Tijdens een noodgeval hulp krijgen met je Pixel-telefoon

Gebruik de app Persoonlijke veiligheid om je noodinformatie op te slaan en te delen. In bepaalde landen en bij bepaalde providers kan je telefoon automatisch contact opnemen met hulpdiensten.

Belangrijk:

Voorbereid zijn op een noodgeval

Belangrijk: Iedereen die op je telefoon kijkt, kan het bericht op het vergrendelscherm en je informatie voor noodgevallen bekijken, zelfs als de telefoon is vergrendeld. Je kunt deze instelling uitzetten in de app Persoonlijke veiligheid.

De app Persoonlijke veiligheid gebruiken
De app Persoonlijke veiligheid is beschikbaar op alle Pixel-telefoons. Op een Pixel 4 en latere Pixel-telefoons wordt de app automatisch gedownload.
Tip: Als je de app Persoonlijke veiligheid uit je lijst met apps wilt verwijderen, kun je de app uitzetten. Meer informatie over hoe je apps uitzet die bij je Pixel-telefoon zijn geleverd

De app Persoonlijke veiligheid toevoegen op een Pixel 3a of ouder

1. Check of je de nieuwste Android-software hebt. Meer informatie over hoe je je Android-versie checkt
  2. Ga naar Instellingen Instellingen en dan Over de telefoon.
  3. Tik op Informatie bij nood.
  4. Tik in de banner bovenaan het scherm op Updaten.

Als je de banner niet kunt vinden, check je of de app Persoonlijke veiligheid App Veiligheid al op je telefoon staat. Check ook of deze is geüpdatet naar de nieuwste versie in de Play Store.

Wat je zelf kunt doen

• Op de Pixel 3a en ouder, ook als je de app niet hebt geïnstalleerd op je telefoon: Je kunt inloggen met je Google-account, contacten voor noodgevallen toevoegen en medische informatie invullen.
  • Als de app is geïnstalleerd: Je kunt SOS, Informatie delen in noodgevallen, de veiligheidscheck, crisismeldingen en Detectie van auto-ongelukken gebruiken. Detectie van auto-ongelukken is beschikbaar op de Pixel 4a en hoger, waaronder de Fold.

Wat je nodig hebt

De app Persoonlijke veiligheid vereist dat Locatieservices en de locatierechten aanstaan. Locatie delen is alleen beschikbaar in bepaalde landen en voor bepaalde gebruikerstypen. Hier vind je meer informatie over Locatie delen.

Je kunt je realtime locatie vanaf je apparaten met anderen delen via Locatie delen. Als je je locatie met iemand deelt, kan die persoon je naam, foto en realtime locatie bekijken in Google-producten, waaronder Google Maps. Tot je gedeelde locatiegegevens kan het volgende behoren:

• Je huidige of eerdere locaties.
  • Je huidige activiteiten, zoals autorijden of lopen.
  • De details van je apparaat, zoals batterijduur of gps-verbindingen.
  • Je gespreksstatus, zoals 'heeft een gesprek gestart' of 'heeft een lokaal alarmnummer gebeld'.
  • Je plaatsen, zoals thuis, werk of bestemmingen.
Noodinformatie toevoegen aan de app Persoonlijke veiligheid

Je kunt persoonlijke noodinformatie toevoegen aan het vergrendelscherm van je telefoon, zoals je bloedgroep, allergieën en medicatie.

1. Open de app Persoonlijke veiligheid App Veiligheid op je telefoon.
  2. Log in bij je Google-account als dat wordt gevraagd.
  3. Tik op Je gegevens.
  4. Voeg je informatie voor noodgevallen toe.
    • Voor medische informatie:
      • Tik op Medische informatie.
      • Tik in de lijst op het item dat je wilt updaten om informatie toe te voegen, zoals allergieën of medicatie.
    • Voor contacten voor noodgevallen:
      • Tik op Contacten voor noodgevallen en dan Contact toevoegen en dan tik op het bestaande contact dat je wilt toevoegen.
In onze stapsgewijze tutorial leer je hoe je je noodinformatie toevoegt.

Tips:

• Als je je informatie voor noodgevallen wilt tonen als je scherm is vergrendeld, tik je op Toegang tot noodgegevens toestaan En dan Weergeven bij vergrendeld.
  • Stel een simkaart of e-simkaart in met je telefoon. Als je dit niet doet, kan je telefoon later geen tekstbericht sturen naar je contact voor noodgevallen. Meer informatie over hoe je een simkaart plaatst
  • Als de app Persoonlijke veiligheid niet op je telefoon is geïnstalleerd, vind je hier meer informatie over hoe je de app toevoegt.
Detectie van auto-ongelukken aanzetten

Als je telefoon waarneemt dat je een ernstig auto-ongeluk hebt gehad, kan deze automatisch de hulpdiensten bellen, zoals 911 in de Verenigde Staten, en je locatie delen.

