As of June 15th, you can no longer send, request, receive, claim, or withdraw money with the old Google Pay app. For these features and more, download the new Google Pay app and visit support.google.com/googlepay for tips and support.

Google Pay in het openbaar vervoer gebruiken

U kunt digitale tickets van deelnemende ov-bedrijven kopen, opslaan en gebruiken.

Bij bepaalde ov-bedrijven kunt u Google Pay gebruiken om te betalen voor vervoer. U koopt dan uw tickets bij de kaartjesautomaat met een ondersteunde creditcard of pinpas die op uw telefoon is opgeslagen. Bij andere ov-bedrijven kunt u een ticket kopen en opslaan in Google Pay en dit bij het toegangspunt gebruiken. Bekijk in welke landen deze functie werkt

Google Pay werkt niet bij alle ov-bedrijven. Controleer de website van uw ov-bedrijf voor meer informatie.

Belangrijk: Als u met Google Pay wilt betalen voor openbaar vervoer, moet uw telefoon aan de vereisten voldoen.

Betalen voor vervoer

Opmerking: Niet alle ov-bedrijven hanteren dezelfde procedures. Ga voor specifieke instructies naar de website van het ov-bedrijf waarmee u reist.

Stap 1: Controleer hoe u kunt betalen bij uw ov-bedrijf

1. Ga naar de website van het ov-bedrijf voor informatie over de verschillende manieren waarop u kunt betalen voor de rit.

2. Als het ov-bedrijf contactloze betalingen of apps voor mobiele betalingen accepteert, volgt u deze stappen:

1. Voeg een betaalmethode toe aan Google Pay als u dit nog niet heeft gedaan.
    2. Activeer uw telefoon zodra u bij het toegangspunt bent.
    3. Houd uw telefoon tegen de kaartlezer.
    4. Wacht tot u een blauw vinkje ziet.
  3. Als u een ticket nodig heeft voor ritten met het ov-bedrijf: volg de overige stappen hieronder.

Stap 2: Koop een ticket

Via uw ov-bedrijf

1. Gebruik de website of mobiele app van uw ov-bedrijf om een ticket te kopen.
  2. Sla het ticket op in Google Pay.
    • Als u 'Opslaan in Google Pay' niet ziet, kunt u uw ticket niet gebruiken met Google Pay. Neem voor meer informatie contact op met het ov-bedrijf.

Via de Google Pay-app

1. Open de Google Pay-app Google Pay.
  2. Tik rechtsboven op de foto van uw kaart.
  3. Swipe omhoog vanaf de onderkant.
  4. Tik op Een kaart toevoegen en dan Openbaar vervoer.
  5. Kies uw ov-bedrijf.
    • Als u uw ov-bedrijf niet ziet, volgt u de instructies bij 'Via uw ov-bedrijf' hierboven.
  6. Volg de instructies op het scherm.

Stap 3: Activeer uw ticket

1. Open de Google Pay-app Google Pay.
  2. Tik rechtsboven op de foto van uw kaart.
  3. Swipe omhoog vanaf de onderkant.
  4. Zoek het ticket dat u wilt gebruiken en tik erop.
  5. Tik op Activeren.

Stap 4: Gebruik uw ticket

1. Activeer uw telefoon zodra u bij het toegangspunt bent.
    • Bij sommige ov-bedrijven moet u mogelijk uw telefoon ontgrendelen en uw ticket kiezen.
  2. Houd uw telefoon tegen de kaartlezer.
  3. Wacht tot u een blauw vinkje ziet.

Opmerking: Bij sommige ov-bedrijven moet u uw ticket mogelijk aan een medewerker laten zien.

Uw ticket bekijken, wijzigen of verwijderen

Uw ticket bekijken of laten zien

1. Open de Google Pay-app Google Pay.
  2. Tik rechtsboven op de foto van uw kaart.
  3. Swipe omhoog vanaf de onderkant.
  4. Zoek uw ticket.

Naar een ander ticket overschakelen

Als u het momenteel geactiveerde ticket niet wilt gebruiken, gaat u naar het ticket dat u wel wilt gebruiken en tikt u op Activeren. Dit kan bij bepaalde ov-bedrijven. Uw andere ticket wordt gedeactiveerd.

