Använda Google Wallet i kollektivtrafiken

Du kan köpa, lagra och använda digitala kopior av kollektivtrafikkort för kollektivtrafiksystem som deltar.

I vissa kollektivtrafiksystem kan du använda Google Wallet för att betala för resor via biljetterminalen med ett kreditkort eller bankkort som har sparats i din telefon. I andra system kan du köpa eller spara ett kollektivtrafikkort i Google Wallet och använda det vid ingången.

Google Wallet fungerar inte med alla kollektivtrafiksystem. Läs mer på kollektivtrafiksystemets webbplats.

Betala för kollektivtrafik

Tips! Kollektivtrafiksystem skiljer sig åt. Mer utförliga anvisningar hittar du på kollektivtrafiksystemets webbplats.

Steg 1: Kontrollera på vilka sätt det går att betala i kollektivtrafiksystemet

1. Besök kollektivtrafiksystemets webbplats om du vill ha information om olika sätt att betala för resor.
  2. Om kollektivtrafiksystemet accepterar kontaktlös betalning eller betalappar på telefonen:
    1. Lägg till ett bankkort eller kreditkort i Google Wallet om du inte redan har gjort det.
    2. Väck telefonen när du kommer till ingången eller spärren.
    3. Håll telefonen mot kortläsaren.
    4. Vänta tills du ser en blå bockmarkering.
  3. Om du behöver ett kollektivtrafikkort för att resa med kollektivtrafiken följer du resten av stegen nedan.

Steg 2: Köp ett kollektivtrafikkort

Via Google Wallet-appen

1. Öppna Google Wallet-appen .
  2. Tryck på Lägg till i Wallet .
  3. Tryck på Kollektivtrafikkort.
  4. Välj kollektivtrafiksystem. Rekommenderade eller närliggande alternativ för kollektivtrafik visas högst upp. Scrolla för att se alla alternativ för kollektivtrafik som stöds.
    • Om du inte hittar kollektivtrafiksystemet följer du anvisningarna i Via kollektivtrafiksystemet.
  5. Följ anvisningarna på skärmen.

Via kollektivtrafiksystemet

1. Köp ett kollektivtrafikkort på kollektivtrafiksystemets webbplats eller mobilapp.
  2. Spara kollektivtrafikkortet i Google Wallet.
    • Om du inte ser Spara i Google Wallet kan du inte använda kollektivtrafikkortet med Google Wallet. Kontakta kollektivtrafiksystemets administratörer om du vill veta mer.
    • Om du inte redan har Google Wallet måste du ladda ned Google Wallet-appen.

Steg 3: Aktivera kollektivtrafikkortet

1. Öppna Google Wallet-appen .
  2. Hitta ditt kollektivtrafikkort. Du kan behöva scrolla för att hitta det.
  3. Tryck på det kollektivtrafikkort du vill använda.
  4. Tryck på Aktivera.

Steg 4: Använd kollektivtrafikkortet

1. Väck telefonen när du kommer till ingången eller spärren.
    • I vissa kollektivtrafiksystem kan du behöva låsa upp telefonen och välja kollektivtrafikkort.
  2. Håll mobilen mot kortläsaren.
  3. Vänta tills du ser en blå bockmarkering.
    • I vissa kollektivtrafiksystem kan du behöva visa kollektivtrafikkortet för personalen.

Som en extra säkerhetsåtgärd kan du konfigurera telefonen så att den måste låsas upp för att slutföra en NFC-transaktion.

Så här aktiverar du inställningen:

1. Öppna Inställningar Kugghjulsikon för Inställningar.
  2. Tryck på Anslutna enheter följt av Anslutningsinställningar följt av NFC.
  3. Aktivera Enheten måste låsas upp för NFC.

Om det här alternativet inte visas kan du behöva uppdatera telefonen till den senaste versionen av Android.

Sätta in pengar på ett kollektivtrafikkort

För kollektivtrafiksystem som stöds kan du lägga till ett återanvändbart kollektivtrafikkort i Google Wallet. Du kan sätta in pengar på kollektivtrafikkortet och i vissa fall kan du även konfigurera aviseringar om lågt saldo och automatisk påfyllning.

Hitta, ändra eller ta bort kollektivtrafikkortet

Hitta eller visa kollektivtrafikkortet

1. Öppna Google Wallet-appen .
  2. Hitta ditt kollektivtrafikkort. Du kan behöva scrolla för att hitta det.
  3. Tryck på kollektivtrafikkortet för att visa det.

Se var du har använt kollektivtrafikkortet

1. Öppna Google Wallet-appen .
  2. Hitta ditt kollektivtrafikkort. Du kan behöva scrolla för att hitta det.
  3. Hitta och tryck på kollektivtrafikkortet. Du kan se stationsnamn, datum och tider för resorna.

