As of June 15th, you can no longer send, request, receive, claim, or withdraw money with the old Google Pay app. For these features and more, download the new Google Pay app and visit support.google.com/googlepay for tips and support.

Använda Google Pay i kollektivtrafik

Du kan köpa, lagra och använda digitala kopior av biljetter till kollektivtrafiksystem som deltar.

För vissa kollektivtrafiksystem kan du använda Google Pay för att betala för resor via biljetterminalen med ett kreditkort eller betalkort som har sparats i din telefon. För andra kan du köpa eller spara en biljett till Google Pay och använda den vid ingången. Se i vilka länder den här funktionen fungerar.

Google Pay fungerar inte med alla kollektivtrafiksystem. Läs mer på ditt kollektivtrafiksystems webbplats.

Viktigt! Om du vill betala med Google Pay i kollektivtrafik bör du se till att telefonen uppfyller kraven.

Betala för kollektivtrafik

Tips! Ditt kollektivtrafiksystem kan fungera annorlunda än andra. Mer utförliga anvisningar hittar du på kollektivtrafiksystemets webbplats.

Steg 1: Kontrollera hur det går att betala i kollektivtrafiksystemet

1. Besök kollektivtrafiksystemets webbplats om du vill ha information om olika sätt att betala för resor.

2. Om kollektivtrafiksystemet accepterar kontaktlös betalning eller betalappar på telefonen:

1. Lägg till en betalningsmetod i Google Pay om du inte redan har gjort det.
    2. Väck telefonen när du kommer till ingången eller spärren.
    3. Håll telefonen mot kortläsaren.
    4. Vänta tills du ser en blå bockmarkering.
  3. Om du behöver en biljett för att resa med kollektivtrafiksystemet: Följ resten av stegen nedan.

Steg 2: Köp en biljett

Via kollektivtrafiksystemet

1. Köp en biljett på kollektivtrafiksystemets webbplats eller mobilapp.
  2. Spara biljetten i Google Pay.
    • Om du inte ser Spara till Google Pay kan du inte använda biljetten med Google Pay. Kontakta kollektivtrafiksystemets personal om du behöver hjälp.

Via Google Pay-appen

1. Öppna Google Pay-appen Google Pay.
  2. Tryck på fotot av kortet uppe till höger.
  3. Svep uppåt från skärmens nederkant.
  4. Tryck på Lägg till ett kort följt av Kollektivtrafik.
  5. Välj kollektivtrafiksystem.
    • Om du inte hittar ditt kollektivtrafiksystem följer du anvisningarna ovan i Via kollektivtrafiksystemet.
  6. Följ anvisningarna på skärmen.

Steg 3: Aktivera biljetten

1. Öppna Google Pay-appen Google Pay.
  2. Tryck på fotot av kortet uppe till höger.
  3. Svep uppåt från skärmens nederkant.
  4. Tryck på den biljett du vill använda.
  5. Tryck på Aktivera.

Steg 4: Använd biljetten

1. Väck mobilen när du kommer till ingången eller spärren.
    • I vissa kollektivtrafiksystem kan du behöva låsa upp telefonen och välja biljetten.
  2. Håll telefonen mot kortläsaren.
  3. Vänta tills du ser en blå bockmarkering.
    • I vissa kollektivtrafiksystem kan du behöva visa biljetten för personalen.
Tips! Som en extra säkerhetsåtgärd kan du konfigurera telefonen så att den måste låsas upp för att slutföra en NFC-transaktion.

Så här aktiverar du inställningen:

1. Öppna Inställningar Inställningar.
  2. Tryck på Anslutna enheter följt av Anslutningsinställningar följt av NFC.
  3. Aktivera Kräv att enheten är upplåst för NFC.

Om det här alternativet inte visas kan du behöva uppdatera telefonen till den senaste versionen av Android.

Hitta, ändra eller radera biljetten

Hitta eller visa biljetten

1. Öppna Google Pay-appen Google Pay.
  2. Tryck på fotot av kortet uppe till höger.
  3. Svep uppåt från skärmens nederkant.
  4. Leta upp biljetten.

Byta till en annan biljett

Om du inte vill använda den aktuella aktiverade biljetten kan du för vissa kollektivtrafiksystem öppna den biljett du vill använda och trycka på Aktivera. Då inaktiveras den andra biljetten.

