Skapa och hantera din betalningsprofil

I din betalningsprofil i Google lagras information som

• namn, adress och person-/organisationsnummer (när så krävs enligt lag) för den som är ansvarig för profilen
  • kreditkort, betalkort, bankkonton och andra betalningsmetoder du tidigare har använt för att handla via Google
  • kvitton och annan information om tidigare transaktioner
  • prenumerationer och återkommande betalningar
  • personer som du bjudit in för att använda din profil.

Du kan skapa en profil, använda andra profiler som du bjudits in till, redigera profilinformation och radera profiler.

Du kan också lägga till eller ta bort personer från din betalningsprofil.

Skapa en betalningsprofil eller acceptera en inbjudan till en profil

Om du betalar för produkter eller tjänster från Google skapas en betalningsprofil automatiskt första gången du anger betalningsuppgifter i kassan.

När du anger ny betalningsinformation för en Google-produkt eller -tjänst sparas den i en betalningsprofil. Nästa gång du köper något via Google kan du återanvända informationen i profilen eller skapa en ny profil. Alla betalningsprofiler du skapar eller bjuds in till kopplas till ditt Google-konto.

Profilerna Privatperson och Företag

Viktigt! För vissa företagsprodukter, som Google Ads, kan det stå Kontotyp = Organisation i stället för Företag.

När du skapar en profil med några Google-produkter och -tjänster får du frågan om det gäller en privatperson eller ett företag. Den här informationen måste vara korrekt av skatteskäl och för identitetsverifiering.

Tips! Du kan bara redigera ditt juridiska företagsnamn med ett företagskonto. Läs om hur du uppdaterar din betalningsprofil

Den här inställningen kan inte ändras. Se till att välja den som bäst passar med hur du planerar att använda profilen.

• Privatperson: Välj den här inställningen om du använder kontot för dina egna betalningar.
  • Företag: Välj den här inställningen om du betalar på uppdrag av ett företag, en organisation, en partner eller en läroanstalt.
Skapa mer än en profil

När du handlar med hjälp av vissa Google-produkter kan du skapa en annan profil. Om du har möjlighet att skapa en ny profil blir du ombedd att ange dina betalningsuppgifter när du registrerar dig.

När du använder flera profiler

Om du använder din profil för personliga betalningar rekommenderar vi att du bara skapar en betalningsprofil. På så sätt kan du hantera alla dina Google-köp från en enda plats.

Du kanske vill skapa ytterligare en profil om

• du vill ha både en privat profil och en företagsprofil kopplad till ditt Google-konto
  • du vill hantera profiler för mer än en verksamhet eller organisation
  • du vill ha profiler i flera länder. (Du kan behöva skapa en ny profil när du ändrar land.)

Lägga till en ny profil för ett annat land

Om du vill ha profiler i flera länder eller vill ändra land behöver du vanligtvis skapa en ny profil.

1. Logga in på Inställningar.
  2. Under Betalningsprofil bredvid Land klickar du på Redigera. Edit.
  3.  Klicka på länken Skapa ny profil.
  4. Ett meddelande visas. Klicka på Fortsätt.
  5. Välj land för den nya profilen i rullgardinsmenyn och klicka på Fortsätt.
  6. Ange adress och klicka på Skicka.
Acceptera en inbjudan till en profil
  1. I e-postmeddelandet med inbjudan klickar eller trycker du på Granska och acceptera.
  2. Granska informationen och kontrollera att den är korrekt.
  3. Klicka eller tryck på Acceptera.

Redigera eller radera en profil

Redigera en betalningsprofil

Du kan redigera en profil som du har skapat eller är administratör för.

1. Logga in på din betalningsöversikt.
  2. Om du har mer än en profil:
    1. Tryck eller klicka på nedåtpilen Nedåtpil längst upp till vänster bredvid ditt namn.
    2. Välj den profil du vill redigera.
  3. Gör ändringarna. Du kan ändra uppgifter som adress, organisationsnummer och betalningsmetoder.
  4. Spara ändringarna.
Radera en betalningsprofil

Om du vill radera en betalningsprofil måste du först avsluta den.

Lämna någon annans profil
  1. Logga in på din betalningsöversikt.
  2. Tryck eller klicka på nedåtpilen Nedåtpil längst upp till vänster bredvid ditt namn.
  3. Välj den profil du vill lämna.
  4. Tryck eller klicka på Inställningar följt av Hantera betalningsanvändare.
  5. Tryck eller klicka på nedåtpilen Nedåtpil bredvid ditt namn på användaradministrationskortet.
  6. Välj Ta bort och bekräfta att du vill fortsätta med borttagningen.