderdeel van de beëindiging van Google+ voor consumenten. Ook het Google-account waarmee je inlogt bij deze services, blijft gewoon actief. Je merkaccount blijft bestaan zonder Google+. Je kunt het dus blijven gebruiken met andere Google-producten, zoals YouTube-kanalen.

Hoe kan ik in contact blijven met mijn Google+ volgers?

We raden je aan je volgers tussen nu en de beëindiging te laten weten waar ze je content kunnen zien buiten Google+. Je kunt bijvoorbeeld een post maken op je website, blog en social media-kanalen, of andere manieren gebruiken om in contact te blijven.

[herzien] Wordt mijn Google+ content bewaard door Google?

Als onderdeel van de beëindiging van Google+ voor consumenten verwijderen we de content van Google+ accounts van consumenten (behalve content die we om juridische redenen moeten bewaren). Foto's en video's van Google+ in je albumarchief en je Google+ pagina's worden ook verwijderd. Het kan even duren om je Google+ content te downloaden. Begin er dus vóór 31 maart 2019 mee. Foto's en video's waarvan een back-up staat in Google Foto's worden niet verwijderd.

De consumentenversie van Google+ wordt beëindigd, maar Google+ voor bedrijven blijft gewoon werken. Hier vind je meer informatie. Je kunt hier controleren of je een G Suite-account hebt.

Zijn er gevallen waarbij Google+ content niet wordt verwijderd uit Google+ accounts van consumenten?

Bepaalde Google+ content wordt wellicht niet verwijderd uit de consumentenversie van Google+ en/of het albumarchief als dit nodig is om aan toepasselijke wet- en regelgeving, juridische procedures, wettelijke verplichtingen (inclusief wettelijke bewaarplichten) of overheidsverzoeken te voldoen.

[herzien] Hoelang duurt het voordat de content in mijn Google+ account is verwijderd?

Het proces om de content te verwijderen uit Google+ accounts, Google+ pagina's en Google+ content in het albumarchief van consumenten duurt enkele maanden. Gedurende deze tijd kan content zichtbaar blijven. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld nog steeds delen van hun Google+ account zien in het activiteitenlogboek en sommige content in de consumentenversie van Google+ kan zichtbaar blijven voor G Suite-gebruikers totdat de consumentenversie van Google+ is verwijderd. Totdat je content uit je Google+ account is verwijderd, kun je wellicht je overige Google+ content downloaden en opslaan en je Google+ profiel verwijderen. Je kunt ook je overige Google+ activiteit bekijken of verwijderen.

[nieuw] Wat gebeurt er met mijn vanity-URL's in Google+?

Vanity-URL's in Google+ worden niet meer ondersteund en worden verwijderd. Links waarin een vanity-URL van Google+ wordt gebruikt, inclusief het albumarchief, werken niet meer.

Je Google+ content downloaden

Wat moet ik doen voordat Google+ wordt beëindigd en wat is de tijdlijn?

Op 2 april worden je Google+ account en eventuele Google+ pagina's die je hebt gemaakt beëindigd. We beginnen dan met het verwijderen van content uit Google+ pagina's van consumenten. Foto's en video's van Google+ in je albumarchief en je Google+ pagina's worden ook verwijderd. Je kunt je content downloaden en bewaren. Doe dit voor april.

Kan ik mijn Google+ content downloaden?

Je kunt je Google+ gegevens downloaden en opslaan, zoals je kringen, communities, updates en +1's. Het kan even duren om je Google+ content te downloaden. Begin er dus vóór 31 maart 2019 mee.

Kan ik mijn Google+ content meerdere keren downloaden?

Ja, je kunt je content meerdere keren downloaden en opslaan. Het kan even duren om je Google+ content te downloaden. Begin er dus vóór 31 maart 2019 mee.

[nieuw] Waarom duurt het zo lang om mijn Google+ content te downloaden?

Als je veel Google+ content hebt, kan het meerdere dagen duren om al deze content te downloaden. We raden je aan zo snel mogelijk, maar vóór 31 maart 2019, te beginnen met downloaden van je Google+ content.

[herzien] Hoe sla ik mijn foto's en video's uit Google+ op?

Volg deze instructies om je foto's en video's uit Google+ op te slaan.

Kan ik mijn Google+ account of Google+ pagina nu verwijderen?

Ja. Bekijk dit Help-artikel voor meer informatie over wat er gebeurt als je je Google+ profiel verwijdert. Zorg dat je alle Google+ gegevens die je wilt bewaren, downloadt en opslaat voordat je je Google+ account of -pagina verwijdert.

[herzien] Hoe download ik de content uit mijn Google+ Communities?

