Förstå, hitta och redigera fotoplatser

Du kan använda fotonas platser för att organisera, söka i och utforska dina foton baserat på var de togs.

Ett fotos platsinformation kan komma från olika håll:

• Enhetens kamera sparar din plats med fotot.
  • Du lägger till en plats.
  • Google Foto uppskattar din plats med hjälp av information som landmärken som har identifierats på ditt foto och platser på dina andra foton.

Hantera plats för dina foton

Hantera platsinformation för ditt foto eller din video genom att lägga till en plats på ett foto som inte har en eller ta bort en beräknad plats som har lagts till i Foto.

Lägg till en plats

Viktigt! Om du vill lägga till en plats på ett foto eller en video måste du först säkerhetskopiera fotot eller videon.

1. Öppna Google Foto Foto på din iPhone eller iPad.
  2. Öppna fotot eller videon.
  3. Tryck på Mer Mer följt av Lägg till en plats .
    • Lägg till eller välj en plats från dina senaste platser.

Redigera eller ta bort en beräknad plats från ett foto

Viktigt! Det går bara att uppdatera eller ta bort beräknade platser. Om platsen för ett foto eller en video har lagts till automatiskt av kameran kan du inte redigera eller ta bort platsen.

1. Öppna Google Foto Foto på din iPhone eller iPad.
  2. Öppna fotot eller videon.
  3. Tryck på Mer Mer följt av Redigera .
    • Lägg till eller välj en plats från dina senaste platser.
    • Om du vill ta bort den beräknade platsen trycker du på Ta bort plats.

Du kan också redigera platsen för flera foton:

1. Öppna Google Foto Foto på din iPhone eller iPad.
  2. Välj de foton som du vill redigera plats för.
  3. Tryck på Mer Mer följt av Redigera plats.
    • Lägg till eller välj platsen.
    • Om du vill ta bort den beräknade platsen trycker du på Ta bort plats.
Tips! När du väljer flera foton eller videor kan du se att Google Foto inte kan redigera platsinformation som har lagts till av kameran. Avmarkera dessa foton eller videor för att fortsätta.

Beräkna platser som saknas

Viktigt! Om du stänger av platsberäkningar tas inte de tidigare beräknade platserna bort, men du kan redigera eller radera dem.

1. Öppna Google Foto Foto på din iPhone eller iPad.
  2. Tryck på profilbilden eller initialen uppe till höger följt avInställningar för Google Foto högst upp.
  3. Tryck på Integritet följt av Platsalternativ.
  4. Aktivera eller inaktivera Beräkna platser som saknas.

Hitta tidigare beräknade platser

När du inaktiverar beräknade platser görs ingen beräkning av platser för nya foton i Foto. Du kan hantera beräknade platser och använda tidigare beräknade platser för dina nya foton.

1. Öppna Google Foto Foto på din iPhone eller iPad.
  2. Tryck på profilbilden eller initialen uppe till höger följt avInställningar för Google Foto högst upp.
  3. Tryck på Integritet följt av Platsalternativ följt av Visa och hantera beräknade platser.

Dela ett foto med platsinformation

När du delar ett foto med Google Foto kan platsen där fotot togs delas om du själv har lagt till eller ändrat den eller om den bygger på information från enheten.

Du kan styra om din plats delas i alla delade album, länkar eller konversationer som du skapar eller går med i. Om du ställer in partnerdelning innehåller alla foton du delar platsinformation.

Följande situationer uppstår om du väljer att dela platsen för dina foton:

• Om du lägger till en plats eller redigerar en beräknad plats för ett foto och sedan delar fotot med någon i Google Foto delas även platsen.
  • Om kameran lägger till en plats och du delar fotot i Google Foto visar fotot platsen från kameran.
  • Om du delar ett foto med en platsuppskattning som har gjorts i Google Foto delas inte platsen.

Detta påverkar inte foton eller videor som du delar utanför Google Foto, till exempel när du laddar ned och skickar dem via e-post till någon. I så fall visas den ursprungliga platsen som sparades på enheten utan ändringar som du har gjort i Google Foto.

Även om du döljer dina foton för andra kan de gissa sig till dem utifrån platsen som är med på fotot.

Dela din platsinformation i delade album

När du lägger till foton i delade album kan du styra om platsinformationen för fotona ska delas i respektive album.

