Een collage maken

U heeft volledige artistieke controle over de inhoud en opmaak van uw collage. Experimenteer met zes verschillende soorten collages in het praktische scherm om collages te maken. Ga als volgt te werk om een collage te maken:

1. Selecteer de foto's die u in de collage wilt opnemen.
  2. Klik op 'Collage' in het fotovak. U kunt ook een collage maken voor alle foto's in een map of album door in de map- of albumkop op de knop 'Fotocollage maken' te klikken.
  3. Gebruik de tabbladen 'Instellingen' en 'Clips' van het collagevenster om het uiterlijk en de inhoud van uw collage te beheren:

Collagestijlen

Met het bovenste vervolgkeuzemenu op het tabblad 'Instellingen' kunt u kiezen uit zes verschillende collagestijlen:

1. 'Stapel afbeeldingen': deze collage ziet eruit als een hoeveelheid op een hoop gegooide afbeeldingen. U kunt foto's verslepen rondom de collage, een foto boven- of onderop de stapel plaatsen en de schaal en hoek van elke foto aanpassen. Als u op een afbeelding in de collage klikt, wordt bovenop de geselecteerde afbeelding een draaiwiel weergegeven. Pas de schaal en hoek van de foto aan door het wiel aan te klikken en te slepen.
    2. 'Mozaïek': Picasa past de foto's automatisch op de pagina. Anders dan in de collage 'Raster' worden de afbeeldingen niet netjes uitgelijnd in rijen en kolommen.
    3. 'Framemozaïek': u kunt een mozaïek maken van uw geselecteerde afbeeldingen met een afbeelding prominent in het midden. U kunt de afbeelding in het midden wijzigen door op de gewenste afbeelding te klikken en vervolgens op de knop'Instellen als centrum van frame' te klikken.
    4. 'Raster': al uw geselecteerde foto's worden in regelmatige rijen en kolommen weergegeven.
    5. 'Contactvel': uw foto's worden netjes geordend als miniaturen.
    6. 'Multi-weergave': uw geselecteerde afbeeldingen worden over elkaar heen geplaatst. Hoe minder afbeeldingen u gebruikt, hoe beter het resultaat is met deze collage.

Instellingen

U kunt het uiterlijk van uw collage veranderen met behulp van verschillende opties op het tabblad 'Instellingen'. Deze opties variëren, afhankelijk van het type collage dat u kiest.

• Rasterspatiëring - Beschikbaar voor de collages 'Mozaïek', 'Raster' en 'Framemozaïek'. Gebruik de schuifregelaar om de randruimte tussen de foto's aan te passen.
    • Fotoranden - Beschikbaar voor de collages 'Stapel afbeeldingen' en 'Contactvel'. Voeg aan elke foto een witte rand of polaroidrand toe.
    • Achtergrondopties - Kies een kleur of een foto als achtergrondthema voor uw collage.
    • Pagina-indeling - Kies een formaat voor uw collage. Picasa past automatisch het uiterlijk van uw collage aan. U kunt uw collage passend maken voor het bureaublad van uw computer door 'Huidige weergave' in het vervolgkeuzelijst 'Pagina-indeling' te selecteren.
    • 'Oriëntatie' - Plaats uw ontwerp horizontaal of verticaal.
    • Schaduwen tekenen - U kunt uw collage diepte geven door het selectievakje 'Schaduwen tekenen' aan te vinken.
    • Titels weergeven - Beschikbaar voor de collage 'Stapel afbeeldingen'. Vink het selectievakje 'Titels weergeven' aan om uw fotobijschriften aan de collage toe te voegen.

Meer foto's toevoegen

Tijdens het maken van de collage kunt u op elk gewenst moment extra foto's toevoegen door op het tabblad 'Clips' te klikken.

1. Klik op het tabblad 'Clips' aan de linkerkant van de pagina voor het maken van collages. De map met foto's die u voor de collage gebruikt, is beschikbaar op het tabblad 'Clips'.
    2. Selecteer de foto's die u wilt toevoegen en klik op de plusknop (+) om ze in te voegen in de collage.
    3. Als u foto's wilt toevoegen uit een andere map, klikt u op de knop 'Meer ophalen' om aanvullende foto's in uw bibliotheek te zoeken.
    4. Selecteer de foto's uit uw bibliotheek.
    5. Klik wanneer u klaar bent op 'Terug naar collage' in het fotovak. De extra afbeeldingen worden nu weergegeven op het tabblad 'Clips'.
    6. Selecteer de foto's die u wilt toevoegen en klik op de plusknop (+) om ze toe te voegen aan de collage. U kunt met de x-toets afbeeldingen verwijderen van het tabblad 'Clips'.

4. Gebruik de knoppen boven en onder de collage om de foto's in de collage te selecteren en te ordenen. Als u een foto uit de collage wilt verwijderen, selecteert u de betreffende foto en klikt u op de knop 'Verwijderen' boven de collage.
  5. Wanneer u tevreden bent over het resultaat, klikt u op 'Collage maken'. U kunt ook op 'Bureaubladachtergrond' klikken om de collage te maken en die automatisch in te stellen als bureaubladafbeelding voor de computer. Nadat u de collage heeft gemaakt, kunt u die delen met vrienden door de collage te uploaden naar Picasa Webalbums. U kunt de collage ook e-mailen of afdrukken op hoge resolutie.

Alle voltooide collages en conceptcollages worden opgeslagen in de map 'Collages', die u vindt onder 'Mijn afbeeldingen' > 'Picasa' (Windows) of 'Afbeeldingen' > 'Picasa' (Mac). In Picasa bevindt de map 'Collage' zich in de verzameling 'Projecten' (platte mapstructuur) of in de Picasa-map (boomstructuur).

Concepten opslaan: als u nog niet klaar bent met een collage, klikt u op de knop 'Sluiten' waarna wordt gevraagd of u een concept wilt opslaan in de map 'Collages'.

Een collage bewerken: u kunt een concept of een voltooide collage op elk gewenst moment opnieuw bewerken. Dubbelklik in de Picasa-bibliotheek op de geselecteerde collage en klik op de knop 'Collage bewerken' om de pagina voor het maken van collages te openen. U kunt vervolgens bovenstaande hulpmiddelen gebruiken om wijzigingen door te voeren.