Belangrijk: Je telefoon moet een simkaart hebben om gebruik te maken van Detectie van auto-ongelukken. Meer informatie over hoe je een simkaart plaatst

1. Open de app Persoonlijke veiligheid App Veiligheid op je telefoon.
  2. Tik op Functies.
  3. Scroll naar Detectie van auto-ongelukken.
  4. Tik op Instellen.
    • Tik op Alleen toestaan terwijl de app wordt gebruikt als je de vraag krijgt om je locatie te delen.
    • Tik op Toestaan als je de vraag krijgt om je microfoon en fysieke activiteit te delen.

Hoe Detectie van auto-ongelukken werkt

De Pixel 4a en hoger, waaronder de Fold, kunnen informatie gebruiken zoals de locatie van je telefoon, bewegingssensoren en geluiden in de buurt om een mogelijk ernstig auto-ongeluk waar te nemen. Voor Detectie van auto-ongelukken moet je toegang geven tot je locatie, fysieke activiteiten en microfoon. Als je telefoon een auto-ongeluk waarneemt, kan deze de hulpdiensten voor je bellen. Dit gesprek gebruikt de locatieservice voor noodgevallen van Android en kan informatie doorgeven over waar je bent en wat er is gebeurd. Meer informatie over hoe je de rechten voor je Pixel-telefoon beheert

Misschien worden niet alle ongelukken door je telefoon waargenomen. Gebeurtenissen waarbij een grote kracht inwerkt op het apparaat, kunnen ook Detectie van auto-ongelukken activeren. In sommige gevallen kan je Pixel-telefoon misschien geen hulpdiensten bellen. Je telefoon kan bijvoorbeeld verbinding hebben met een zwak mobiel netwerk of in gesprek zijn.

Waar Detectie van auto-ongelukken beschikbaar is

Op de Pixel 4a en hoger, waaronder de Fold, is Detectie van auto-ongelukken beschikbaar in de volgende talen:

• Deens
  • Nederlands
  • Engels
  • Frans
  • Frans (Canada)
  • Italiaans
  • Japans
  • Mandarijn-Chinees
  • Noors
  • Spaans
  • Zweeds

Voor de volgende landen of regio's:

• Australië
  • Oostenrijk
  • België
  • Canada
  • Denemarken
  • Frankrijk
  • India
  • Ierland
  • Italië
  • Japan
  • Noorwegen
  • Nederland
  • Portugal
  • Singapore
  • Spanje
  • Zweden
  • Zwitserland
  • Taiwan
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten

SOS instellen of aan- of uitzetten

Als je je in een noodsituatie bevindt, kun je je telefoon gebruiken om noodacties te starten, zoals bellen voor hulp, je locatie delen met je contacten voor noodgevallen en video opnemen.

Belangrijk:

• Je telefoon moet een simkaart hebben om gebruik te maken van Detectie van auto-ongelukken. Meer informatie over hoe je een simkaart plaatst
  • SOS werkt niet als de vliegtuigmodus of Batterijbesparing aanstaat.
  • SOS is beschikbaar op de Pixel 4a en hoger, waaronder de Fold.

SOS instellen en aanzetten

1. Open op je telefoon de app Instellingen.
  2. Tik op Veiligheid en noodgevallen en dan SOS.
  3. Tik onderaan op Instellen starten.
  4. Als je hulp nodig hebt, kan je telefoon noodacties starten.
    1. Tik op Starten om een alarmnummer in te stellen.
      1. Als je het lokale alarmnummer wilt wijzigen, tik je op Nummer wijzigen.
      2. Als je het juiste lokale nummer hebt, tik je op Volgende.
    2. Als je niet kunt reageren, kun je ondersteund bellen aanzetten zodat je telefoon je locatie kan delen met de hulpdiensten.
      1. Tik op Aanzetten om ondersteund bellen te gebruiken.
        Tip: Of ondersteund bellen beschikbaar is, hangt af van je locatie.
    3. Als je je locatiegegevens wilt delen met en updates wilt sturen naar je contacten voor noodgevallen, tik je op Instellen starten en dan Instellen.
      1. Tik op Contact toevoegen en kies met welk contact je informatie wilt delen tijdens een noodgeval.
      2. Kies welke informatie SOS moet delen met je contact voor noodgevallen.
      3. Tik op Volgende.
    4. Als je je locatie wilt delen in een noodgeval, geef je de app Persoonlijke veiligheid toegang tot je locatie tijdens gebruik van de app.
      1. Tik op Volgende en dan Tijdens gebruik van de app.
    5. Als je wilt dat SOS een opname bij noodgevallen start bij gebruik van andere functies van je telefoon, scroll je omlaag en tik je op Instellen starten.
      • Als je een noodvideo wilt opnemen, tik je op Aanzetten en dan Tijdens gebruik van de app.
      • Je kunt de video automatisch laten delen met je contacten voor noodgevallen nadat er een back-up van is gemaakt op je apparaat. Kies Automatisch delen na back-up en dan Volgende.
    6. Kies een van de opties om SOS-acties te starten:
      • Selecteer Ingedrukt houden gebruiken om acties te starten.
      • Selecteer Acties onmiddellijk starten na aftellen. Als je wilt dat er bij deze optie een alarm afgaat, zet je Alarmgeluid afspelen aan.
  5. Tik op Klaar.

Kiezen hoe je SOS wilt starten

Je kunt SOS zo instellen dat de noodacties automatisch worden gestart of je kunt eerst een bevestigingsstap vereisen voordat ze worden gestart.

1. Open de app Instellingen op de telefoon.
  2. Tik op Veiligheid en noodgevallen en dan SOS.
  3. Tik onder Hoe het werkt op Instellingen Instellingen.
  4. Je kunt SOS op 2 manieren instellen:
    • Als je een bevestigingsstap wilt toevoegen voordat een noodactie wordt gestart, tik je op Je vinger op het scherm houden om acties te starten.
    • Als je noodacties automatisch wilt starten na 5 seconden aftellen, tik je op Acties automatisch starten.
SOS uitzetten
  1. Open de app Instellingen op de telefoon.
  2. Tik op Veiligheid en noodgevallen en dan SOS.
  3. Tik onder Hoe het werkt op Instellingen Instellingen.
  4. Tik op SOS uitzetten.
In onze stapsgewijze tutorial leer je hoe je SOS gebruikt
Een bericht op je vergrendelingsscherm zetten
  1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Scherm En dan Vergrendelscherm En dan Tekst toevoegen op vergrendelscherm.
  3. Voeg een bericht toe met bijvoorbeeld informatie om iemand te helpen je telefoon terug te brengen als je die kwijtraakt.
  4. Tik op Opslaan.
Meldingen voor noodberichten beheren
Je kunt deze instelling gebruiken om bepaalde noodberichten te beheren, zoals waarschuwingen voor rampen en dreigingen en AMBER Alerts.

Je kunt meldingstypen aan- of uitzetten, eerdere meldingen bekijken en de instellingen voor geluid en trillen beheren.

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Meldingen en dan Noodmeldingen.
  3. Kies hoe vaak je meldingen wilt krijgen en welke instellingen je wilt aanzetten.

Hulp krijgen bij een noodgeval

Hulp krijgen na een auto-ongeluk (Pixel 3 en hoger, waaronder de Pixel Fold)

Belangrijk: Detectie van auto-ongelukken werkt niet in de vliegtuigmodus of als Batterijbesparing aanstaat. Detectie van auto-ongelukken werkt alleen in het land van de simkaart van je telefoon, niet tijdens roaming.

Als Detectie van auto-ongelukken aanstaat, kan je telefoon vaststellen of je een ernstig auto-ongeluk hebt gehad. De telefoon trilt, laat een alarm horen en vraagt of je hulp nodig hebt, zowel hardop als op je telefoonscherm.

Als je binnen 60 seconden reageert, kun je de hulpdiensten bellen of het gesprek annuleren.

Hulpdiensten bellen

• Als Informatie delen in noodgevallen aanstaat, zeg je 'Noodgeval' of sleep je de schuifregelaar naar Het alarmnummer bellen en contacten op de hoogte stellen.
  • De luidsprekerfunctie van je telefoon gaat automatisch aan.

Het gesprek annuleren

• Zeg 'Annuleren' of tik op Ik ben in orde.
  • De hulpdiensten worden niet gebeld.

Als je niet binnen 60 seconden reageert

• De telefoon zet automatisch de luidsprekerfunctie aan, belt de hulpdiensten, meldt dat er een auto-ongeluk is gebeurd en deelt de geschatte locatie van je apparaat.
  • Het bericht wordt herhaald, maar je kunt er doorheen praten. Als je het bericht wilt stoppen maar wel aan de lijn wilt blijven, tik je op Annuleren.

Meer informatie over noodoproepen

In onze stapsgewijze tutorial leer je hoe je hulp kunt krijgen na een auto-ongeluk.
SOS gebruiken om te bellen voor hulp, je contacten op de hoogte te brengen en video op te nemen

Belangrijk: SOS werkt niet als de vliegtuigmodus of batterijbesparing aanstaat.

Als je je in een noodsituatie bevindt, kun je je telefoon gebruiken om noodacties te starten, zoals bellen voor hulp, je locatie delen met je contacten voor noodgevallen en video opnemen.

1. Druk minstens 5 keer op de aan/uit-knop op je telefoon.
  2. Afhankelijk van de instellingen houd je je vinger 3 seconden op de rode cirkel of wacht je tot het automatisch aftellen stopt om de noodoproep te starten.
  3. Nadat je een noodoproep hebt gestart, worden afhankelijk van je instellingen ook andere noodacties gestart.

Belangrijk: Als je de functies voor informatie delen in noodgevallen en video-opnamen hebt aangezet, worden deze acties gestart terwijl er naar de hulpdiensten wordt gebeld. Meer informatie over hoe je video's opneemt in een noodgeval

Wat te doen bij onbedoelde noodoproepen

Onbedoeld bellen

Als je per ongeluk de hulpdiensten belt, moet je niet ophangen. Laat de telefonist bij de alarmcentrale weten dat het gesprek onbedoeld was en dat je geen hulp nodig hebt.
Video opnemen in noodgevallen

Belangrijk: Video-opnamen zijn ontworpen om noodsituaties en gerelateerde gebeurtenissen op te nemen en zo je persoonlijke veiligheid te verbeteren. In aanvulling op ons Privacybeleid kunnen we het gebruik van de app, deelacties met contacten voor noodgevallen en weergaven/downloads van videolinks registreren als je gebruikmaakt van de functies van onze producten om video- en audiocontent (zoals opnamen van een noodsituatie) op te nemen, te uploaden en/of te delen. Opnamen van gebeurtenissen tijdens noodgevallen kunnen verontrustend zijn voor je contacten voor noodgevallen en kunnen ertoe leiden dat deze mensen van streek raken. Gebruik de functie voor het delen van video's daarom verstandig. Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je de wet naleeft als je deze functie gebruikt, waaronder de toepasselijke wetgeving over video-opnamen en het opnemen van telefoongesprekken. Door deze functie te gebruiken, stem je in met het bovenstaande. Meer informatie over onze Algemene Voorwaarden

Hoe werkt Opname bij noodgevallen?

Met Opname bij noodgevallen kun je je telefoon nog steeds gebruiken om andere taken uit te voeren, zoals je locatie delen met contacten voor noodgevallen en hulp krijgen van de lokale hulpdiensten.

Opmerking: Als je een andere app opent die je camera gebruikt, wordt Opname bij noodgevallen onderbroken. Als een opname bij noodgevallen wordt onderbroken, verschijnt er een grijs scherm voor je opname. Open de app Persoonlijke veiligheid opnieuw of tik op de melding bovenaan het scherm om terug te gaan naar je opname bij noodgevallen.

Via Opname bij noodgevallen kun je een video van maximaal 45 minuten opnemen en opslaan. De kwaliteit van de video is ongeveer 10 MB per minuut.

Hoe werkt automatisch delen?

Als je automatisch delen aanzet, wordt na elke opname automatisch een link naar je video gedeeld met al je contacten voor noodgevallen. Als je geen contacten voor noodgevallen hebt ingesteld, wordt je video met niemand gedeeld. Als je besluit dat je de video niet wilt delen, heb je na de opname 15 seconden de tijd om het delen van de video te annuleren. Na de opname is de tijd die nodig is om je video te uploaden en te delen afhankelijk van je internetverbinding. Alle contacten voor noodgevallen waarmee je de video deelt, kunnen een kopie van je video downloaden.

Er kan per video slechts 1 deellink tegelijk actief zijn. Elke gemaakte link verloopt na 7 dagen om zo je privacy te beschermen. Je kunt een link op elk moment deactiveren. Als je de timer voor verloop van de link wilt vernieuwen, deactiveer je de bestaande link en maak je een nieuwe link. Zo deactiveer je een link voor delen:

1. Open de app Persoonlijke veiligheid App Veiligheid op je telefoon.
  2. Tik op Je gegevens en dan Je video's.
  3. Tik naast een video op Meer Meer en dan Verwijderen en dan Verwijderen.