Opmerking: Deactivering van een ticket dat al eens is gebruikt, zorgt er niet voor dat dit ticket langer geldig is.

Een ticket verwijderen

Belangrijk: Als u een ticket verwijdert, kunt u dit niet meer terughalen. U kunt verlopen tickets verwijderen om ze uit uw lijst te halen.

1. Open de Google Pay-app Google Pay.
  2. Tik rechtsboven op de foto van uw kaart.
  3. Swipe omhoog vanaf de onderkant.
  4. Tik op het ticket.
  5. Tik op Meer Meer en dan Kaart verwijderen.

Een ticket overzetten naar een ander apparaat

1. Open de Google Pay-app Google Pay.
  2. Tik rechtsboven op de foto van uw kaart.
  3. Swipe omhoog vanaf de onderkant.
  4. Tik op het ticket.
  5. Tik op Meer Meer en dan Naar ander apparaat overzetten.

Bekijken waar u uw ticket heeft gebruikt

1. Open de Google Pay-app Google Pay.
  2. Tik rechtsboven op de foto van uw kaart.
  3. Swipe omhoog vanaf de onderkant.
  4. Zoek het ticket en tik erop. Hier kunt u de stationsnamen en de reisdatums en -tijden bekijken.

Een probleem oplossen

Ov-kaart of -ticket is verdwenen

Als u de Google Pay-app verwijdert of de app-gegevens wist, gaan eerder opgeslagen ov-tickets en -kaarten verloren. Dit kan ook gebeuren als u de app opnieuw installeert. Neem contact op met het ov-bedrijf, vermeld uw ticketnummer en vraag of u een terugbetaling kunt krijgen.

1. Open de Google Pay-app Google Pay.
  2. Tik rechtsboven op de foto van uw kaart.
  3. Swipe omhoog vanaf de onderkant en dan Verlopen kaarten.
  4. Tik op het ticket of de kaart waarvoor u een terugbetaling wilt aanvragen.
  5. Tik rechtsboven op Meer Meer.
  6. Selecteer de eerste optie. Meestal is dit het ov-bedrijf of de ticketinformatie.
  7. Ga naar het gedeelte 'Ticketnummer'.

Ik kan het ticket niet activeren

Als u problemen ondervindt bij de activering of deactivering van uw ticket, doet u eerst het volgende:

1. Probeer opnieuw te activeren of deactiveren.
  2. Controleer of uw apparaat online is.
  3. Controleer of uw apparaat roottoegang heeft. Google Pay werkt niet op apparaten met roottoegang.
  4. Controleer of het ticket al is geactiveerd.
  5. Als de bovenstaande stappen geen uitkomst bieden, neemt u voor hulp contact op met uw ov-bedrijf.

Ik heb één keer getikt, maar kan niet nog een keer tikken

Als u een ticket voor meervoudig gebruik heeft en al één keer heeft getikt, kunt u pas na 10 minuten opnieuw tikken. Als u een ticket voor éénmalig gebruik heeft, kunt u maar één keer tikken.

Er treedt een CVC-fout op als ik een ticket probeer te kopen

Neem contact op met uw bank.

Ik kan geen ticket kopen of geld toevoegen via Google Maps

Voor bepaalde ov-bedrijven ziet u in Google Maps een banner die aangeeft dat u Google Pay kunt gebruiken bij het ov-bedrijf. Klik op de banner om te zien hoe u Google Pay gebruikt om te reizen met dit ov-bedrijf.

Als het niet lukt om een ticket te kopen of geld toe te voegen via de Google Maps-app, opent u de Google Pay-app en koopt u een ticket of waardeert u uw saldo op in de app.

Ik wil vervoerskosten betwisten

Neem contact op met de klantenservice van het ov-bedrijf.

Ik zie betalingen voor het ov niet in de Google Pay-app

Als ov-bedrijven kosten in rekening brengen op uw creditcard of pinpas, duurt het meestal een dag voordat de kosten in uw app worden weergegeven. Voor sommige kaarten, zoals Mastercard, kan het tot 5 dagen duren voordat kosten zichtbaar zijn. Check de app of website van het ov-bedrijf voor een actueel overzicht van uw betalingen.