1. Öppna Google Foto-appen Foto på en iPhone eller iPad.
  2. Tryck på Delning .
  3. Välj det delade albumet.
  4. Tryck på Mer Mer följt av Alternativ högst upp.
  5. Aktivera eller inaktivera Dela fotoplats.

Du kan även styra om platsinformation om fotot delas när du skapar ett nytt delat album.

1. Öppna Google Foto-appen Foto på en iPhone eller iPad.
  2. Tryck på Delning följt av Skapa delat album.
  3. Lägg till en titel och foton i det nya delade albumet.
  4. Tryck på Dela följt av Albumalternativ högst upp.
  5. Aktivera eller inaktivera Dela fotoplats.

Tips! Det här alternativet visas även när du delar ett privat album för första gången.

Dela din platsinformation i konversationer

När du lägger till foton i en ny konversation som du skapar inkluderas inte platsinformation. Platsdelning är inaktiverat som standard.

Om du startade en konversation före den 18 augusti 2021 visas alla platser som du lägger till eller tidigare har lagt till i konversationen om du inte tidigare har inaktiverat platsdelning för konversationen.

Så här delar du platsinformation för foton som du lägger till, eller har lagt till, i en viss konversation:

1. Öppna Google Foto Foto på din iPhone eller iPad.
  2. Tryck på Delning högst upp.
    • Viktigt! För vissa användare kan Delning finnas längst ned.
  3. Tryck på konversationen.
  4. Tryck på kontots profilbild eller initial i konversationen.
  5. Aktivera Dela fotoplats.
Dela platsinformation i partnerdelning
Viktigt! Om du ställer in partnerdelning har alla foton du delar platsinformation. Om du har konfigurerat partnerdelning före den 18 augusti 2021 delas dina fotons platsinformation om du inte tidigare har inaktiverat detta.

Så här kontrollerar du om du delar platsinformation i partnerdelning:

1. Öppna Google Foto Foto på din iPhone eller iPad.
  2. Tryck på Delning högst upp.
    • Viktigt! För vissa användare kan Delning finnas längst ned.
  3. Klicka på din partners namn.
  4. Tryck på Mer Mer följt av Inställningar högst upp.
  5. Du kan kontrollera om du delar platsinformation under Din partner har åtkomst till.
Tips! Om du inte delar platsinformation men vill göra det tar du bort och bjuder in partnern igen.

Hitta dina foton på en karta

Du kan hitta platsen för dina foton och videor på en interaktiv karta.

Hitta kartvyn
  • Tryck på Sök längst ned.
  • Tryck på kartan i informationsavsnittet för ett foto.
  • Tryck på platsnamn i fotorutnätets datumrubriker.
Använda kartvyn

Rutnätet innehåller de foton i biblioteket som finns i det synliga kartområdet, inklusive delade foton som du har sparat.

• Så här ändrar du fokusområdet: Nyp och zooma på kartan.
  • Så här hittar du foton som du har tagit i det synliga kartområdet: Rulla i rutnätet eller tryck på värmekartan.

Så här kontrollerar du om du delar platsinformation i partnerdelning:

1. Öppna Google Foto Foto på din iPhone eller iPad.
  2. Tryck på Delning högst upp.
    • Viktigt! För vissa användare kan Delning finnas längst ned.
  3. Klicka på din partners namn.
  4. Tryck på Mer Mer följt av Inställningar högst upp.
  5. Du kan kontrollera om du delar platsinformation under Din partner har åtkomst till.
Visa din tidslinje

Du kan använda tidslinjen på kartan för att kolla din fotohistorik. När du scrollar bland foton i rutnätet uppdateras sökvägen så att den återspeglar din tidslinje för dagen i fokus.

Funktionen är endast tillgänglig om du har platshistorik. Läs om hur du slår på eller av platshistorik.

Så här aktiverar eller inaktiverar du tidslinjen:
  1. Tryck på Mer Mer i kartvyn.
  2. Aktivera eller inaktivera Visa din personliga tidslinje.
Tips
  • Du kan välja Standard, Satellit eller Terräng för kartvyn.
  • Om du vill se hela tidslinjen för en viss dag trycker du på Zooma ut .
  • När du döljer tidslinjen från kartvyn tas inte platshistoriken bort från Foto. Läs mer om hur du tar bort platshistorik.

Ange om kameran ska lägga till platsinformation eller inte

1. Öppna Inställningar på iOS-enheten.
  2. Tryck på Sekretess följt av Platstjänster.
  3. Ställ in behörigheten för KameraNär du använder appen.