Opname bij noodgevallen is bedoeld voor persoonlijk gebruik in noodsituaties om je veilig te houden. Google deactiveert een actieve gedeelde link automatisch als deze overmatig wordt gedeeld. Overmatig delen wordt gedefinieerd als meer dan 120 bezoeken aan de unieke link voor delen.

Hoe werkt automatische back-up?

Opnamen bij noodgevallen worden automatisch geüpload naar de cloud. Zo bescherm je je gegevens als je je telefoon kwijtraakt of als deze wordt vernietigd tijdens een noodgeval. Voor de upload naar de cloud is een internetverbinding vereist. Hieraan kunnen kosten verbonden zijn als je een netwerk met datalimiet gebruikt. Je kunt geüploade opnamen op elk moment beheren als je een internetverbinding hebt. Zo beheer je je video's:

1. Open de app Persoonlijke veiligheid App Veiligheid op je telefoon.
  2. Tik op Je gegevens en dan Je video's.
  3. Tik naast een video op Meer Meer en dan Delen of Verwijderen.

Tip: Als je een bestand verwijdert, wordt dit definitief uit je Google-account verwijderd. Je kunt dit niet ongedaan maken.

Noodinformatie zoeken
  1. Swipe omhoog op een vergrendeld scherm.
  2. Tik op Noodgeval En dan Informatie noodmelding bekijken.
Je locatie automatisch sturen

De locatie van je telefoon kan worden gestuurd als je een alarmnummer belt of sms't, bijvoorbeeld als je 911 belt in de Verenigde Staten of 112 in Europa. Zo kunnen hulpverleners je sneller vinden.

Als de Android-functie Locatieservice voor noodgevallen werkt in je land of regio en op je mobiele netwerk (en je deze functie niet hebt uitgezet), wordt de locatie van je telefoon automatisch via deze functie doorgegeven aan hulpverleners. Als Locatieservice voor noodgevallen uitstaat, kan je mobiele provider de locatie van het apparaat nog steeds versturen tijdens een noodoproep of -sms.

Locatieservice voor noodgevallen in- of uitschakelen

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Locatie en dan Locatieservices en dan Locatieservice voor noodgevallen of Google-locatieservice voor noodgevallen.
  3. Zet Locatieservice voor noodgevallen of Google-locatieservice voor noodgevallen aan of uit.

Hoe Locatieservice voor noodgevallen werkt

Je telefoon maakt alleen gebruik van de locatieservice voor noodgevallen als je een alarmnummer belt of er een tekstbericht naar stuurt.

Als de locatieservice voor noodgevallen aanstaat op je telefoon, kan deze Google-locatieservices en andere informatie gebruiken om de meest nauwkeurige locatie voor je telefoon te bepalen tijdens een noodoproep. De locatieservice voor noodgevallen kan ook extra informatie sturen, zoals de taal waarop je apparaat is ingesteld.

Je telefoon maakt deze gegevens beschikbaar voor geautoriseerde hulpdiensten zodat ze jou kunnen vinden en helpen. Hulpdiensten krijgen deze gegevens rechtstreeks vanaf je telefoon en niet via Google.

Nadat je een gesprek of sms hebt afgerond waarin de locatieservice voor noodgevallen actief was, stuurt je telefoon gebruiks-, analyse- en diagnostische gegevens naar Google via Google Play-services. Met deze informatie analyseert Google hoe goed de locatieservice voor noodgevallen werkt. Google krijgt geen informatie die je kan identificeren, waaronder je locatie.

Als je je locatie stuurt via de locatieservice voor noodgevallen, werkt dit anders dan als je je locatie deelt via Google Maps. Meer informatie over Locatie delen via Google Maps

Je locatie delen met je contacten voor noodgevallen

Je kunt je contacten voor noodgevallen laten zien waar je bent en zorgen dat ze updates krijgen over je locatie en batterijpercentage. Je moet dan de Persoonlijke veiligheid-app toegang geven tot je locatie.

Als je informatie wilt delen in noodgevallen, doe je het volgende:

• Zorg dat je ten minste één contact voor noodgevallen hebt.
  • Geef de app Persoonlijke veiligheid locatierechten tijdens gebruik van de app.
    • Belangrijk: Als je in jouw land je locatie niet kunt delen, krijg je een bericht in de app Persoonlijke veiligheid.
  • Zorg dat je internetverbinding hebt en de locatieservices aanstaan.
  • Zet Status delen voor noodoproepen aan.

