Söka efter personer, saker och platser på dina foton

Sök efter vad du vill på dina foton. Du kan till exempel söka efter

• bröllopet du gick på förra sommaren
  • din bästa vän
  • ett husdjur
  • din favoritstad.

Obs! Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla geografiska regioner, för alla domäner eller för alla kontotyper.

Sök bland dina foton

1. Öppna photos.google.com/search på datorn.
  2. Skriv vad du letar efter i rutan högst upp, till exempel:
    • New York City
    • Ett namn eller smeknamn, om du använder etiketter för personer eller husdjur

Hitta foton på en person eller ett husdjur och lägg till namn

För att lättare söka efter och hantera dina foton kan du ange en etikett för personer eller husdjur som finns med på foton som har grupperats av Google Foto.

Obs! Den här funktionen finns inte i alla geografiska områden, på alla domäner eller för alla kontotyper.

Steg 1: Hitta foton av en person eller ett husdjur

1. Öppna photos.google.com/people på datorn.
  2. Klicka på ett ansikte för att hitta foton på personen.

Om du inte ser en ansiktsrad:

Tips! Om du vill hitta foton på en person utan att söka klickar du på Utforska följt av Personer och husdjur.

Steg 2: Lägg till ett namn

1. Klicka på Lägg till ett namn högst upp i en ansiktsgrupp.
  2. Ange ett namn eller smeknamn.

Du kan söka med namnetiketten i sökrutan. Det är bara du som ser de privata etiketterna som du har valt även om du delar dessa foton.

Tips! Klicka på Utforska om du vill hitta foton utan att söka. Högst upp kan du klicka på objekt som Personer, Platser eller Saker.

Aktivera eller inaktivera ansiktsgrupper

Du kan sluta gruppera foton utifrån ansikten som finns med på dina foton.

Om du inaktiverar ansiktsgrupper tar du bort

• ansiktsgrupper på kontot
  • ansiktsmodeller som används för att skapa ansiktsgrupperna
  • ansiktsetiketter som du har skapat.

Läs mer om lagringspolicyn för ansiktsgrupper i Google Foto.

Slå av eller på ansiktsgrupper:

1. Öppna photos.google.com/settings på datorn.
  2. Klicka på Visa mer Nedåtpil bredvid Gruppera liknande ansikten.
  3. Slå av eller på ansiktsgrupper.
    • Stäng av Visa husdjur med människor om du vill stänga av ansiktsgrupper bara för husdjur.

Avancerade tips

Redigera eller ta bort en etikett

Du kan redigera eller ta bort dina etiketter för ansiktsgrupper.

• Så här ändrar du en etikett: Tryck på mappen Personer följt av Mer följt av Redigera namnetikett.
  • Så här tar du bort en etikett: Tryck på mappen Personer följt av Mer följt av Ta bort namnetikett.
Kombinera ansiktsgrupper

Om samma person finns i flera grupper kan du sammanfoga dem.

1. Ge ett namn eller smeknamn till en av ansiktsgrupperna.
  2. Ge samma namn till den andra ansiktsgruppen genom att välja från förslagen.
  3. När du bekräftar det andra namnet eller smeknamnet visas en fråga i Google Foto om du vill sammanfoga ansiktsgrupperna.

Du kan också få ett förslag om att sammanfoga två ansiktsgrupper. Om de är samma person klickar du på Ja.

Ta bort en ansiktsgrupp från söksidan

Om du inte vill se en viss ansiktsgrupp på söksidan kan du ta bort den.

1. Öppna photos.google.com/people på datorn.
  2. Klicka på Visa och dölj ansikten uppe till höger.
  3. Klicka på ansiktet du vill dölja. Om du vill visa ett ansikte klickar du på rutan igen.
  4. Klicka på Klar uppe till höger.
Ta bort ett objekt från en grupp

Om du ser ett foto som är i fel grupp kan du ta bort det.

1. Öppna photos.google.com/people på datorn.
  2. Klicka på den ansiktsgrupp som du vill ta bort något från.
  3. Klicka på Mer följt av Ta bort resultat.
  4. Välj de foton eller videor du vill ta bort från gruppen.
  5. Klicka på Ta bort högst upp.

