Google Wallet gebruiken voor vervoer

U kunt digitale ov-kaarten van deelnemende ov-bedrijven kopen, opslaan en gebruiken.

Bij bepaalde ov-bedrijven kunt u Google Wallet gebruiken om te betalen voor vervoer. U koopt dan uw tickets bij de kaartjesautomaat met een ondersteunde creditcard of pinpas die op uw telefoon is opgeslagen. Bij andere ov-bedrijven kunt u een ov-kaart kopen of opslaan in Google Wallet en deze bij het toegangspunt gebruiken.

Google Wallet werkt niet met alle ov-systemen. Kijk voor meer informatie op de website van uw ov-bedrijf.

Betalen voor vervoer

Tip: De systemen van ov-bedrijven variëren. Ga voor specifieke instructies naar de website van het ov-bedrijf waarmee u reist.

Stap 1: Check hoe u kunt betalen bij uw ov-bedrijf

1. Ga naar de website van het ov-bedrijf voor informatie over de verschillende manieren waarop u kunt betalen voor de rit.
  2. Als uw ov-bedrijf contactloze betalingen of apps voor mobiele betalingen accepteert, volgt u deze stappen:
    1. Voeg een pinpas of creditcard toe aan Google Wallet als u dit nog niet heeft gedaan.
    2. Activeer uw telefoon zodra u bij het toegangspunt van het openbaar vervoer bent.
    3. Houd uw telefoon tegen de kaartlezer.
    4. Wacht tot u een blauw vinkje ziet.
  3. Als u een ov-kaart nodig heeft om met het openbaar vervoer te reizen, volgt u de overige stappen hieronder.

Stap 2: Koop een ov-kaart

Via de Google Wallet-app

1. Open de Google Wallet-app .
  2. Tik op Toevoegen aan Wallet .
  3. Tik op Ov-kaart.
  4. Kies uw ov-bedrijf. Bovenaan ziet u aanbevelingen of opties voor openbaar vervoer in de buurt. Scroll voor alle ondersteunde ov-opties.
    • Als u uw ov-bedrijf niet kunt vinden, volgt u de instructies in het gedeelte Via uw ov-bedrijf.
  5. Volg de instructies op het scherm.

Via uw ov-bedrijf

1. Gebruik de website of mobiele app van uw ov-bedrijf om een ov-kaart te kopen.
  2. Sla de ov-kaart op in Google Wallet.
    • Als u Opslaan in Google Wallet niet ziet, kunt u uw ov-kaart niet gebruiken met Google Wallet. Neem voor meer informatie contact op met de beheerders van uw ov-bedrijf.
    • Als u Google Wallet nog niet heeft, moet u de Google Wallet-app downloaden.

Stap 3: Activeer uw ov-kaart

1. Open de Google Wallet-app .
  2. Zoek uw ov-kaart. U moet misschien naar beneden scrollen om deze te vinden.
  3. Tik op de ov-kaart die u wilt gebruiken.
  4. Tik op Activeren.

Stap 4: Gebruik uw ov-kaart

1. Activeer uw telefoon zodra u bij het toegangspunt van het openbaar vervoer bent.
    • Bij sommige ov-bedrijven moet u mogelijk uw telefoon ontgrendelen en uw ov-kaart kiezen.
  2. Houd uw telefoon tegen de kaartlezer.
  3. Wacht tot u een blauw vinkje ziet.
    • Bij sommige ov-bedrijven moet u uw ticket misschien aan een medewerker laten zien.

Voor extra beveiliging kunt u uw telefoon zo instellen dat deze ontgrendeld moet zijn om een NFC-transactie uit te voeren.

Zo zet u deze instelling aan:

1. Ga naar Instellingen Instellingen.
  2. Tik op Verbonden apparaten en dan Verbindingsvoorkeuren en dan NFC.
  3. Zet Apparaatontgrendeling vereisen voor NFC aan.

Als u deze optie niet kunt vinden, moet u misschien uw telefoon updaten naar de nieuwste Android-versie.

Geld toevoegen aan een ov-kaart

Voor ondersteunde ov-bedrijven kunt u een herbruikbare kaart toevoegen aan Google Wallet. U kunt geld toevoegen aan de ov-kaart en eventueel meldingen bij laag saldo en automatisch aanvullen instellen.

Uw ov-kaart zoeken, wijzigen of verwijderen

Uw ov-kaart zoeken of tonen

1. Open de Google Wallet-app .
  2. Zoek uw ov-kaart. U moet misschien naar beneden scrollen om deze te vinden.
  3. Tik op de ov-kaart om deze weer te geven.

Bekijken waar u uw ov-kaart heeft gebruikt

1. Open de Google Wallet-app .
  2. Zoek uw ov-kaart. U moet misschien naar beneden scrollen om deze te vinden.
  3. Zoek de ov-kaart en tik erop. Hier kunt u de stationsnamen en de reisdatums en -tijden bekijken.