Byta till ett annat kollektivtrafikkort

Med vissa kollektivtrafiksystem kan du byta kollektivtrafikkort. Om du inte vill använda det aktuella kollektivtrafikkortet öppnar du det kollektivtrafikkort du vill använda och trycker på Aktivera. Det andra kollektivtrafikkortet inaktiveras.

Tips! Om du har använt kollektivtrafikkortet en gång förlängs inte giltighetsperioden om du inaktiverar kortet.

Överföra ett kollektivtrafikkort till en annan enhet

Det går bara att ha ett kollektivtrafikkort per telefon åt gången Om du vill använda ett kollektivtrafikkort på en annan telefon måste du ta bort det från den nuvarande telefonen. När du har tagit bort kortet kan du aktivera det på en annan telefon där du är inloggad på ditt Google-konto.

Radera ett kollektivtrafikkort

Viktigt! Om du raderar ett kollektivtrafikkort kan du inte återställa det. Du kan radera utgångna kollektivtrafikkort för att ta bort dem från listan.

1. Öppna Google Wallet-appen .
  2. Hitta ditt kollektivtrafikkort. Du kan behöva scrolla för att hitta det.
  3. Tryck på kollektivtrafikkortet.
  4. Tryck på Mer More följt av Radera kort.

Lösa ett problem

Kollektivtrafikkortet försvann

Om du tar bort Google Wallet-appen eller rensar appdata förlorar du lagrade kollektivtrafikkort. Detta kan hända även om du installerar om appen. Kontakta kollektivtrafiksystemets administratörer och uppge kollektivtrafikkortets nummer för att be om en återbetalning.

Så här hittar du kollektivtrafikkortets nummer:

1. Öppna Google Wallet-appen .
  2. Tryck på Utgångna värdekort längst ned i listan över värdekort. Du kan behöva scrolla för att hitta det.
  3. Tryck på det kollektivtrafikkort som du vill ha återbetalning för.
  4. Tryck på Mer More uppe till höger.
  5. Välj det första alternativet, vanligtvis information om kollektivtrafiksystemet.
  6. Hitta avsnittet Biljettnummer.

Det går inte att aktivera kollektivtrafikkortet

Om du har problem med att aktivera eller inaktivera kollektivtrafikkortet kan du göra följande:

1. Kontrollera att kollektivtrafikkortet inte redan har aktiverats eller inaktiverats.
  2. Testa att aktivera eller inaktivera igen.
  3. Kontrollera att enheten är online.
  4. Kontrollera om enheten är rootad. Google Wallet fungerar inte på enheter med särskilda användarrättigheter.
  5. Om inget fungerar kan du kontakta kollektivtrafiksystemets personal.

Det går inte att använda biljetten igen efter första användningen

Om du har ett kollektivtrafikkort som går att använda flera gånger och du redan har använt det en gång bör du vänta minst tio minuter innan du håller det mot kortläsaren igen. Du kan bara använda kollektivtrafikkort för engångsbruk en gång.

Jag får ett CVC-fel när jag försöker köpa kollektivtrafikkort

Kontakta din bank.

Det går inte att köpa ett kollektivtrafikkort eller lägga till pengar med Google Maps

För vissa kollektivtrafiksystem visas en banner i Google Maps att du kan använda Google Wallet. Klicka på bannern för att ta reda på hur du kan använda Google Wallet för att resa med kollektivtrafiksystemet.

Gör så här om du inte kan köpa ett kollektivtrafikkort eller lägga till pengar från Google Maps-appen:

1. Öppna Google Wallet-appen.
  2. Köp ett kollektivtrafikkort eller fyll på därifrån.

Bestrida en debitering för en resa

Kontakta kollektivtrafiksystemets kundtjänst.

Jag hittar inte betalningar för kollektivtrafik i Google Wallet-appen

När kollektivtrafiksystem debiterar ditt kredit- eller bankkort dröjer det vanligtvis en dag innan debiteringen syns i appen. För vissa kort, exempelvis Mastercard, kan det dröja upp till fem dagar innan debiteringarna syns. Om du vill ha en aktuell prislista kan du besöka kollektivtrafiksystemets app eller webbplats.

Det går inte att använda WageWorks för kollektivtrafik

WageWorks Mastercard kan användas vid köp av kollektivtrafikkort i appar och för saldon i kollektivtrafikappar. Tänk dock på följande:

• WageWorks Visa-kort stöds inte för närvarande.

WageWorks har inte stöd för att lägga till kort i Google Wallet för att betala genom att hålla telefonen mot terminalen.