Ge enhetens standardgalleriapp åtkomst till Google Foto

När du tillåter att Google Foto ger åtkomst till enhetens standardgalleri innebär det följande:

• Du ger Foto behörighet att dela kontoinformation, som e-postadress och status för automatisk säkerhetskopiering i Foto, med galleriappen.
  • Du kan få åtkomst till alla foton som har säkerhetskopierats till Google Foto i enhetens standardgalleriapp.

Om du vill använda den här funktionen måste du ha följande:

• En enhet som har stöd för åtkomst till standardgalleri. Tillverkare som stöds:
    • Xiaomi.
    • Oppo, OnePlus eller Realme.
  • Den senaste versionen av Google Foto-appen.
  • Android 11 eller senare.

När du öppnar Foto eller enhetens standardgalleriapp kan ett popup-meddelande med begäran om galleriåtkomst visas.

1. Du kan hantera standardgalleriappens åtkomst till användardata i Google Foto genom att trycka på Tillåt inte eller Tillåt.
  2. Om du vill hantera åtkomsten längre fram kan du gå till inställningarna för Foto eller enhetens inställningar för standardgalleriapp.

Inaktivera åtkomst till standardgalleri på enheten

Så här inaktiverar du åtkomst till standardgalleri på enheten:

1. Öppna Google Foto-appen Foto på Android-enheten.
  2. Logga in på Google-kontot.
  3. Tryck på din profilbild eller initial uppe till höger.
  4. Tryck på Inställningar för Foto Inställningar följt av Appar och enheter följt av Åtkomst till Google Foto.
  5. Tryck på namnet för enhetens standardgalleriapp.
  6. Välj Ta bort åtkomst.

Aktivera åtkomst till standardgalleri på enheten

Viktigt! Om du vill ge enhetens standardgalleriapp åtkomst till användardata i Google Foto igen måste du använda enhetens standardgalleriapp. Enhetens standardgalleriapp kan hänvisa till åtkomst till Google Foto som molnsynkronisering eller säkerhetskopiering i molnet.

Om du rensar data i Foto-appen, avinstallerar Foto, återställer enheten eller skaffar en ny enhet måste du tillåta galleriåtkomst igen. Så här aktiverar du åtkomst till standardgalleri på enheten:

1. Öppna standardgalleriappen på Android-enheten.
  2. Öppna Inställningar.
  3. Följ anvisningarna på skärmen om du vill ge Google Foto behörighet att dela data med enhetens standardgalleriapp.

Läs om hur Google Foto integreras med enhetens standardgalleri

Säkerhetskopiera foton och videor med ett anslutet konto

När säkerhetskopiering i Foto har aktiverats säkerhetskopieras fotona från galleriappen i Foto. Det konto som är anslutet till enhetens standardgalleriapp är kontot för säkerhetskopiering av Foto. Om du vill ändra det anslutna kontot måste du ändra kontot för säkerhetskopiering i Foto:

1. Öppna Google Foto-appen Foto på Android-enheten.
  2. Logga in på Google-kontot.
  3. Tryck på din profilbild eller initial högst upp.
  4. Tryck på Inställningar för Foto Inställningar följt av Säkerhetskopiering.
  5. Tryck på din profilbild eller initial under Konto och lagring.
  6. Välj det Google-konto som du vill säkerhetskopiera till.

När säkerhetskopiering i Foto har inaktiverats är ditt anslutna Google-konto det Foto-konto som var aktivt när du aktiverade galleriåtkomst. Så här ändrar du det anslutna kontot:

1. Öppna Google Foto-appen Foto på Android-enheten.
  2. Logga in på Google-kontot.
  3. Tryck på din profilbild eller initial högst upp.
  4. Tryck på Inställningar för Foto Inställningar följt av Appar och enheter följt av Åtkomst till Google Foto.
  5. Tryck på namnet för enhetens standardgalleriapp.
  6. Tryck på ditt anslutna Google-konto.
  7. Välj det Google-konto som du vill ska vara det anslutna kontot.