Eigenaren en moderators van communities kunnen gegevens uit hun Google+ Communities downloaden en bewaren. Eerder bevatten deze gedownloade gegevens alleen links naar communityposts. Vanaf 11 maart 2019 worden je aanvullende gegevens van openbare communities gedownload, zoals de auteur, tekst en foto's van elke communitypost, wanneer je de content van je Google+ communities downloadt en opslaat. Als de auteur van een post echter downloads van foto's en video's heeft uitgeschakeld, worden deze niet gedownload. Kijk in dit Help-artikel onder 'Google+ Communities'.

[herzien] Blijven mijn foto's en video's van Google+ in het albumarchief staan?

Nee, foto's en video's van Google+ accounts van consumenten en Google+ pagina's in het albumarchief worden vanaf 2 april 2019 verwijderd. Je kunt je content downloaden en opslaan. Dit kan even duren, dus begin er vóór 31 maart 2019 mee. Wanneer je je foto's hebt gedownload naar je apparaat, kun je ze opslaan op je apparaat of ze uploaden naar Google Foto's of een andere fotoservice. Meer informatie

Foto's en video's waarvan een back-up staat in Google Foto's worden niet verwijderd. Sommige foto's en video's die zijn geüpload via Google+ blijven wellicht beschikbaar in Google Foto's. De volgende foto's en video's blijven beschikbaar in Google Foto's nadat Google+ is beëindigd:

• Foto's en video's die naar Google+ zijn geüpload voordat Google Foto's werd gelanceerd in 2015
  • Foto's en video's waarvan je een back-up hebt gemaakt met oudere versies van Google+ apps voor mobiel (vanaf 2015 of eerder)
  • Foto's en video's die zijn gekoppeld aan Google+ evenementen

Als je niet zeker weet of deze voorwaarden van toepassing zijn op jou en je je foto's en video's van Google+ wilt houden, raden we je aan alle foto's en video's van Google+ te downloaden en op te slaan.

Moet ik iets doen als ik mijn Google+ account al heb verwijderd?

Als je eerder je Google+ account voor consumenten of je Google+ pagina hebt verwijderd, hebben we je laten weten dat je foto's en video's van Google+ niet zouden worden verwijderd uit je albumarchief en dat de content van je Google+ evenementen ook niet zou worden verwijderd. Deze content wordt echter ook verwijderd vanaf 2 april. Als je deze foto's, video's en content uit evenementen wilt bewaren, moet je ze downloaden en opslaan. Het kan even duren om je Google+ content te downloaden. Begin er dus vóór 31 maart 2019 mee.

G Suite en Google+

[herzien] Wat is een G Suite-account?

G Suite is een geïntegreerd pakket samenwerkings- en productiviteits-apps voor bedrijven. Het bevat Gmail, Documenten, Drive, Agenda, Hangouts Meet en meer. Meer informatie

G Suite-gebruikers zijn bedrijven die betalen voor de G Suite-services en onderwijsinstellingen en andere organisaties die G Suite gratis gebruiken.

Hoe weet ik of ik een Google+ account voor G Suite of voor consumenten (persoonlijk account) heb?

Als je Google+ gebruikt op het werk of op school, heb je waarschijnlijk een G Suite-account. Je kunt hier controleren of je een G Suite-account hebt.

Welke gevolgen heeft de beëindiging voor G Suite-accounts?

G Suite-klanten zien binnenkort enkele wijzigingen aan Google+ functies die te maken hebben met de beëindiging van de consumentenversie. Als je klant bent van G Suite vind je hier meer informatie. Of neem contact op met je G Suite-beheerder voor meer informatie.

Blijft Google+ beschikbaar voor G Suite for Education-gebruikers?

Organisaties die G Suite for Education gebruiken, hebben dezelfde toegang als andere G Suite-klanten. Als je deelneemt aan Google+ communities, moet je er echter rekening mee houden dat de beëindiging van de consumentenversie wellicht gevolgen heeft voor sommige Google+ communities. Hier vind je meer informatie over de gevolgen van de beëindiging.

Maken Google+ pagina's deel uit van G Suite?

Google+ pagina's maken geen deel uit van G Suite. Ze worden beëindigd en verwijderd, samen met de rest van de consumentenversie van Google+. De bijbehorende merkaccounts blijven bestaan zonder Google+. Je kunt deze dus blijven gebruiken met andere Google-producten, zoals YouTube-kanalen.

De gevolgen van de beëindiging van Google+ voor andere apps

Wat is er gebeurd met de Google+ API's?

De Google+ API's, waaronder Google+ Login, zijn op 7 maart 2019 beëindigd. Ontwikkelaars moeten migreren naar het uitgebreidere verificatiesysteem Inloggen bij Google. Voorafgaand aan de beëindiging hebben we enkele wijzigingen aangebracht om de gevolgen van het afsluiten van de Google+ API te beperken. Bekijk de pagina met informatie over de beëindiging van de Google+ API's voor meer informatie.

