Een film maken

Combineer uw foto's, video's en muziekbestanden in een film en converteer die naar een .wmv-bestand (Windows) of een .mov-bestand (Mac). Deel uw film met vrienden door hem direct te uploaden naar YouTube. Ga als volgt te werk om een film te maken:

1. Selecteer de foto's en video's die u in uw film wilt opnemen.
  2. Klik in het Fotovak op de knop 'Film' movie maker om naar het scherm 'Filmmaker' te gaan. U kunt ook een film maken van alle foto's in een map of album door in de map- of albumkop op de knop 'Filmpresentatie maken' movie maker te klikken.
  3. Gebruik de tabbladen 'Film', 'Dia' en 'Clips' om respectievelijk filminstellingen te wijzigen, tekst toe te voegen aan dia's of nieuwe foto's in te voegen. Klik hieronder op een link voor extra tips voor het maken van een film en voor informatie over elk tabblad:

Tabblad 'Film'

Gebruik dit tabblad om het geluid, het uiterlijk en de overgangen van uw film aan te passen:

• 'Geluidsspoor': u kunt voor elke film één ondersteund geluidsbestand laden. Maak een keuze uit drie verschillende opties voor het synchroniseren van uw foto's met muziek.
    • 'Overgangsstijl': bepaal hoe u tijdens de film van de ene afbeelding naar de andere gaat, bijvoorbeeld door wissen vanaf links, oplossen of pannen en zoomen.
    • 'Weergavetijd dia': gebruik de schuifregelaar om de tijd die aan elke dia wordt besteed, aan te passen.
    • 'Overlappen': pas de mate van overlap aan tijdens de overgang van dia naar dia.
    • 'Afmetingen': beheer de resolutie van uw film. Bij het kiezen van een dimensie voor uw film moet u rekening houden met het formaat waarin uw film wordt bekeken.
    • 'Titels weergeven': kies ervoor uw fotobijschriften al dan niet weer te geven in uw film.
    • 'Foto bijsnijden naar volledig frame': alle filmbeelden worden bijgesneden zodat ze de diaruimte volledig vullen.

Tabblad 'Dia'

Gebruik dit tabblad om tekst toe te voegen aan alle dia's in uw film. U kunt tekst toevoegen bovenop een afbeelding of een tekstdia maken als titelblad of tussenblad in uw film.

1. Klik in het scherm 'Filmmaker' op het tabblad 'Dia'.
    2. Voeg tekst toe in het tekstvak. Het voorbeeld van uw dia of foto wordt automatisch bijgewerkt.
    3. Pas lettertype, formaat, stijl en kleur van de tekst en de achtergrond aan. Wijzig de stijl en locatie van de tekst in het vervolgkeuzemenu 'Sjabloon'.

Elke film is standaard voorzien van een voorbladdia waarop de titel en de datum van uw album worden weergegeven. Als u een nieuwe tekstdia wilt maken, klikt u op de knop 'Een nieuwe tekstdia toevoegen' onder de knop 'Afspelen' op het scherm 'Filmmaker'.

Tabblad 'Clips'

Gebruik dit tabblad om foto's toe te voegen of te verwijderen en om uit uw bibliotheek extra foto's op te halen voor uw film.

1. Klik op het tabblad 'Clips' aan de linkerkant van het scherm 'Filmmaker'.
    2. Klik op de knop 'Meer ophalen' om in uw bibliotheek meer foto's op te zoeken.
    3. Selecteer de gewenste foto's uit uw bibliotheek.
    4. Klik wanneer u klaar bent op 'Terug naar Filmmaker' in het Fotovak.

De extra afbeeldingen worden nu weergegeven op het tabblad 'Clips'. Gebruik de toetsen (+) en (-) om foto's in te voegen en te verwijderen.

Overige tips

• U kunt dia's uit uw filmstrip verwijderen door op de 'X' te klikken onder de knop 'Afspelen' in de linkerbenedenhoek van het scherm 'Filmmaker'.
    • Wijzig de volgorde van de foto's in uw film door in de filmstrip onder aan het scherm foto's te slepen en plaatsen.
  4. Wanneer u tevreden bent over het resultaat, kunt u verschillende dingen doen:
    • Klik op de knop 'Volledig scherm afspelen' in de rechterbenedenhoek van het scherm om een voorbeeld te bekijken op volledig scherm.
    • Klik op de knop 'Film maken' om te beginnen met het maken van de film.
    • Klik op 'YouTube' om de film te maken en die automatisch te uploaden naar YouTube.

Alle voltooide films en conceptfilms worden opgeslagen in de map 'Films', die u vindt onder 'Mijn afbeeldingen' > 'Picasa' (Windows) of 'Afbeeldingen' > 'Picasa' (Mac). In Picasa bevindt de map 'Films' zich in de verzameling 'Projecten' (platte mapstructuur) of in de Picasa-map (boomstructuur).

Als u nog niet klaar bent met een film, klikt u op de knop 'Sluiten' waarna wordt gevraagd of u een concept wilt opslaan in de map 'Films'. U kunt een concept of een voltooide film op elk gewenst moment opnieuw bewerken. Dubbelklik in de map 'Films' op de gewenste film en klik op de knop 'Film bewerken' om de hulpprogramma's voor het maken van films te gebruiken.

Afhankelijk van het aantal afbeeldingen en het formaat van het audiobestand, kan het maken van een film aanzienlijk wat tijd in beslag nemen.