Beskytt betalingsopplysningene dine

How your card info stays safe

Finn ut hvordan Google Pay bidrar til å holde betalingsopplysningene dine trygge, få tips om hvordan du unngår mistenkelige transaksjoner, og finn ut hva du bør gjøre hvis du mister eller blir frastjålet telefonen.

Informasjon om personvern

Google Pay og selgere

Deltakende selgere godtar Google Pay for kjøp av varer og tjenester på nettsteder og i apper. Google formidler til deltakende nettsider og apper om du har konfigurert Google Pay på enheten din. Dette gjøres så selgere kan vite om de skal tilby deg Google Pay som betalingsalternativ. Du kan velge bort at Google opplyser om dette, i personverninnstillingene for Google Pay. Hvis du velger bort dette, kan du miste muligheten til å betale med Google Pay hos enkelte selgere.

Transaksjonsdataene dine i Google Pay

Google kan bruke data fra Google Pay-transaksjonene du gjennomfører i butikker eller via tredjepartsapper og -nettsteder, til å

• tilrettelegge for at du kan gjennomføre Google Pay-transaksjoner
  • vise deg transaksjonsopplysninger og loggen din over transaksjoner
  • løse eventuelle problemer du opplever med Google Pay
  • gi deg tilgang til andre Google Pay-funksjoner

Du finner mer informasjon i Googles personvernregler.

Slik kan du beskytte betalingsopplysningene dine

Her er fire ting du kan gjøre for å beskytte betalingsopplysningene dine enda bedre:

Datakryptering

Med kryptering lagres dataene dine i et format som bare kan leses når du har låst opp telefonen eller nettbrettet. Når du låser opp enheten, krypterer du dataene dine. Krypteringsfordelene omfatter følgende:

• Hvis enheten din blir stjålet, kan kryptering gi ekstra beskyttelse.
  • På krypterte enheter blir de fleste personlige data kryptert.

Mange enheter er kryptert som standard. Enkelte enheter kan imidlertid kreve at du slår på kryptering i enhetsinnstillingene.

For å få best mulig beskyttelse for den krypterte enheten må du angi at det alltid må oppgis PIN-kode, mønster eller passord når enheten slås på.

Bare send penger til folk du kjenner

Viktig: Google er ikke ansvarlig for tvister mellom deg og personer du har sendt penger til, etter at du har godkjent disse betalingene.

Du kan sende penger til og be om penger fra venner og familie via Google Pay.

Her er noen tips for å unngå svindel:

• Du bør alltid dobbeltsjekke at personen som ber deg om penger, er noen du faktisk kjenner. Svindlere kan lage falske kontoer som ser ut som om de tilhører venner eller familie.
  • Ikke send penger til folk du ikke kjenner.
  • Ikke godta pengeforespørsler fra folk du ikke kjenner.
  • Ikke kjøp varer eller tjenester fra fremmede via pengeoverføring.
  • Ikke prøv å selge varer eller tjenester via pengeoverføring.

Finn ut hvordan du kan unngå svindel i forbindelse med pengeoverføring.

Rapporter uautoriserte belastninger umiddelbart

Hvis du mener at betalingsprofilen din er utsatt for svindel eller annen uautorisert aktivitet, må du rapportere det innen 120 dager fra transaksjonsdatoen.

Tips: En uautorisert belastning er en transaksjon du mener er falsk. Hvis du vil bestride en betaling som er foretatt med Google Pay-saldoen din, eller en pengeoverføring til en venn, kan du finne ut hvordan du bestrider betalinger.

Gjenkjenn og rapporter falske Google Pay-meldinger

Nettfisking og forfalskning er to måter svindlere kan prøve å få tilgang til personopplysningene dine på.

• Nettfisking er når noen utgir seg for å være noen andre og ber deg om å oppgi personopplysninger.
  • Forfalskning er når noen sender deg e-post og utgir seg for å være en annen avsender, slik at meldingen fremstår som mer pålitelig.

Hvis du mottar en mistenkelig e-post, må du ikke svare med de etterspurte opplysningene.

Slik gjenkjenner du mistenkelige e-poster

Viktig: Google ber deg aldri om å oppgi personopplysninger som passord, kredittkortnumre eller skatteinformasjon – verken via e-post, SMS eller telefonanrop. Hvis du får en melding om at Google må bekrefte informasjonen din, gå direkte til payments.google.com for å finne ut om dette stemmer. I så fall ser du et varsel øverst til høyre med veiledning om hva du må gjøre.

