Moderera en grupp

När du skapar en grupp är det du som äger den. Du kan låta andra moderera gruppen eller lägga till en annan ägare. Du kan även bestämma vilka medlemmars inlägg som ska modereras. Du måste vara moderator i två veckor innan du kan bli ägare.

Om du använder ett Google-konto via jobbet eller skolan kan administratören inaktivera din möjlighet att använda Google+. Om Google+ inaktiveras för dig tas du bort från grupper du är medlem i.

En gruppägare får

• bjuda in andra att gå med i gruppen
  • godkänna begäranden om att gå med
  • blockera och ta bort andra
  • redigera information om gruppen
  • moderera inlägg och kommentarer, som till exempel att fästa utvalda inlägg eller ta bort stötande inlägg
  • flytta inlägg till olika kategorier
  • göra andra medlemmar till moderatorer eller ägare
  • ta bort andra medlemmar som moderatorer eller ägare
  • ta bort gruppen
  • sluta som ägare och bli moderator eller vanlig medlem.

En gruppmoderator får

• moderera inlägg och kommentarer, som till exempel att fästa utvalda inlägg eller ta bort stötande inlägg
  • flytta inlägg till olika kategorier
  • bjuda in andra att gå med i gruppen
  • godkänna begäranden om att gå med
  • blockera och ta bort andra
  • redigera information om gruppen
  • sluta som moderator och bli en vanlig medlem.

Obs! Ägare och moderatorer kanske inte kan göra vissa saker om medlemmar i gruppen är avstängda.

Lägga till eller ta bort någon som moderator eller ägare

1. Öppna Google+ på datorn.
  2. Klicka på Meny Meny följt av Grupper.
  3. Klicka på önskad grupp.
  4. Klicka på fotona av gruppens medlemmar längst ned i gruppens banner.
  5. Klicka på Mer Mer bredvid den person du vill flytta upp.
  6. Välj Flytta upp från medlem till moderator eller Flytta upp från moderator till ägare.
    • Om du vill göra andra till ägare måste du först göra dem till moderatorer.
  7. Om du vill ta bort någon som moderator eller ägare följer du steg 1–6 ovan och väljer sedan Flytta ned till moderator eller Flytta ned till medlem.

Bjuda in någon till gruppen

Du kan bjuda in andra till din grupp och dela inlägg om gruppen med dem. Om du bjuder in andra till en grupp som är inställd på Privat eller Begär att gå med läggs de till i listan Inbjudna. Endast moderatorer och ägare kan se listan.

Så här bjuder du in någon till gruppen:

1. Öppna Google+ på datorn.
  2. Klicka på Meny Meny följt av Grupper.
  3. Klicka på den grupp du vill bjuda in någon till.
  4. Överst till vänster klickar du på Bjud in personer Lägg till personer.
  5. Klicka på Bjud in personer på Google+.
  6. Välj vem du vill bjuda in.
  7. Klicka på Nästa.
  8. Skriv ett meddelande.
  9. Klicka på Lägg upp.

Bjuda in någon till gruppen med en länk

Du kan även bjuda in någon till gruppen med en länk. Det är endast ägare och moderatorer som kan skapa, komma åt eller ändra en inbjudningslänk. Alla med länken kan gå med i gruppen så länge som en ägare eller moderator inte har inaktiverat länken eller skapat en ny. Om du använder Google+ på jobbet eller i skolan och har aktiverat domänbegränsning för gruppen, så fungerar inbjudningslänkar endast för personer inom organisationen. Om du har blivit blockerad från en grupp kan du inte gå med i den genom att använda en inbjudningslänk.

1. Öppna Google+ på datorn.
  2. Klicka på Meny Meny följt av Grupper.
  3. Klicka på den grupp du vill bjuda in någon till.
  4. Överst till vänster klickar du på Bjud in personer Lägg till personer följt av Bjud in personer med en länk.
  5. Aktivera Tillåt inbjudningar via länk.
  6. En länk att dela visas nedanför. Om du vill kopiera länken klickar du på Kopiera.

Om du vill stänga av eller skapa en ny inbjudningslänk:

1. Följ steg 1–3 ovan.
  2. Inaktivera Tillåt inbjudningar via länk.
  3. När du aktiverar på Tillåt inbjudningar med länk igen skapas en ny länk.

Lägga till personer och grupper direkt

Om du använder ett Google-konto på jobbet eller i skolan kan du lägga till personer i organisationen direkt till din grupp. De kan lämna den när de vill.

1. Öppna Google+ på datorn.
  2. Klicka på Meny Meny följt av Grupper.
  3. Klicka på den grupp du vill lägga till en person eller Google-grupp i.
  4. Överst till vänster klickar du på Bjud in personer Lägg till redigeringsbehörig.
  5. Klicka på Lägg till personer och Google-grupper direkt.
  6. Ange namnet på personen eller Google-gruppen du vill lägga till.
  7. Klicka på Klart. Personerna får ett e-postmeddelande med information om att de har lagts till i gruppen.

