Låsa upp Pixel-telefonen med ansiktet

Så fungerar ansiktslåset

Med ansiktslås kan du skapa en unik modell av ditt ansikte. Ansiktslås är tillgängligt på Pixel 4 och Pixel 7-telefoner eller senare, inklusive Pixel Fold. Ansiktsmodellen skapas under konfigureringen genom att bilder tas av ansiktet från olika vinklar.

När du använder ansiktslås uppdateras ansiktsmodellen med hjälp av ansiktsbilder så att ansiktet med tiden registreras bättre på telefonen. De bilder som används för att skapa ansiktsmodellen lagras inte, men ansiktsmodellen lagras säkert på telefonen och lämnar den aldrig. All behandling görs säkert på telefonen.

När du registrerar dig för ansiktslås används ansiktsmodellen endast för ansiktslås och delas inte med andra tjänster eller appar från Google.

Om du vill radera ansiktsmodellen som lagras på telefonen följer du anvisningarna för din Pixel-modell nedan.

Obs!
  • Ansiktsmodeller kan anses utgöra biometrisk data i vissa rättskipningsområden.
  • När du tittar på telefonen kan du oavsiktligt låsa upp den.
  • Ansiktslås kan vara mindre säkert än starka pinkoder, mönster och lösenord.
  • Telefonen kanske kan låsas upp av någon som är mycket lik dig, till exempel ett syskon.
  • Andra kan låsa upp din telefon om de håller upp den mot ditt ansikte. Förvara telefonen på ett säkert ställe, till exempel i fickan eller handväskan. Förbered dig för eventuella osäkra situationer genom att läsa mer om hur du aktiverar låsningsalternativet.
  • När det inte finns tillräckligt med ljus eller när du har munskydd eller solglasögon kanske ansiktslåset inte fungerar. Vi rekommenderar att du även registrerar fingeravtryckslås för en smidigare upplåsningsfunktion.

Pixel 7 eller senare, inklusive Pixel Fold

Om du har en Pixel 7 eller senare, inklusive Pixel Fold, kan du låsa upp telefonen med ansiktslås. Läs mer om hur du ställer in ansiktslåset på Pixel-telefonen steg för steg i vår guide.

Så här konfigurerar du ansiktslås.

Obs! På Pixel 8 och Pixel 8 Pro kan du även använda ansiktslås för att verifiera din identitet, till exempel när du loggar in i appar eller godkänner köp.

Konfigurera ansiktslås
  1. Öppna appen Inställningar på Pixel-telefonen.
  2. Tryck på Säkerhet och integritet följt av Enhetslås följt av Ansikts- och fingeravtryckslås.
  3. Ange pinkod, mönster eller lösenord.
  4. Tryck på Ansiktslås följt av Konfigurera ansiktslås.
  5. Läs igenom informationen på skärmen.
  6. Tryck på Jag godkänner följt av Starta.
  7. Följ anvisningarna på skärmen.
  8. Tryck på Klart.
Ändra inställningarna eller ansiktsmodellen för ansiktslås

Du kan ändra inställningarna för ansiktslås. Dessa två inställningar är aktiverade som standard:

• Du måste ha ögonen öppna
  • Hoppa över låsskärmen.

Så här inaktiverar du standardinställningarna:

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Säkerhet och integritet följt av Enhetsupplåsning.
  3. Tryck på Ansikts- och fingeravtryckslås följt av Ansiktslås.
  4. Ange pinkod, mönster eller lösenord.
  5. Tryck på Ansiktslås.
  6. Inaktivera inställningen du vill ändra under När du använder ansiktslås.
  7. Om du vill ändra ansiktsmodellen måste du först radera den gamla.
Måste alltid bekräftas (endast Pixel 8 och 8 Pro)

Du kan kräva bekräftelse när du använder ansiktslås för att logga in i appar eller godkänna betalningar.

När ansiktslås är aktiverat:

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Säkerhet och integritet följt av Enhetsupplåsning.
  3. Tryck på Ansikts- och fingeravtryckslås följt av Ansiktslås.
  4. Ange pinkod, mönster eller lösenord.
  5. Tryck på Ansiktslås.
  6. Inaktivera inställningen du vill ändra under När du använder ansiktslås.
Inaktivera eller radera ansiktslås

Följ steg 1 till 4 och gör sedan följande:

1. Tryck på Radera ansiktsmodellen följt av Radera.
  2. Konfigurera ansiktslås.
Åtgärda problem med ansiktslås

Ansiktslås känner inte igen mitt ansikte

1. Kontrollera att du har aktiverat ansikts- och fingeravtryckslås för att låsa upp enheten.
    1. Öppna appen Inställningar på Pixel-telefonen.
    2. Tryck på Säkerhet och integritet följt av Enhetslås följt av Ansikts- och fingeravtryckslås följt av Ansiktslås.
    3. Ange pinkod, mönster eller lösenord.
  2. Kontrollera att du inte befinner dig i svag belysning, t.ex. i ett mörkt rum.
  3. Ta bort allt som skymmer ansiktet, som solglasögon eller munskydd, och försök igen.
  4. Kontrollera att du har konfigurerat ansiktslås för ditt vanliga utseende. Exempel: med eller utan smink, med eller utan sjal på huvudet, med eller utan glasögon. Om ditt utseende förändras mycket kan du registrera ansiktet på nytt.