Heeft de beëindiging van de API's gevolgen voor externe sites?

Google+ integraties voor web en mobiele apps werken niet meer sinds 7 maart 2019. De functie Google+ Login is ook beëindigd op 7 maart 2019. Ontwikkelaars moeten migreren naar het uitgebreidere verificatiesysteem 'Inloggen bij Google'. Voorafgaand aan de beëindiging hebben we enkele wijzigingen aangebracht om de gevolgen van het afsluiten van de Google+ API te beperken. Bekijk de pagina met informatie over de beëindiging van de Google+ API's voor meer informatie.

[herzien] Wat gebeurt er met Google+ reacties op Blogger en andere sites?

Op Blogger en andere sites werd Google+ wellicht gebruikt om reacties te posten. Reacties op blogs kunnen ook posts of reacties in Google+ zijn. Deze functie is verwijderd van Blogger en andere sites. Al je Google+ reacties op alle sites worden verwijderd vanaf 2 april 2019. Je kunt deze reacties downloaden en bewaren. Meer informatie over de gevolgen van de beëindiging van Google+ op Blogger.

Blijft de knop Google+ Login werken op andere sites?

Hoewel we ontwikkelaars sterk aanraden te migreren naar het uitgebreidere verificatiesysteem 'Inloggen bij Google', kunnen verouderde apps Google+ Login blijven gebruiken totdat ze kunnen worden gemigreerd. Bekijk de pagina met informatie over de beëindiging van de Google+ API's voor meer informatie.

[nieuw]Heeft de beëindiging van Google+ gevolgen voor de foto's van Local Guides die naar Google Maps zijn geüpload?

Nee, de beëindiging van Google+ heeft geen invloed op foto's die door Local Guides naar Google Maps zijn geüpload.

[nieuw] Wat zijn de gevolgen van de beëindiging van Google+ voor YouTube?

De meeste YouTube-gebruikers zullen niets merken. Sommige YouTube-functies die voor Google+ zijn gemaakt, kunnen echter worden beïnvloed, zoals bannerafbeeldingen en kanaalpictogrammen bewerken op mobiele apparaten, privévideo's delen in Google+ kringen, links naar Google+ profielen op YouTube-kanaalpagina's, aangepaste URL's van Google+ voor kanaalpagina's en reacties plaatsen met verouderde versies van de mobiele YouTube-app. Meer informatie

[nieuw] Wat zijn de gevolgen van de beëindiging van Google+ voor Google Agenda?

Alle evenementen die in Google+ zijn gemaakt, worden verwijderd uit Google Agenda. Verjaardagen van mensen in je Google+ kringen worden vanaf 11 maart 2019 ook niet meer weergegeven in Agenda (verjaardagen van je contacten blijven wel gewoon staan). Dit heeft geen gevolgen voor afspraken die zijn gemaakt in Google Agenda.

[herzien] Heeft de beëindiging van Google+ gevolgen voor het openbare bètaprogramma voor Google Play-services?

Er worden geen andere Google-producten (zoals Gmail, Google Foto's, Google Drive, YouTube) uitgeschakeld als onderdeel van de beëindiging van Google+ voor consumenten. Wanneer het beëindigen van de consumentenversie van Google+ begint, kunnen gebruikers die zich hebben aangemeld voor het openbare bètaprogramma voor Google Play-services echter problemen ervaren met Google-apps als Gmail en Hangouts. Gebruikers kunnen het bètaprogramma verlaten om te voorkomen dat hun services worden onderbroken.

[nieuw] Wat gebeurt er na de beëindiging met mijn +1's van Google+ op externe websites?

Alle +1's op externe websites worden verwijderd. Als je deze content wilt bewaren, kun je deze downloaden en opslaan.

[nieuw] Wat gebeurt er met het telefoonnummer dat ik heb ingesteld voor gebruik op Google+?

Als het telefoonnummer alleen wordt gebruikt voor Google+ meldingen, verwijderen we het. Als het telefoonnummer echter wordt gebruikt voor andere Google-services in je Google-account, wordt het niet verwijderd. Bekijk hier de status van je telefoonnummer

[nieuw] Heeft de beëindiging van Google+ gevolgen voor mijn Google Mijn Bedrijf-account?

De beëindiging van Google+ heeft geen invloed op je vermelding in Google Mijn Bedrijf. Dit zijn twee afzonderlijke producten met verschillende accounts. Meer informatie

Meer hulp en bronnen

Wat kan ik doen als ik nog meer vragen heb?

Als je hulp nodig hebt of als niet al je vragen over je persoonlijke Google+ account of het merkaccount van je Google+ pagina zijn beantwoord, kun je hier ondersteuning krijgen via onze hulpkanalen.

Andere bronnen: