Collecties en documenten beheren

Collecties beheren

Over collecties

Een collectie is een groep documenten met eigenschappen als:

• Een naam
  • Een eigenaar
  • Een bewerker
  • Optionele kijkers met leestoegang

Collecties zijn standaard privé, met een lijst van lezers die wordt beheerd door de eigenaar van de collectie. Elke Pinpoint-gebruiker met een link heeft toegang tot een gepubliceerde collectie.

Pinpoint gebruikers krijgen 100 GB opslagruimte. We tellen alleen collecties die je zelf hebt gemaakt mee voor deze ruimte. Collecties die anderen met delen tellen niet mee voor je opslagruimte. Als je je limiet overschrijdt, blijven al je bestaande collecties behouden, maar je krijgt een foutmelding als je nieuwe bestanden probeert toe te voegen. In dat geval maak je ruimte vrij door enkele van je collecties te verwijderen, zodat je meer bestanden kunt toevoegen.

Als je meer opslagruimte nodig hebt, kun je ons een e-mail sturen via pinpoint-support@google.com.

Alle collecties vermelden

Als je alle collecties waar je toegang tot hebt wilt vermelden, ga je naar je werkruimte. Collecties zijn ingedeeld in collecties waarvan je eigenaar bent en collecties waarvoor je weergaverechten hebt.

Een collectie publiceren

Pinpoint-gebruikers kunnen ervoor kiezen om hun collecties te publiceren als individu of namens een publicatie. Als je een collectie wilt publiceren, vul je dit formulier in.

Gepubliceerde collecties:

• Zijn toegankelijk voor iedereen met een link.
  • Worden geïndexeerd door zoekmachines en kunnen verschijnen in online zoekresultaten.
  • Uitgelicht met collectietitel, beschrijving en uitgeversprofiel op Ontdekken.

Na de publicatie:

• Eigenaren van collecties kunnen op elk gewenst moment de publicatie van een collectie ongedaan maken, waardoor openbare toegang en crawlen door zoekmachines worden geblokkeerd. De collectie kan tijdelijk worden getoond in online zoekresultaten op basis van eerdere indexering door zoekmachines, maar gebruikers hebben geen toegang tot de broncontent op Pinpoint.
  • Wijzigingen in een collectie zijn direct zichtbaar voor kijkers. Wijzigingen kunnen toegevoegde of verwijderde bestanden, labels of gemarkeerde tekst zijn.
  • Kijkers kunnen elk bestand in een openbare collectie downloaden.

Meer informatie over hoe je je collectie toevoegt aan Verkennen

Een collectie maken

Als je een nieuwe collectie wilt maken, moet je volledige toegang tot Pinpoint hebben. Als je geen volledige toegang hebt, kun je volledige toegang aanvragen via dit formulier.

Een nieuwe collectie maken:

1. Klik in de homepage van je werkruimte op Een nieuwe privécollectie maken. Deze collectie is standaard privé. Je kunt deze later delen met specifieke gebruikers.
  2. Kies een naam voor je collectie en klik dan op Maken. Je kunt de naam later veranderen als je dat wilt.
  3. Verander de gesproken taal van je audiobestanden als je verwacht dat je audiobestanden standaard in een andere taal dan Engels zijn.
  4. Begin bestanden naar je collectie te uploaden.
  5. Verander optioneel de weergavetaal van entiteiten als je entiteiten in een andere taal dan je standaardtaal wilt zien.

Een collectie verwijderen

Een eigen collectie verwijderen:

1. Open de weergave van de werkruimte met alle collecties waar je toegang tot hebt.
  2. Klik op Meer opties Icoon Meer instellingen. Klik vervolgens op Verwijderen.
  3. De collectie wordt samen met alle bijbehorende documenten onmiddellijk verwijderd. Verwijderde collecties en documenten kunnen niet meer hersteld worden.

Je collectie delen of niet meer delen

Collecties zijn standaard privé. Je kunt alleen collecties delen die van jou zijn.

Een collectie delen:

1. Klik in de documentweergave van de collectie op Delen.
  2. Geef het Google e-mailadres op van de persoon met wie je de map wilt delen.
    • Als het Google-account geldig is, wordt het gebruikersprofiel weergegeven in een pop-up.
    • Als je geen pop-up ziet, is het e-mailadres ongeldig.
      • Controleer bij de gebruiker of je het juiste e-mailadres hebt.
  3. Als je wilt delen met de gebruiker, klik je op de pop-up van het Google-e-mailprofiel.
    • Voeg zo veel gebruikers toe als je wilt. Toegevoegde bijdragers hebben standaard de rol kijker.
  4. Pinpoint biedt aan om je nieuwe lezers op de hoogte te brengen. Als je ze niet op de hoogte wilt stellen, kun je de URL uit je browser kopiëren en deze later naar hen sturen.
  5. Als je klaar bent met je updates, klik je op Klaar.

Tip: Je kunt alleen delen met individuele gebruikers, niet met mailinglijsten.

Toegang tot een collectie verwijderen:

1. Klik op Delen in de documentweergave van de collectie.
  2. Klik op het dropdownmenu naast de gebruiker die je wilt verwijderen en klik dan op Verwijderen.
  3. Klik op Klaar als je klaar bent.

Bekijken wie toegang heeft tot je collectie:

Klik op de knop Delen in de documentweergave van een collectie om de lijst te zien of te bewerken van de mensen die toegang hebben tot je collectie.

De naam van een collectie wijzigen

De naam van een eigen collectie wijzigen:

1. Open de weergave van de werkruimte met alle collecties waar je toegang tot hebt.
  2. Klik op Meer opties Icoon Meer instellingen. Klik vervolgens op Naam wijzigen.

Zoeken naar meerdere bestanden binnen een collectie

Zoek naar tekst in alle documenten van een collectie via het zoekvak in de documentweergave van je collectie. Je kunt je zoekopdrachten filteren op onder andere documentlabel en entiteit. Lees meer informatie over zoeken.

Documenten beheren

Documenten uploaden naar een collectie

Pinpoint heeft een maximum van 200.000 documenten per collectie. De maximale groottes van afzonderlijke documenten hangen af van de bestandsindeling.

Als je meer dan 20.000 bestanden per dag uploadt en er fouten optreden, probeer je de mislukte bestanden de volgende dag te uploaden.

Elke gebruiker heeft 100 GB opslagruimte voor alle eigen collecties. Als je meer opslagruimte nodig hebt, kun je ons een e-mail sturen via pinpoint-support@google.com.

Als je bestanden uploadt zonder audio, worden ze geconverteerd naar een pdf-indeling. Deze conversie kan enige tijd duren, afhankelijk van de grootte van het bestand en het aantal geüploade bestanden.

Als je het bronbestand wijzigt nadat je het geïmporteerd hebt, worden de wijzigingen niet overgenomen in de kopie van het document in Pinpoint.

Documenten uploaden:

1. Klik in de homepage van je collectie op Documenten toevoegen
  2. Kies een of meer documenten van je computer of uit Google Drive. Enkele opmerkingen:
    • Gezipte collecties worden niet ondersteund. Je moet afzonderlijke bestanden uploaden.
    • Je kunt alleen ondersteunde bestandsindelingen uploaden. Als je een bestand hebt in een indeling die niet ondersteund wordt, kijk dan of je het als pdf kunt opslaan en upload dan het pdf-bestand.
    • Je kunt verschillende typen bestanden in één proces uploaden.
    • Als je audiobestanden uploadt, let er dan op dat de taalinstelling van het audiobestand ingesteld is op de taal in dat audiobestand. Als je audiobestanden in verschillende talen hebt, upload je de audiobestanden in batches van dezelfde taal.
  3. Als je klaar bent met het selecteren van je bestanden, begint het uploaden en verwerken. Verwerken betekent de content van alle bestanden in tekst omzetten (via OCR of spraak-naar-tekst) en de resultaten doorgaans als pdf publiceren. Nadat de verwerking klaar is, zie je een melding Klaar met verwerking als het gelukt is of een waarschuwing en een uitleg als er problemen waren bij het uploaden van afzonderlijke bestanden. Je kunt gewoon blijven werken of in je collectie zoeken terwijl je bestanden verwerkt worden.
  4. Als Pinpoint een fout tegenkomt bij het verwerken van je bestand (bijvoorbeeld als de bestandsgrootte de limiet voor dat bestandstype overschrijdt of als een bestandsindeling niet wordt ondersteund), dan zie je een pop-up die het probleem uitlegt als het verwerken mislukt.
De wachtrij voor het verwerken
Geüploade bestanden worden samen in één verwerkingswachtrij gezet, waar ze in de ontvangen volgorde verwerkt worden en in je documentenlijst beschikbaar worden gesteld naarmate ze verwerkt worden.

Een audiobestand uploaden

Upload een audiobestand op dezelfde manier als je elk ander bestandstype uploadt. Denk wel aan het volgende:

• Zorg ervoor dat alle audiobestanden in een uploadverzoek in dezelfde taal zijn.
  • Zorg ervoor dat de gesproken taal in de taalinstelling van je audiobestand gespecificeerd is.
  • Pinpoint kan slechts één taal per audiobestand analyseren. Als een enkel bestand meerdere talen bevat, wordt er een transcript gemaakt van alle audio met de taalinstelling van het audiobestand die bij het uploadverzoek werd opgegeven.
  • Als je audiobestanden in verschillende talen wilt uploaden, bundel dan je audiobestanden in groepen van dezelfde taal, pas de taalinstelling van de audiobestanden aan op die groep en upload dan de groep.

Pinpoint zorgt dat het audiobestand beschikbaar is om te beluisteren nadat het verwerkt is. Pinpoint maakt ook een transcript van het audiobestand volgens de taalinstelling van het audiobestand die bij het uploaden van het bestand gekozen werd.

Als je fouten in het gegenereerde transcript vindt, kun je in de transcriptie op Bewerken klikken om wijzigingen aan te brengen.

Een document uit een collectie downloaden

Je kunt het originele bronbestand downloaden dat gebruikt werd om elk document in een collectie te genereren. (Je kunt de door Pinpoint gegenereerde pdf-versie niet downloaden).

Het bronbestand van een document downloaden:

1. Open een document uit je collectie
  2. Klik op Meer opties Icoon Meer instellingen en klik dan op Origineel bestand downloaden.

Documenten uit een collectie verwijderen

• Als je een afzonderlijk document uit je collectie wilt verwijderen, open je de documentweergave in je collectie en klik je op het prullenbakje naast het document.
  • Als je meerdere documenten uit je collectie wilt verwijderen, open je de documentweergave in je collectie en selecteer je de selectievakjes naast de documenten die je wilt verwijderen. Klik op het prullenbakje bovenaan de lijst om documenten te verwijderen.

Documenten worden onmiddellijk en permanent verwijderd en kunnen niet hersteld worden.

Als je het brondocument dat naar een collectie werd geïmporteerd uit Google Drive verwijdert, wordt het bijbehorende geïmporteerde document in de collectie niet verwijderd.

Documenten in de collectie vermelden of filteren

De hoofdpagina in de collectie is de documentweergave. De standaardweergave toont de volledige lijst in pagina's van 100 documenten. Je kunt deze weergave filteren op label of entiteit zodat je alleen documenten ziet met alle geselecteerde labels en entiteiten.

Documenten filteren op label of entiteit

Je kunt je documentweergave filteren op een of meer labels en/of entiteiten. Als er filters zijn toegepast, wordt je zoekopdracht beperkt tot deze gefilterde lijst.

Documenten filteren op labels en entiteiten:

1. Open de documentweergave van je collectie.
  2. Kies labels of entiteiten als filter uit de lijsten met labels en entiteiten naast de documentenlijst.
  3. De documentenlijst geeft alleen documenten weer met alle geselecteerde labels en entiteiten.
  4. Kies optioneel extra labels of entiteiten om op te filteren. De lijst met beschikbare labels is bijgevoegd bij documenten in de gefilterde weergave.
  5. Wis je labelfilters door bovenaan de lijst op de X naast elk filter te klikken.

Opmerkingen over filteren op meerdere items:

• Alle geselecteerde labels en entiteiten moeten op een document van toepassing zijn om in de gefilterde lijst te verschijnen.
  • De lijst van extra labels of entiteiten waarop je kunt filteren, past zich dynamisch aan terwijl je items selecteert. Dit betekent dat een filter of label alleen in de lijst verschijnt als ten minste één document in de gefilterde lijst ook dat label of die entiteit bevat. (Je kunt dus geen combinatie van filters kiezen die geen documenten opleveren.)

De naam van een geüpload document wijzigen

Je kunt de volgende stappen uitvoeren om de naam van je geüploade document te wijzigen:

1. Vanuit de documentweergave van je collectie:
    • Plaats de muisaanwijzer op het document waarvan je de naam wilt wijzigen.
    • Klik op Bewerken .
    • Geef een nieuwe naam voor je document op in het pop-updialoogvenster.
    • Klik op Opslaan.
  2. Als je een document hebt geopend:
    • Klik rechtsboven op Meer opties .
    • Selecteer Naam van document wijzigen.
    • Geef een nieuwe naam voor je document op in het pop-updialoogvenster.
    • Klik op Opslaan.

Een afzonderlijk document delen

Je kunt de weergaverechten van een afzonderlijk document niet beheren, alleen die van een hele collectie. Maar je kunt een link naar een document delen als de ontvanger weergaverechten heeft tot de collectie.

Een link naar een document krijgen:

1. Open het document in Pinpoint.
  2. Klik op Meer opties Icoon Meer instellingen en klik dan op Link naar document kopiëren.
  3. Stuur de link voor het document naar iemand die weergaverechten heeft. Als die persoon geen toegang heeft, kun je je collectie met deze persoon delen.

Een tekstfragment kopiëren

Je kunt tekst selecteren en kopiëren uit elk document dat je kunt bekijken. Open het document, selecteer de tekst die je wilt kopiëren en kies Tekst kopiëren om de geselecteerde tekst naar je klembord te kopiëren.

Delen van de tekst markeren of een link naar tekstdelen toevoegen

Als je eigenaar- of bewerkingsrechten voor een collectie hebt, kun je gedeelten van de tekst markeren. Gemarkeerde teksten zijn gekoppeld aan een rechtstreekse link. Iedereen met weergaverechten kan de link gebruiken om het collectiedocument op de gemarkeerde locatie te openen.

Tekst markeren en een link maken:

1. Open een document.
  2. Selecteer een gedeelte van de tekst.
    • Klik op Markeren om de tekst te markeren.
      • Als je later een link naar de markering wilt toevoegen, klik je op de markering en dan op Link ophalen.
    • Klik op Markeren en link ophalen om een markering te maken en de link ervan te kopiëren.
  3. Als je een markering wilt verwijderen, klik je op de markering en dan op Verwijderen.

Zoeken naar tekst in een document

Je kunt in een open document naar exacte tekst zoeken. Dit is vergelijkbaar met de zoekfunctie Control+F.

1. Open het document om het te bekijken
  2. Klik op Meer opties Icoon Meer instellingen en dan op Zoeken of typ Control+F op je toetsenbord.
  3. Typ de tekst die je in het document wilt zoeken en gebruik de pijlen om naar overeenkomsten te gaan. Overeenkomsten zijn exact, kunnen een deel van een woord zijn en kunnen in elke taal of tekenset zijn, zolang het door Pinpoint als tekst herkend wordt.

Als je geavanceerd wilt zoeken op woorden of entiteiten, gebruik je de zoekfunctie voor collecties.

Je documenten labelen

Je kunt willekeurig genoemde labels aan je documenten toevoegen. Je kunt dan je documentenlijst filteren op label of zoekopdrachten beperken tot bepaalde labels. Een document kan meerdere labels hebben.

Labels aan een document toevoegen of verwijderen

Labels voor een afzonderlijk document beheren:

1. Open de documentweergave in je collectie (Documenten in het navigatievenster).
  2. Plaats de cursor op een document en klik daarna op het icoon Label toevoegen naast het document.
  3. Vink bestaande labels aan of uit om labels aan het document toe te voegen of te verwijderen. Als je een nieuw label voor het document wilt maken, klik je op + Nieuw label maken en geef je de naam en kleur van het label op.
  4. Klik op Toepassen om je wijzigingen op te slaan.

Labels voor meerdere documenten beheren:

1. Open de documentweergave in je collectie (Documenten in het navigatievenster).
  2. Vink het vakje aan naast de specifieke documenten die je wilt labelen of waarvan je het label wilt verwijderen. Je kunt ook het selectievakje bovenaan de lijst selecteren om alle documenten in de lijst te selecteren of te deselecteren.
  3. Klik op het icoon Label toevoegen new_label bovenaan de lijst.
  4. Vink bestaande labels aan of uit om labels aan het document toe te voegen of te verwijderen. Als je een nieuw label voor het document wilt maken, klik je op + Nieuw label maken en geef je de naam en kleur van het label op.
  5. Klik op Toepassen om je wijzigingen op te slaan.

Een label verwijderen

Klik in de documentweergave voor je collectie op Bewerken naast de lijst met labels en klik dan op de X naast elk label om het te verwijderen.

Documenten filteren op een label

Als je je documentenlijst wilt filteren op een label dat je toegepast hebt, lees je de zoekgids.