Ansiktslås aktiveras för ofta

Som standard är Tryck för att kolla telefonen och Lyft för att kolla telefonen aktiverade. Om du vill minska risken för att låsa upp telefonen av misstag kan du inaktivera de alternativen. När de här alternativen är inaktiverade måste du trycka på av/på-knappen för att väcka skärmen och aktivera ansiktslås.

Ansiktslås aktiveras inte alls

1. Kontrollera att Tryck för att kolla telefonen och Lyft för att kolla telefonen är aktiverade.
  2. Tryck på skärmen och se om det finns en animation (eller en ring) runt kameran som indikerar att ansiktet skannas.
  3. Kontrollera att du har aktiverat ansikts- och -fingeravtryckslås:
    1. Öppna appen Inställningar på Pixel-telefonen.
    2. Tryck på Säkerhet och integritet följt av Enhetslås följt av Ansikts- och fingeravtryckslås följt av Ansiktslås.
    3. Ange pinkod, mönster eller lösenord.
    4. Under Olika sätt att låsa upp, i kategorin Ansiktslås, visas Ansiktet har lagts till.
    5. Kontrollera att Lås upp telefonen är aktiverat.

Pixel 4

Om du har en Pixel 4 kan du använda ansiktet för att
  • låsa upp telefonen
  • bekräfta betalningar
  • logga in i vissa appar.
Konfigurera ansiktslås
  1. Öppna appen Inställningar på Pixel-telefonen.
  2. Tryck på Säkerhet Följt av Ansiktslås.
  3. Ange pinkod, mönster eller lösenord.
  4. Tryck på Konfigurera ansiktslås långt ned Följt av Godkänn Följt av Starta.
  5. Passa in ansiktet i ramen. Rikta långsamt näsan mot de blå rutorna.
  6. Tryck på Klart.
Tips! Om du får problem med konfigureringen läser du felsökningsstegen för ansiktslåset.
Ändra inställningarna för ansiktslåset

Logga in i appar och bekräfta betalningar med hjälp av ansiktet

1. Öppna appen Inställningar på Pixel-telefonen.
  2. Tryck på Säkerhet Och sedan Ansiktslås.
  3. Ange pinkod, mönster eller lösenord.
  4. Aktivera Inloggning och köp i appar.
Tips! Om du vill förhindra oavsiktliga köp kan du ändra inställningarna så att du måste ange en pinkod, ett mönster eller lösenord varje gång du handlar. Tryck på Måste alltid bekräftas under Krav för ansiktslås.

Radera ansiktsdata

1. Öppna appen Inställningar på Pixel-telefonen.
  2. Tryck på Säkerhet Och sedan Ansiktslås.
  3. Ange pinkod, mönster eller lösenord.
  4. Tryck på Radera ansiktsdata Och sedan Radera nedtill på skärmen.

Inaktivera ansiktslås

Gör så här om du vill låsa upp telefonen med pinkod, mönster eller lösenord utan ansiktslås:
  1. Öppna appen Inställningar på Pixel-telefonen.
  2. Tryck på Säkerhet Och sedan Ansiktslås.
  3. Ange pinkod, mönster eller lösenord.
  4. Inaktivera Låsa upp telefonen under Använd ansiktslås för att.

Om du inaktiverar alternativet Låsa upp telefonen kan du fortfarande logga in i appar och betala med hjälp av ansiktslåset. Om du vill inaktivera ansiktslåset helt raderar du din ansiktsdata.

Du måste ha ögonen öppna

Om du inte vill att det ska gå att låsa upp telefonen när du blundar kan du ange att du måste ha ögonen öppna för att låsa upp ansiktslåset.
När ansiktslåset är aktiverat:
  1. Öppna appen Inställningar på Pixel-telefonen.
  2. Tryck på Säkerhet följt av Ansiktslås.
  3. Ange pinkod, mönster eller lösenord.
  4. Aktivera Du måste ha ögonen öppna under Krav för ansiktslås.
Åtgärda problem med ansiktslås

Jag har problem med konfigureringen

• Konfigurera ansiktslåset någonstans där du ofta använder telefonen och ha på dig dina vanliga kläder. Om du till exempel brukar ha glasögon eller slöja på dig på jobbet konfigurerar du telefonen när du är på jobbet och har dem på dig.
  • Om du har svårt att röra på huvudet kan du konfigurera ansiktslåset för begränsad rörlighet. Starta konfigureringen av ansiktslåset och tryck sedan på Konfigurering vid nedsatt syn eller rörelseförmåga.
  • Se till att du har bra belysning.

Jag har problem med ansiktslåset

Ibland går det av säkerhetsskäl inte att låsa upp telefonen med hjälp av ansiktet. Då låser du upp telefonen så här:
  • Svep uppåt när telefonen är låst.
  • Ange pinkod, mönster eller lösenord.
Gör så här om du ofta har problem med ansiktslåset på telefonen:
  • Ta av sådant som täcker ansiktet, till exempel munskydd eller mörka solglasögon.
  • Om det är mörkt kan du gå någonstans där det är tillräckligt ljust.
  • Om du står i starkt, direkt solljus flyttar du dig till skuggan.
  • Håll telefonen upprätt direkt framför ansiktet på ungefär 40 cm avstånd.
  • Torka av den övre delen av skärmen med en mjuk, torr trasa.
  • Om du förändrar ditt utseende raderar du ansiktsdatan och konfigurerar ansiktslåset på nytt.