Obs! Detta tar inte bort fotot eller videon från biblioteket i Google Foto.

Ändra ett utvalt foto
  1. Öppna photos.google.com/people på datorn.
  2. Klicka på en ansiktsgrupp.
  3. Klicka på Mer följt av Ändra utvalt foto.
  4. Välj ett foto som du vill göra till det utvalda fotot.
Läs mer om ansiktsmodeller

Ansiktsgrupper skapas i tre steg:

1. Vi identifierar om det finns ett ansikte på något foto.
  2. Om funktionen för ansiktsgrupper är på används algoritmer för att skapa ansiktsmodeller som numeriskt representerar bilder på ansikten, förutser likheten mellan olika bilder på ansikten och uppskattar om olika bilder återger samma ansikte.
  3. Foton med mycket lika ansikten som sannolikt är av samma person samlas i en ansiktsgrupp. Du kan alltid ta bort ett foto från en ansiktsgrupp om du tror att det är i fel grupp.

Du kan också lägga till ett namn eller en smeknamnsetikett i en ansiktsgrupp.

När ansiktsgrupper är på kan Google Foto inkludera foton i en viss grupp baserat på andra egenskaper. Detta inkluderar foton som tas nära varandra i tid och identifiering av att en person bär samma kläder på flera foton när ett ansikte inte är synligt.

Ansiktsgrupper, ansiktsetiketter och delning

• Som standard visas ansiktsgrupperna och ansiktsetiketterna på kontot bara för dig.
  • Ansiktsgrupperna delas inte när du delar foton.
  • Ansiktsetiketter är privata för varje konto och delas inte mellan konton.
  • Du kan välja att ange etiketten Jag på en ansiktsgrupp. Det hjälper dina kontakters Google Foto-appar att känna igen ditt ansikte på foton och få förslag om att dela foton på dig med dig. Läs om hur du anger en etikett för din ansiktsgrupp.

När ansiktsgrupper har aktiverats informerar du oss om att du vill göra modeller av de ansikten som visas på dina foton. Dessa modeller kan betraktas som biometrisk data i vissa rättskipningsområden.

Om du vill ta bort ansiktsmodellerna inaktiverar du ansiktsgrupper. Vi lagrar och använder dina ansiktsmodeller, ansiktsgrupper och ansiktsetiketter tills du raderar dem eller tills ditt Google Foto-konto har varit inaktivt i mer än två år. Läs mer om lagringspolicyn för ansiktsgrupper i Google Foto.

Ta bort, lägg till eller ändra etiketter för personer och husdjur på dina foton
Om Google Foto missar eller grupperar ett foto på fel sätt kan du ändra, ta bort eller lägga till ett foto i en ansiktsgrupp.
Den här funktionen är inte tillgänglig i alla länder.

Ändra ansiktsgrupp som ett foto tillhör

Du kan lägga till, ta bort eller ändra en ansiktsetikett när Google Foto märker fel person eller husdjur.
  1. Öppna photos.google.com på datorn.
  2. Välj ett foto.
  3. Klicka på Information Information.
  4. Rulla till Personer och klicka på Redigera Redigera.
  5. Ta bort, lägg till eller ändra en etikett:
    • Så här tar du bort en etikett: Klicka på Ta bort Ta bort på ansiktsetiketten.
    • Så här lägger du till en etikett: Klicka på Lägg till Lägg till på ansiktsetiketten under Tillgänglig att lägga till. Klicka sedan på fotot på en etikett för att lägga till eller välj Lägg till Lägg till för att skapa en ny etikett.
    • Så här ändrar du en etikett:
      1. Klicka på Ta bort Ta bort på ansiktsetiketten.
      2. Under Tillgänglig att lägga till klickar du på Lägg till Lägg till på ansiktsetiketten.
      3. Välj en ansiktsetikett som du vill lägga till.
  6. Klicka på Klar.

Relaterad sida

Kan du inte hitta dina foton? Få hjälp med att hitta foton.