Informatie delen in noodgevallen starten

1. Open de app Persoonlijke veiligheid App Veiligheid op je telefoon.
  2. Tik op Informatie delen in noodgevallen.
  3. Selecteer met wie je je realtime locatie wilt delen.
    • Je kunt een optioneel bericht toevoegen.
  4. Tik op Delen.
  5. Tik op de banner van de melding om de details van de gedeelde informatie voor noodgevallen te bekijken.

Geen informatie meer delen in noodgevallen

1. Open de app Persoonlijke veiligheid App Veiligheid op je telefoon.
  2. Tik op de informatie die je deelt in noodgevallen.
  3. Tik op Stoppen.
    • Je kunt een opmerking toevoegen om uit te leggen waarom je bent gestopt met informatie delen in noodgevallen.

Tip: Informatie delen in noodgevallen wordt na 24 uur automatisch beëindigd.

Informatie delen in noodgevallen met Detectie van auto-ongelukken

Als je Detectie van auto-ongelukken hebt aangezet, kun je je telefoon zo instellen dat Informatie delen in noodgevallen wordt gestart in het geval van een ongeluk.

Informatie delen in noodgevallen met Detectie van auto-ongelukken aanzetten

1. Open de app Persoonlijke veiligheid App Veiligheid op je telefoon.
  2. Tik onderaan op Functies.
  3. Tik op Detectie van auto-ongelukken.
  4. Selecteer de noodreactie op je telefoon als die een ongeluk vaststelt.
    • Als je je locatie en updates in een tekstbericht naar je contacten voor noodgevallen wilt sturen, tik je op Informatie delen in noodgevallen.

Als Detectie van auto-ongelukken aanstaat, worden de hulpdiensten automatisch gebeld.

• Als een ongeval wordt vastgesteld en je binnen 60 seconden reageert, kun je het volgende doen:
    • Tik op Ik ben in orde om het gesprek te annuleren.
    • Tik op 112 bellen en contacten op de hoogte stellen.

Tip: Je kunt de Google Assistent vragen om Informatie delen in noodgevallen te starten door 'Hey Google, start Informatie delen in noodgevallen' te zeggen.

De Google Assistent gebruiken voor veiligheidschecks en Informatie delen in noodgevallen

Met de Google Assistent kun je je stem gebruiken om je locatie te delen met contacten voor noodgevallen of een veiligheidscheck te plannen. Dit zijn enkele verschillen als je de app Persoonlijke veiligheid gebruikt:

• Als je een veiligheidscheck start met de Assistent, stuurt Persoonlijke veiligheid geen tekstbericht naar je contacten voor noodgevallen.
  • Als je Informatie delen in noodgevallen start met de Assistent, kun je niet kiezen uit je contacten. Informatie delen in noodgevallen stuurt informatie naar al je contacten voor noodgevallen.

Vraag de Google Assistent het volgende om een veiligheidscheck te starten of te stoppen:

• 'Hey Google, start een veiligheidscheck'
  • 'Hey Google, start een veiligheidscheck voor [duur]'

Tip: De veiligheidscheck kan tussen 1 minuut en 24 uur duren.

• 'Hey Google, stop de veiligheidscheck.'

Vraag de Google Assistent het volgende om Informatie delen in noodgevallen te starten of te stoppen:

• 'Hey Google, start Informatie delen in noodgevallen.'
  • 'Hey Google, stop Informatie delen in noodgevallen.'
Een veiligheidscheck plannen

Als je wilt dat je telefoon controleert of het goed met je gaat en je contacten voor noodgevallen laat weten dat er iets mis is, kun je een veiligheidscheck plannen. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een veiligheidscheck als je in een onbekende omgeving loopt of naar een feestje gaat. Geef locatierechten voor tijdens gebruik aan de app Persoonlijke veiligheid.

1. Open de app Persoonlijke veiligheid App Veiligheid op je telefoon.
  2. Tik op Veiligheidscheck.
  3. Selecteer de Reden en Duur. Je kunt de check instellen tussen vijftien minuten en acht uur in de toekomst.
  4. Tik daarna op Volgende.
  5. Selecteer je contacten.
  6. Tik op Starten.

Als je meldingen voor je contacten voor noodgevallen aanzet, krijgen ze een sms met:

• Je naam
  • De duur van je veiligheidscheck
  • Een reden, als je die hebt aangegeven

Er kunnen tekstlimieten van toepassing zijn.

Aangeven dat je veilig bent

Als het tijd is om in te checken, krijg je 60 seconden lang een melding voordat de informatie voor noodgevallen wordt gedeeld. Als je zelf aangeeft dat je veilig bent, wordt de informatie niet gedeeld. Je kunt de veiligheidscheck op elk gewenst moment stopzetten via de melding. Als je niet binnen 60 seconden een van de opties kiest, wordt de informatie voor noodgevallen gedeeld.