Overschakelen naar een andere ov-kaart

Bij sommige ov-bedrijven kunt u van ov-kaart wisselen. Als u de actieve ov-kaart niet wilt gebruiken, gaat u naar de ov-kaart die u wel wilt gebruiken en tikt u op Activeren. De andere ov-kaart wordt gedeactiveerd.

Tip: Als u de ov-kaart één keer heeft gebruikt, wordt de vervaldatum niet verlengd als u de ov-kaart deactiveert.

Een ov-kaart overzetten naar een ander apparaat

Een ov-kaart kan maar op één telefoon tegelijk staan. Als u een ov-kaart op een andere telefoon wilt gebruiken, verwijdert u de kaart eerst van de huidige telefoon. Nadat de kaart is verwijderd, kunt u deze activeren op een andere telefoon waarop u bent ingelogd met uw Google-account.

Een ov-kaart verwijderen

Belangrijk: Als u een ov-kaart verwijdert, kunt u deze niet meer terughalen. U kunt verlopen ov-kaarten verwijderen om ze uit uw lijst te verwijderen.

1. Open de Google Wallet-app .
  2. Zoek uw ov-kaart. U moet misschien naar beneden scrollen om deze te vinden.
  3. Tik op de ov-kaart.
  4. Tik op Meer More en dan Kaart verwijderen.

Een probleem oplossen

De ov-kaart is verdwenen

Als u de Google Wallet-app verwijdert of de app-gegevens wist, gaan uw opgeslagen ov-kaarten verloren. Dit kan zelfs gebeuren als u de app opnieuw installeert. Neem contact op met de beheerders van het ov-bedrijf, vermeld het nummer van uw ov-kaart en vraag een terugbetaling aan.

Zo vindt u het nummer van uw ov-kaart:

1. Open de Google Wallet-app .
  2. Tik onderaan de lijst met kaarten op Verlopen kaarten. U moet misschien naar beneden scrollen om deze te vinden.
  3. Tik op de ov-kaart waarvoor u een terugbetaling wilt.
  4. Tik rechtsboven op Meer More.
  5. Selecteer de eerste optie. Meestal is dit de informatie van het ov-bedrijf.
  6. Ga naar het gedeelte Ticketnummer.

Ik kan de ov-kaart niet activeren

Als u problemen ondervindt bij het activeren of deactiveren van uw ov-kaart:

1. Controleer of de ov-kaart al is geactiveerd of gedeactiveerd.
  2. Probeer opnieuw te activeren of deactiveren.
  3. Controleer of uw apparaat online is.
  4. Controleer of uw apparaat roottoegang heeft. Google Wallet werkt niet op apparaten met roottoegang.
  5. Als de bovenstaande stappen geen uitkomst bieden, neemt u voor hulp contact op met het ov-bedrijf.

Ik heb één keer getikt, maar kan niet nog een keer tikken

Als u een ov-kaart voor meervoudig gebruik heeft en daarop heeft getikt, kunt u pas na 10 minuten opnieuw tikken. U kunt slechts één keer op ov-kaarten voor eenmalig gebruik tikken.

Er treedt een CVC-fout op als ik een ov-kaart probeer te kopen

Neem contact op met uw bank.

Ik kan geen ov-kaart kopen of geld toevoegen via Google Maps

Bij bepaalde ov-bedrijven geeft een banner in Google Maps aan dat u Google Wallet kunt gebruiken. Klik op de banner om te zien hoe u Google Wallet gebruikt om te reizen met dit ov-bedrijf.

Als u geen ov-kaart kunt kopen of geen geld kunt toevoegen via de Google Maps-app:

1. Open de Google Wallet-app.
  2. Koop een ov-kaart of voeg geld toe vanuit de app.

In rekening gebrachte kosten van openbaar vervoer betwisten

Neem contact op met de klantenservice van het ov-bedrijf.

Ik kan in de Google Wallet-app geen betalingen voor openbaar vervoer vinden

Als ov-bedrijven kosten in rekening brengen op uw creditcard of pinpas, duurt het meestal een dag voordat de kosten in uw app worden weergegeven. Voor sommige kaarten, zoals Mastercard, kan het tot 5 dagen duren voordat kosten zichtbaar zijn. Controleer de app of website van uw ov-bedrijf voor een actueel overzicht van uw betalingen.

Ik kan WageWorks niet gebruiken voor openbaar vervoer

U kunt een WageWorks Mastercard gebruiken om in ov-apps kaarten te kopen en tegoed toe te voegen. Denk wel aan het volgende:

• WageWorks Visa-kaarten worden op dit moment niet ondersteund.

Met WageWorks-kaarten die u toevoegt aan Google Wallet, kunt u nog niet contactloos betalen bij betaalautomaten.

Heeft u nog hulp nodig?

Als u nog steeds problemen of vragen heeft, kunt u de community om hulp vragen of contact met ons opnemen.