Detaljer om grupper

• Du kan lägga till Google-grupper även om du inte är medlem.
  • Alla medlemmar i gruppen och dess undergrupper som finns på din domän går med i gruppen.  Medlemmar utanför domänen läggs inte till i gruppen.
  • Om personer läggs till i eller tas bort från gruppen, så går de även med i eller lämnar gruppen.
  • Medlemmar som läggs till från en Google-grupp kan endast lämna gruppen om de lämnar Google-gruppen.
  • Medlemmar som tas bort från gruppen blir kvar i gruppen om de tillhör grupper som fortfarande är medlemmar i samma grupp.

Avbryta en inbjudan

Det går att avbryta en inbjudan till privata grupper eller till en grupp som kräver en begäran för att gå med:

1. Öppna Google+ på datorn.
  2. Klicka på Meny Meny följt av Grupper.
  3. Klicka på gruppen du vill avbryta en inbjudan till.
  4. Klicka på fotona av gruppens medlemmar längst ned i gruppens banner.
  5. Klicka på nedåtpilen Nedåtpil bredvid Medlemmar.
  6. Välj Inbjudna.
  7. Klicka på Mer Mer bredvid namnet på den person vars inbjudan du vill avbryta.
  8. Klicka på Avbryt inbjudan.

Godkänna en medlemsbegäran

När någon ber att få gå med i en privat grupp kan du godkänna eller avvisa begäran:

1. Öppna Google+.
  2. Klicka på Meny Meny följt av Grupper.
  3. Klicka på den grupp du vill se medlemsbegäranden för.
  4. Klicka på Hantera följt av Medlemsbegäranden.
  5. Om du vill godkänna en begäran klickar du på Godkänn. Om du vill avvisa klickar du på Avvisa.

Du kan även godkänna eller neka flera begäranden om att gå med i gruppen samtidigt. Du kan även blockera flera personer samtidigt.

1. Öppna Google+ på datorn.
  2. Klicka på Meny Meny följt av Grupper.
  3. Klicka på den grupp du vill se medlemsbegäranden för.
  4. Klicka på Hantera följt av Medlemsbegäranden.
  5. Klicka på Välj personer
  6. Markera kryssrutorna bredvid de begäranden du vill godkänna, neka eller blockera från gruppen. Om du vill godkänna, neka eller blockera alla begäranden klickar du på Markera alla
  7. Överst till höger klickar du på Godkänn, Neka eller Blockera.

Granska inlägg innan de visas i gruppen

Du kan granska medlemmars inlägg innan de skickas till gruppen.

Moderatorer och ägare kan granska inlägg från ej godkända gruppmedlemmar. Du kan välja att automatiskt godkänna inlägg från en användare, eller blockera medlemmar från gruppen så att de inte kan göra inlägg eller kommentera.

Aktivera först inläggsmoderering

1. Öppna Google+ på datorn.
  2. Klicka på Meny Meny följt av Grupper.
  3. Klicka på gruppen du vill moderera inlägg för.
  4. Klicka på Mer Mer.
  5. Klicka på Redigera grupp.
  6. Aktivera Granska inlägg före publicering.
  7. Välj vems inlägg du vill granska:
    • Alla: alla gruppens begränsade medlemmar, med undantag för medlemmar, moderatorer och ägare.
    • Endast nya medlemmar: endast nya medlemmar, med undantag för moderatorer och ägare.
  8. Klicka på Klart.

Granska sedan inlägg från medlemmar innan du godkänner dem

1. Öppna Google+ på datorn.
  2. Klicka på Meny Meny följt av Grupper.
  3. Klicka på den grupp du vill granska inlägg för.
  4. Klicka på Hantera.
  5. Klicka på Inväntar granskning.
  6. Valfritt: Om du vill godkänna eller avvisa alla inlägg som inväntar granskning klickar du på Markera alla.
  7. Om du vill godkänna ett inlägg klickar du på Godkänn Klar. Om du vill avvisa ett inlägg klickar du på Ta bort Stäng
  8. Klicka på Mer Mer.
  9. Välj om du vill godkänna det aktuella inlägget och alla framtida inlägg från personen, eller om du vill blockera personen. Om du automatiskt godkänner alla inlägg för en användare måste du ändå manuellt granska alla inlägg från den personen som för närvarande finns i kön.
  10. Om du godkänner alla inlägg automatiskt klickar du på OK. Om du blockerar någon klickar du på Blockera.