1. Kies een van de volgende opties als je de melding krijgt:
    • Ik ben in orde, delen is niet nodig.
    • Nu delen Hiermee worden toekomstige veiligheidschecks beëindigd.
    • 911 bellen
  2. Als je telefoon is vergrendeld, moet je deze misschien ontgrendelen.

Als je telefoon uitgaat of het signaal wegvalt, blijft de veiligheidscheck actief. De check start 'Informatie delen in noodgevallen' met je laatst bekende locatie op de geplande inchecktijd.

In onze stapsgewijze tutorial leer je hoe je een veiligheidscheck kunt plannen.
Hoe contacten voor noodgevallen worden geïnformeerd

Als er informatie voor noodgevallen wordt gedeeld, stuurt Google je contacten voor noodgevallen een sms met de volgende informatie:

• Je naam
  • Een link om je realtime locatie in Google Maps weer te geven
  • Je resterende batterijpercentage
  • Een bericht, als je dit hebt aangegeven

Je kunt het delen van informatie en de veiligheidscheck handmatig stoppen of aangeven dat je veilig bent. Als de functies zijn gestopt, stuurt Google nog een sms naar je contacten om ze te laten weten dat je veiligheidscheck is beëindigd.

Er kunnen tekstlimieten van toepassing zijn.

Noodmeldingen ontvangen
Als je je aanmeldt voor crisismeldingen, krijg je in de app Persoonlijke veiligheid een melding over algemene noodgevallen of lokale crisissituaties, zoals een natuurramp. Crisismeldingen vermelden een link naar de homepage van de app Persoonlijke veiligheid. Daar kun je extra informatie vinden over de gebeurtenis.

Crisismeldingen zijn beschikbaar in alle landen en talen. Als je telefoon is ingesteld op een andere taal dan de lokale taal, zie je de melding misschien in de officiële taal van je huidige locatie in plaats van de ingestelde taal.

Crisismeldingen aan- of uitzetten

1. Open de app Persoonlijke veiligheid App Veiligheid op je telefoon.
  2. Tik op Functies en dan Crisismeldingen.
  3. Zet Crisismeldingen aan of uit.
In onze stapsgewijze tutorial leer je hoe je crisismeldingen aanzet.

Hoe Google crisismeldingen stuurt

Google beheert crisisinformatie via officiële lokale bronnen. Als er een crisis wordt gemeld die betrekking heeft op je locatie, laat de app Persoonlijke veiligheid je dat weten. Google post crisismeldingen op basis van verschillende factoren, zoals de internetverbinding in het getroffen gebied, officiële informatie van overheden en andere autoriteiten en de gevolgen ter plaatse. Over het algemeen zijn meldingen beschikbaar in de primaire talen van het getroffen gebied en in het Engels. Hier vind je meer informatie over crisismeldingen.

De snelle kiezer voor noodoproepen gebruiken om contact op te nemen met de hulpdiensten

Je kunt snel de hulpdiensten bellen met je telefoon, zelfs als deze is vergrendeld.

Een noodoproep instellen

Kies verbindingsopties voor hulpdiensten in de app Persoonlijke veiligheid App Veiligheid:

• Via de snelle kiezer voor noodoproepen kun je snel bellen voor hulp met een swipe over een schuifregelaar. De alarmnummers voor je regio worden automatisch vermeld.
  • De traditionele kiezer voor noodoproepen laat een toetsenblok zien waarmee je alarmnummers kunt bellen.

Pixel-telefoons maken automatisch gebruik van de snelle kiezer voor noodoproepen, indien beschikbaar. Meer informatie over de beschikbaarheid van de snelle kiezer voor noodoproepen

Functies van de snelle kiezer voor noodoproepen

• Snelle toegang: Gebruik de schuifregelaar om met één actie een alarmnummer te bellen.
  • Automatische alarmnummers: Je telefoon zoekt automatisch een noodnummer, ook als je op reis bent.
  • Meerdere alarmnummers: Je telefoon zoekt de beschikbare nummers voor je regio, zoals politie, brandweer of medische diensten. Gebruik de schuifregelaar voor de hulpdienst die je nodig hebt.

De snelle kiezer voor noodoproepen gebruiken

Met de aan/uit-knop (Android 11 en ouder en Android 12 op de Pixel 5 en ouder):

1. Houd de aan/uit-knop 5 seconden ingedrukt.
  2. Tik op Noodgeval.
  3. Gebruik de schuifregelaar in het noodmenu.

Met de aan/uit-knop en de volumeknoppen (standaard op Android 12 en Pixel 6 en hoger):

1. Druk tegelijkertijd op de aan/uit-knop en de knop Volume omhoog.
  2. Tik op Noodgeval.
  3. Gebruik de schuifregelaar in het noodmenu.