Tips! Om du har använt biljetten en gång förlängs inte giltigheten när du inaktiverar biljetten.

Radera en biljett

Viktigt! Du kan inte få tillbaka en biljett som du har tagit bort. Du kan radera utgångna biljetter om du vill ta bort dem från listan.

1. Öppna Google Pay-appen Google Pay.
  2. Tryck på fotot av kortet uppe till höger.
  3. Svep uppåt från skärmens nederkant.
  4. Tryck på biljetten.
  5. Tryck på Mer Mer följt av Radera kort.

Överföra en biljett till en annan enhet

1. Öppna Google Pay-appen Google Pay.
  2. Tryck på fotot av kortet uppe till höger.
  3. Svep uppåt från skärmens nederkant.
  4. Tryck på biljetten.
  5. Tryck på Mer Mer följt av Flytta till en annan enhet.

Se var du har använt biljetten

1. Öppna Google Pay-appen Google Pay.
  2. Tryck på fotot av kortet uppe till höger.
  3. Svep uppåt från skärmens nederkant.
  4. Leta upp och tryck på biljetten. Du kan se stationsnamn, datum och tider för resorna.

Lösa ett problem

Kollektivtrafikkortet eller biljetten försvann

Om du tar bort Google Pay-appen eller rensar din appdata förlorar du tidigare lagrade kollektivtrafikbiljetter/värdekort. Detta kan hända även om du installerar om appen. Kontakta kollektivtrafikföretaget, uppge biljettnumret och fråga om de kan göra en återbetalning.

1. Öppna Google Pay-appen Google Pay.
  2. Tryck på fotot av kortet uppe till höger.
  3. Svep uppåt från skärmens nederkant följt av Utgångna värdekort.
  4. Tryck på biljetten eller värdekortet som du vill ha en återbetalning för.
  5. Tryck på Mer Mer längst upp till höger.
  6. Välj det första alternativet, vanligtvis kollektivtrafiksystem eller biljettinformation.
  7. Leta reda på avsnittet Biljettnummer.

Det går inte att aktivera biljetten

Om du har problem med att aktivera eller inaktivera biljetten kan du göra följande:

1. Testa att aktivera eller inaktivera igen.
  2. Kontrollera att enheten är online.
  3. Kontrollera om enheten är rootad. Google Pay fungerar inte på rootade enheter.
  4. Kontrollera att biljetten inte redan har aktiverats.
  5. Om inget fungerar kan du kontakta kollektivtrafiksystemets personal.

Det går inte att använda biljetten igen efter första användningen

Om du har en biljett som går att använda flera gånger och du redan har använt den en gång bör du vänta minst tio minuter innan du håller den mot kortläsaren igen. Om du har en engångsbiljett kan du bara använda den en gång.

Jag får ett CVC-fel när jag försöker köpa en biljett

Kontakta din bank.

Det går inte att köpa en biljett eller sätta in pengar via Google Maps

För utvalda kollektivtrafiksystem ser du en banner i Google Maps som visar om du kan använda Google Pay för kollektivtrafiksystemet. Klicka på bannern för att ta reda på hur du kan använda Google Pay för att resa med kollektivtrafiksystemet.

Om du har problem med att köpa en biljett eller lägga till pengar från Google Maps-appen kan du öppna Google Pay-appen för att köpa en biljett eller göra en påfyllning därifrån.

Bestrida en debitering för en resa

Kontakta kollektivtrafiksystemets kundtjänst.

Jag kan inte se betalningar för kollektivtrafik i Google Pay-appen

När kollektivtrafiksystem debiterar ditt kredit- eller bankkort dröjer det vanligtvis en dag innan debiteringen syns i appen. För vissa kort, exempelvis Mastercard, kan det dröja upp till fem dagar innan debiteringarna syns. Om du vill ha en aktuell prislista kan du besöka kollektivtrafikföretagets app eller webbplats.

Det går inte att använda WageWorks för kollektivtrafik

Wageworks Mastercard-kort kan användas för köp av biljetter eller köp i appar och för saldon i kollektivtrafikappar. Följande ändras inte:

• Wageworks Visa-kort stöds inte för närvarande.
  • Wageworks har inte stöd för att lägga till kort i Google Pay för betalningsterminaler.