Trinn 1. Sjekk hvilke opplysninger avsenderen ber om

Hvis noen ber deg om å oppgi personlige finansopplysninger eller annen sensitiv informasjon i Google Pay, så er det svindel. Del aldri sensitiv informasjon via e-post eller over telefon. Eksempler på sensitiv informasjon:

• passord, adgangskoder eller linker for tilbakestilling av passord
  • PIN-koder
  • debet- eller kredittkortinformasjon
  • bankinformasjon, som kontonumre
  • personopplysninger, som adresse eller personnummer

Google ber deg ikke om å laste ned en app for å gi deg brukerstøtte eller løse et problem for deg.

Hvis du fortsatt ikke er sikker på om en e-post eller melding er mistenkelig, må du være forsiktig og ikke sende avsenderen penger eller personopplysninger.

Trinn 2. Finn ut hvem den egentlige avsenderen av e-posten er

1. I Gmail, ved siden av «Svar», klikker du på Mer Mer og så Vis originalen.
  2. Kontrollér at «From»-adressen og «Reply to»-adressen stemmer overens.
  3. Sjekk at «Message-ID»-adressen stemmer overens med domenet i «From»-adressen.
  4. Hvis du ikke bruker Gmail, kan du spørre e-postverten om hvordan du sjekker avsenderen.

Automatiske sikkerhetsfunksjoner

Dette er noen av metodene Google Pay bruker for å beskytte opplysningene dine.

Innebygd sikkerhet

Google Pay bruker avansert, innebygd sikkerhet for å oppdage mistenkelige betalinger, også når du sender eller mottar penger, for å beskytte deg mot svindel.

Varsel om mistenkelig betaling

Hvis du prøver å betale eller mottar en pengeforespørsel fra noen som ikke er på kontaktlisten din, varsler Google Pay deg. På denne måten kan du unngå mistenkelige transaksjoner.

Databeskyttelse

Betalingsopplysninger og -aktivitet lagres trygt med bransjeledende kryptering. Google Pay krypterer alle betalingene dine, slik at du er beskyttet mens transaksjonene pågår.

Virtuelle kontonumre

Et virtuelt kontonummer er et slags midlertidig alias for det faktiske kontonummeret ditt. Når du legger til et kort via Google Pay-appen, Google Wallet-appen eller appen for banken din, opprettes det et virtuelt kortnummer. Når du betaler i butikk, skjer dette:

• Det virtuelle kontonummeret ditt deles med selgeren.
  • Det faktiske kontonummeret ditt deles ikke. Hensikten med dette er å beskytte kontoinformasjonen din.

Slik finner du det virtuelle kontonummeret:

1. Åpne Google Wallet-appen .
  2. Øverst trykker du på kortet du brukte til å betale for kjøpet.
    • Det kan hende du må sveipe fra høyre til venstre for å finne det. Når du har funnet det, trykker du på det.
  3. Nederst trykker du på Detaljer og så Virtuelt kontonummer.

Tips: Hvis du ikke finner «Virtuelt kontonummer», må du konfigurere betalingskortet for betalinger i butikk.

Skjermlås

Før du kan legge til kort i Google Pay-appen eller bruke appen til betalinger i butikk, må du konfigurere en skjermlås på enheten din. Hvis du slår av skjermlåsen, fjerner Google Pay det virtuelle kontonummeret ditt fra enheten for å beskytte deg.

Du må låse opp telefonen for de fleste kjøp. For enkelte småbetalinger trenger du ikke å låse opp telefonen.

Finn og sikre en mistet enhet

Klargjør enheten for tap eller tyveri

Vær klar til å finne en mistet Android-enhet for å forberede deg i tilfelle du mister Android-enheten din.

Hva skjer med betalingsopplysningene mine på stjålne enheter?

Hva gjør jeg hvis enheten min blir borte eller stjålet?

1. Følg fremgangsmåten for å finne, låse eller tømme Android-enheten du har mistet.

Tips: Hvis du tømmer enheten, fjernes betalingsopplysninger, inkludert kreditt- og debetkort, fra enheten.

2. Hvis du tror at Google-kontoen din er hacket, følger du fremgangsmåten for å sikre en Google-konto som er utsatt for hacking eller sikkerhetsbrudd.