Tip: Meer informatie over hoe je je Android-versie checkt

Beschikbaarheid van de snelle kiezer voor noodoproepen

Belangrijk: De snelle kiezer voor noodoproepen is niet in alle regio's of gebieden beschikbaar. Je provider en andere omstandigheden kunnen de snelle kiezer voor noodoproepen en de beschikbaarheid ervan beperken, zelfs in gebieden waar dekking wordt geboden.

Als de snelle kiezer voor noodoproepen niet beschikbaar is: Je telefoon maakt automatisch gebruik van de traditionele kiezer voor noodoproepen. Er wordt een toetsenblok getoond waarmee je alarmnummers kunt bellen. Als de snelle kiezer voor noodoproepen niet beschikbaar is, veranderen de instellingen van de kiezer voor noodoproepen niet.

Ondersteunde noodoproepen maken

Als je een alarmnummer belt op een Pixel-telefoon (zoals 911 in de Verenigde Staten), zie je het scherm Alarmnummer met informatie en functies om je te helpen tijdens het noodgeval.

• De meeste hulpdiensten zijn op de hoogte van deze functies (je kunt teruggaan naar een normaal audiogesprek)
  • Geen internetverbinding nodig
  • Geen installatie nodig
Locatie vaststellen in geval van nood

Je kunt je locatie vanaf het scherm voorlezen aan de telefonist bij de alarmcentrale. Afhankelijk van wat je telefoon kan detecteren, zie je de volgende informatie:

• Volledig adres
  • Pluscode (bijvoorbeeld 'CWC8+JH')
    • Pluscodes zijn een makkelijke manier om je lengte- en breedtegraad te noemen.
    • Telefonisten bij alarmcentrales begrijpen deze codes.
  • Lengte- en breedtegraad (bijvoorbeeld '37.4216105, -122.0857449')
  • Kaart
Stil alarm naar centrale sturen (bepaalde locaties)

Belangrijk: Deze functie is alleen beschikbaar in Australië, Canada, Denemarken, Frankrijk, Ierland, Italië, Japan, Nederland, Noorwegen, Puerto Rico, Singapore, Spanje, Taiwan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zweden.

Als je een telefonist bij de alarmcentrale wilt waarschuwen zonder te praten, tik je op Medisch, Brand of Politie.
Je telefoon blijft dan stil. De telefonist bij de alarmcentrale krijgt het volgende te horen:

• Dat dit een automatische spraakservice is
  • Wat voor hulp je nodig hebt
  • Je locatie (alleen in Australië, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten)
  • Je naam (indien beschikbaar via de noodgegevens die je hebt ingesteld of via andere bronnen op je apparaat)

Meer informatie over hoe je noodgegevens zichtbaar maakt op je vergrendelscherm

Meer informatie over aardbevingen in je omgeving

Je telefoon kan aardbevingen in je omgeving waarnemen. Als je meer wilt weten over aardbevingen in de buurt, open je Google Zoeken en zoek je naar aardbeving in [je plaats of regio].

Als je niet meer wilt dat je telefoon bijdraagt aan aardbevingsdetectie, zet je Google-locatienauwkeurigheid uit.

Meldingen voor aardbevingen in de buurt krijgen

Californië, Oregon en Washington

Je telefoon kan je geschatte locatie gebruiken om je meldingen te sturen over aardbevingen in de buurt met een kracht van 4,5 of hoger. Dit aardbevingsalarm is gebaseerd op gegevens van ShakeAlert.

Griekenland en Nieuw-Zeeland

Je telefoon kan je geschatte locatie gebruiken om je meldingen te sturen over aardbevingen in de buurt met een kracht van 4,5 of hoger. Dit aardbevingsalarm is gebaseerd op het Android-systeem voor aardbevingsalarmen.

Aardbevingsalarm aan- of uitzetten

Belangrijk: Je moet wifi of data hebben aangezet om meldingen te krijgen.
  1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Veiligheid en nood En dan Aardbevingsalarmen.
  3. Zet aardbevingsalarmen aan of uit.
Aardbevingsalarmen staan standaard aan. Je krijgt misschien niet altijd een melding als er een aardbeving in je omgeving is en je krijgt alleen meldingen in ondersteunde landen. En soms krijg je een melding als je geen aardbeving op je locatie voelt.