Google Pay in het openbaar vervoer gebruiken

Bij bepaalde openbaarvervoerbedrijven (ov-bedrijven) kunt u Google Pay gebruiken om te betalen voor vervoer. Hiervoor gebruikt u uw telefoon bij het toegangspunt. Voor andere ov-bedrijven kunt u een ticket opslaan in Google Pay en dit bij het toegangspunt gebruiken. Bekijk de landen waar deze functie beschikbaar is

Google Pay werkt niet bij alle ov-bedrijven. Controleer de website van uw ov-bedrijf voor meer informatie.

Als u Google Pay wilt gebruiken om te betalen voor openbaar vervoer, moet uw telefoon aan de vereisten voldoen.

Betalen voor vervoer

Hieronder vindt u de stappen om te betalen voor vervoer met Google Pay.

Opmerking: Dit zijn algemene instructies. Uw ov-bedrijf hanteert mogelijk procedures die lichtelijk afwijken van de procedures van andere ov-bedrijven. Ga naar de website van uw ov-bedrijf voor uitgebreidere instructies.

Stap 1: Controleer hoe u kunt betalen bij uw ov-bedrijf

1. Ga naar de website van uw ov-bedrijf en zoek informatie over de verschillende manieren waarop u kunt betalen voor vervoer.

2. Als uw ov-bedrijf contactloze betalingen of apps voor mobiele betalingen accepteert, doet u het volgende:

1. Voeg een betaalmethode toe aan Google Pay als u dit nog niet heeft gedaan.
    2. Activeer uw telefoon zodra u bij het toegangspunt bent.
    3. Houd uw telefoon tegen de kaartlezer.
    4. Wacht tot u een blauw vinkje ziet.
  3. Als u een ticket nodig heeft voor ritten met uw ov-bedrijf: volg de overige onderstaande stappen.

Stap 2: Koop een ticket

Via uw ov-bedrijf

1. Gebruik de website of mobiele app van uw ov-bedrijf om een ticket te kopen.
  2. Sla het ticket op in Google Pay.
    • Als u Opslaan in Google Pay niet ziet, kunt u uw ticket niet gebruiken met Google Pay. Neem voor meer informatie contact op met de beheerders van uw ov-bedrijf.

Via de Google Pay-app

Bij sommige ov-bedrijven kunt u een ticket kopen via de Google Pay-app.

1. Open de Google Pay-app Google Pay.
  2. Tik onderaan op Kaarten.
  3. Tik op +Kaart.
  4. Tik op Ov-kaart.
  5. Kies uw ov-bedrijf.
    • Als u uw ov-bedrijf niet ziet, volgt u de instructies onder 'Via uw ov-bedrijf' hierboven.
  6. Volg de instructies.

Stap 3: Activeer uw ticket

Afhankelijk van uw ov-bedrijf moet u mogelijk uw ticket activeren voordat u gaat reizen.

1. Open de Google Pay-app Google Pay.
  2. Tik onderaan op Kaarten.
  3. Zoek het ticket dat u wilt gebruiken en tik erop.
  4. Tik op Activeren.

Stap 4: Gebruik uw ticket

1. Activeer uw telefoon zodra u bij het toegangspunt bent.
    • Bij sommige ov-bedrijven moet u mogelijk uw telefoon ontgrendelen en uw ticket kiezen.
  2. Houd uw telefoon tegen de kaartlezer.
  3. Wacht tot u een blauw vinkje ziet.

Opmerking: Bij sommige ov-bedrijven moet u uw ticket mogelijk aan een medewerker laten zien. Volg de instructies onder 'Uw ticket bekijken of laten zien'.

Uw ticket bekijken, wijzigen of verwijderen

Uw ticket bekijken of laten zien

Doe het volgende als u uw ticket wilt bekijken of aan een controleur wilt laten zien:

1. Open de Google Pay-app Google Pay.
  2. Tik onderaan op Kaarten. Onder 'Tickets en kaarten' ziet u uw tickets.
Naar een ander ticket overschakelen

Als u het momenteel geactiveerde ticket niet wilt gebruiken, gaat u naar het ticket dat u wel wilt gebruiken en tikt u op Activeren. Dit kan bij bepaalde ov-bedrijven. Uw andere ticket wordt gedeactiveerd.

Opmerking: Deactivering van een ticket dat al eens is gebruikt, zorgt er niet voor dat dit ticket langer geldig is

Een ticket verwijderen

Wanneer u een ticket verwijdert, kunt u dit niet meer terugkrijgen. U kunt verlopen tickets verwijderen om ze uit uw lijst te halen.

1. Open de Google Pay-app Google Pay.
  2. Tik onderaan op Kaarten.
  3. Tik op het ticket.
  4. Tik op Meer en dan Kaart verwijderen.
Een ticket overzetten naar een ander apparaat

Bij sommige ov-bedrijven kunt u uw ticket via de app overzetten naar een ander apparaat.

1. Open de Google Pay-app Google Pay.
  2. Tik onderaan op Kaarten.
  3. Tik op het ticket.
  4. Tik op Meer en dan Naar een ander apparaat verplaatsen.

Bekijken waar u uw ticket heeft gebruikt

Als u een kaart voor 24 uur of meerdere dagen heeft, kunt u zien waar u het ticket heeft gebruikt.

1. Open de Google Pay-app Google Pay.
  2. Tik onderaan op Kaarten.
  3. Tik onder 'Tickets en kaarten' op het ticket. U ziet de stationsnamen, datums en tijdstippen van uw ritten.

Een probleem oplossen

Ik kan het ticket niet activeren

Als u problemen ondervindt bij de activering of deactivering van uw ticket, doet u eerst het volgende:

1. Probeer uw ticket opnieuw te activeren of te deactiveren.
  2. Controleer of uw apparaat online is.
  3. Controleer of uw apparaat roottoegang heeft. Google Pay werkt niet op apparaten met roottoegang.
  4. Controleer of het ticket al is geactiveerd.
  5. Als de bovenstaande stappen geen uitkomst bieden, neemt u voor hulp contact op met uw ov-bedrijf.
Ik heb één keer getikt, maar kan niet nogmaals tikken

Als u een ticket voor meervoudig gebruik heeft en al één keer heeft getikt, kunt u pas na tien minuten opnieuw tikken. Als u een ticket voor éénmalig gebruik heeft, kunt u slechts één keer tikken.

Het lukt me niet om een ticket te kopen/geld toe te voegen via Google Maps

Open de Google Pay-app en koop een kaartje of waardeer uw saldo op in de app.

Ik wil vervoerskosten betwisten

Neem contact op met de klantenservice van het ov-bedrijf.

Ik zie betalingen voor het ov niet in de Google Pay-app

Wanneer ov-bedrijven kosten in rekening brengen op uw creditcard of pinpas, duurt het meestal één dag voordat de kosten in uw app worden weergegeven. Voor sommige kaarten, zoals Mastercard, kan het tot vijf dagen duren voordat kosten worden weergegeven. Controleer de app of website van uw ov-bedrijf voor een actueel overzicht van uw betalingen.