Ta bort inlägg och kommentarer

När du tar bort ett inlägg:

• Visas det inte längre för andra i gruppen.
  • Kan andra fortfarande se inlägget om de har en direktlänk till det. Det kan även ses på profilen för personen som gjorde inlägget.
  • Kan andra fortfarande få aviseringar om kommentarer på inlägget om det var de som gjorde inlägget, om de omnämns direkt i det eller om de tidigare har kommenterat det.
  • Kan andra som ser inlägget fortfarande göra kommentarer och +1:or på det.
  • Om inlägget delades vidare till en annan grupp kan andra se det där.

När du tar bort en kommentar:

• Raderas kommentaren.

Obs! Det kan hända att vissa inlägg kategoriseras som möjlig skräppost. Sådana inlägg i gruppen visas endast för ägare och moderatorer, som kan godkänna eller avvisa dem.

Ta bort ett inlägg

1. Öppna Google+ på datorn.
  2. Klicka på Meny Meny följt av Grupper.
  3. Klicka på den grupp som inlägget finns i.
  4. Klicka på det inlägg som du vill ta bort.
  5. Klicka på Mer Mer.
  6. Klicka på Ta bort.
  7. Klicka på Radera igen.

Ta bort en kommentar

1. Öppna Google+ på datorn.
  2. Klicka på Meny Meny följt av Grupper.
  3. Klicka på den grupp som kommentaren finns i.
  4. Klicka på inlägget där kommentaren finns.
  5. Klicka på kommentaren som du vill ta bort.
  6. Klicka på Mer Mer.
  7. Klicka på Ta bort kommentar.
  8. Klicka på Ta bort.

Ta bort eller blockera någon

Ägare och moderatorer kan ta bort eller blockera personer från gruppen.

När du tar bort personer:

• Tas de bort från gruppen, men de kan gå med igen.
  • Tas deras inlägg och kommentarer inte bort från gruppen.

När du blockerar personer:

• Tas de bort från gruppen och kan inte gå med igen om du inte avblockerar dem.
  • Tas deras inlägg och kommentarer inte bort från gruppen.

Så här tar du bort eller blockerar någon:

1. Öppna Google+ på datorn.
  2. Klicka på Meny Meny följt av Grupper.
  3. Klicka på den grupp du vill ta bort eller blockera någon från.
  4. Klicka på fotona av gruppens medlemmar längst ned i gruppens banner.
  5. Klicka på Mer Mer bredvid den person du vill ta bort eller blockera.
  6. Klicka på Blockera från gruppen eller Ta bort från gruppen.

Ta bort, anmäla och blockera någon samtidigt

Om du väljer det här alternativet kan medlemmen inte gå med i gruppen igen och anmäls till Google+.

1. Öppna Google+ på datorn.
  2. Klicka på Meny Meny följt av Grupper.
  3. Klicka på önskad grupp.
  4. Klicka på ett inlägg eller en kommentar.
  5. Överst till höger klickar du på Mer Mer följt av Ta bort, anmäl och blockera. Om du gör detta
    • tas inlägget eller kommentaren bort från gruppen
    • anmäls inlägget eller kommentaren till Google
    • blockeras författaren från gruppen.
  6. Om du även vill ta bort medlemmens senaste inlägg och kommentarer från gruppen markerar du rutan bredvid Ta bort annat nytt innehåll av den här användaren.
  7. Klicka på Blockera användare.

Lägga till eller ta bort starkare innehållsfilter

Du kan aktivera mer aggressiv filtrering för att minska mängden skräppost eller olämpligt innehåll som når gruppflödet. Om gruppen redan har denna innehållskontroll kan du inaktivera den.

1. Öppna Google+ på datorn.
  2. Klicka på Meny Meny följt av Grupper.
  3. Klicka på den grupp du vill justera filtren för.
  4. Klicka på Mer Mer.
  5. Klicka på Redigera grupp.
  6. Aktivera eller inaktivera Innehållskontroller.
  7. Klicka på Klart.

Obs! När den här inställningen är aktiverad är det mer sannolikt att inlägg som är tvivelaktiga flaggas av innehållsfiltret i Google+, så färre av dem kommer att visas i din grupp. Du kan se dessa blockerade inlägg i moderatorkön.

Se hur det går för gruppen

Ägare och moderatorer kan se data om gruppen, inklusive:

• Totalt antal medlemmar
  • Antal nya medlemmar
  • Antal aktiva medlemmar
  • Antal inlägg
  • Antal kommentarer
  • Antal +1:or på dina inlägg och kommentarer
  1. Öppna Google+ på datorn.
  2. Klicka på Meny Meny följt av Grupper.
  3. Klicka på den grupp du vill se data för.
  4. Klicka på Hantera följt av Insikter.
  5. Om du vill ändra datumintervallet klickar du på nedåtpilen Nedåtpil överst till höger.
  6. Peka på en siffra om du vill se vad den innebär.