Naamlabels toevoegen in Picasa.

Dankzij de gezichtsherkenningstechnologie van Picasa kunt u uw foto's ordenen op basis van de personen die erop staan. Omdat naamlabels standaard zijn ingeschakeld, worden uw foto's op nieuwe gezichten gescand wanneer u Picasa de eerste keer opent. Dit kan enige tijd duren, maar omdat het proces op de achtergrond wordt uitgevoerd kunt u beginnen met het labelen van foto's. Ga hiervoor als volgt te werk:

1. Zorg ervoor dat u bent aangemeld bij uw Google-account

Klik in Picasa in de rechterbovenhoek op 'Aanmelden bij Webalbums of Google+'. Zo kunt u sneller naamlabels toevoegen door Google-contactpersonen te gebruiken.

2. Voeg naamlabels toe voor veel of weinig foto's tegelijk.

Veel foto's tegelijk: klik op het album 'Naamloze personen' in de verzameling 'Personen' om alle naamloze gezichten op uw foto's bij elkaar te zien. Gezichten worden op gelijkenis gegroepeerd, zodat een toegevoegde naam wordt toegepast op alle gezichten in die groep.

Enkele foto's per keer: klik op de knop Personen in de rechteronderhoek bij het bekijken van een map, album of foto om alle gezichten te zien die op de geselecteerde foto's staan. Voeg naar wens namen toe aan de gezichten.

3. Maak personenalbums. Label de gezichten van personen die u wilt opnemen. Negeer de personen die u niet kent.

Picasa maakt een album voor elke persoon die u heeft gelabeld in de verzameling 'Personen'. Gebruik de knop om in te zoomen op gezichten of weer uit te zoomen om de volledige foto te zien.

U hoeft niet iedereen een naam te geven. Als u een naamloos gezicht verwijdert of in een foto op het pictogram klikt, wordt die foto in het album 'Genegeerd' geplaatst. U kunt de foto's die u heeft genegeerd op elk gewenst moment bekijken door boven in het album 'Naamloze personen' te klikken op 'Genegeerde gezichten weergeven'.

4. Gezichtssuggesties van Picasa bevestigen.

Picasa gebruikt de namen die u toevoegt om automatisch gezichtssuggesties toe te voegen aan uw albums. Als u een oranje vraagteken naast een personenalbum ziet, gaat u naar dat album en bevestigt u deze suggesties. Klik op om de foto te bewaren of op om de foto uit het album te verwijderen. Als er meerdere suggesties zijn, klikt u boven aan het album op 'Alles bevestigen' om alle suggesties als juist te markeren. Gebruik bovenaan om de voorgestelde gezichten te bekijken.

Maakt u zich geen zorgen als u een fout maakt tijdens het toevoegen van naamlabels. Als een gezicht in het verkeerde personenalbum terecht komt, selecteert u de foto en klikt u bovenaan op de knop Verwijderen om de foto terug te plaatsen in het album 'Naamloze personen'. U kunt ook de toets Delete gebruiken op uw toetsenbord. Meer informatie over hoe u naamlabels verwijdert.

Tips:
  • Handmatig naamlabels toevoegen: als Picasa een gezicht in een foto overslaat, kunt u het gezicht toevoegen door onder aan het tabblad 'Personen' op de knop 'Handmatig een persoon toevoegen' te klikken terwijl u de foto bekijkt.
  • Profielfoto's wijzigen: u kunt de foto wijzigen die naast elk album in de verzameling Personen wordt weergegeven. Klik met de rechtermuisknop (Windows) of terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt (Mac) op het gezicht dat u wilt gebruiken en selecteer Instellen als miniatuur van personenalbum.
  • Bepalen welke mappen op gezichten moeten worden gescand: klik op Extra > Mappenbeheer en schakel gezichtsherkenning voor elke map in of uit.