Läs mer om att säkerhetskopiera foton och videor

Radera och återställa ett foto eller en video

När du raderar eller återställer foton från photos.google.com eller en annan enhet, görs kanske ingen synkronisering med standardgalleriappen på den ursprungliga enheten. Du kan åtgärda detta genom att öppna Foto-appen och lösa problem med utebliven synkronisering:

1. Öppna Google Foto-appen Foto på Android-enheten.
  2. Logga in på ditt Google-konto.
  3. Tryck på din profilbild eller initial högst upp.
  4. Tryck på Granska ej synkroniserade ändringar.
  5. Följ anvisningarna på skärmen.
Redigera ett foto

Om du redigerar fotot på photos.google.com eller en annan enhet synkroniseras kanske inte ändringarna med den ursprungliga enheten. Du kan åtgärda detta genom att öppna Foto-appen och lösa problem med utebliven synkronisering:

1. Öppna Google Foto-appen Foto på Android-enheten.
  2. Logga in på ditt Google-konto.
  3. Tryck på din profilbild eller initial högst upp.
  4. Tryck på Granska ej synkroniserade ändringar.
  5. Följ anvisningarna på skärmen.

När du redigerar ett foto i enhetens standardgalleriapp behålls kanske den gamla molnkopian i Foto-appen. För vissa fototyper, som porträtt, skriver ändringarna kanske över det befintliga fotot i enhetens standardgalleriapp.

Läs mer om att redigera foton.

Flytta objekt till ett dolt album

När du flyttar ett säkerhetskopierat foto till ett privat eller dolt album i enhetens standardgalleriapp raderar galleriappen alla lokala kopior av filen. Den försöker även att ta bort molnkopian i Foto.

Om det inte går att radera molnkopian från Google-kontot får du ett meddelande från enhetens standardgalleriapp. Så här tar du bort fotot manuellt från Google-kontot:

1. Öppna Google Foto-appen Foto på Android-enheten.
  2. Logga in på Google-kontot.
  3. Tryck länge på fotot eller videon som du vill flytta till papperskorgen.
    • Tips! Du kan välja flera objekt.
  4. Tryck på Radera Radera följt av Flytta till papperskorgen.

Tips! Om du raderar ett foto eller en video som har säkerhetskopierats i Google Foto finns det/den kvar i papperskorgen i 60 dagar. Läs mer om att tömma papperskorgen

Dubblettfiler på enheten

När det finns flera kopior av samma foto på enheten visar enhetens standardgalleriapp alla lokala kopior på fliken Alla foton. I Foto-appen visas bara en kopia.

När du raderar ett foto i Foto-appen ber Foto om behörighet för att ta bort alla lokala kopior från din enhet. Om du raderar ett foto från enhetens standardgalleriapp kan den valda lokala filen och molnfilen raderas medan de övriga kopiorna behålls.

Läs mer om att radera foton och videor.

Byta namn på album i enhetens standardgalleriapp

Viktigt! Album i enhetens standardgalleriapp är inte samma som album i Foto-appen.

Om du har bytt namn på ett album i enhetens standardgalleriapp och du inte hittar det i Foto-appen hittar du kanske det tidigare albumnamnet i enhetens mappar.

Radera Google Foto eller rensa data i Google Foto-appen

Om du raderar Google Foto eller rensar Google Foto-appdata har enhetens standardgalleriapp inte längre åtkomst till Google Foto-appen. Om du inte tidigare har löst synkroniseringsproblem till följd av att du har redigerat, raderat eller återställt foton från photos.google.com eller en annan enhet, kan Foto ladda upp de ursprungliga enhetsfilerna på nytt när du har rensat data för Google Foto-appen.

Läs mer om att hantera lagringsutrymmet.

Åtgärda problem med dina foton

Hitta foton som saknas
  1. Hitta foton och videor som har kommit bort.
  2. Om du tror att dina foton har försvunnit under överföringen från enhetens standardgalleriapp till Google Foto kan du kontakta supportteamet för galleriappen.
  3. Kontrollera om enhetens standardgalleriapp och Foto-appen fortfarande är anslutna. Läs om att aktivera eller inaktivera åtkomst till standardgalleri.
  4. Kontrollera om säkerhetskopiering har aktiverats. Kontrollera även kontot för säkerhetskopiering. Läs mer om att säkerhetskopiera foton och videor.