Google Payn käyttö julkisessa liikenteessä

Voit ostaa, tallentaa ja käyttää digitaalisia kopioita matkalipuistasi, mikäli niitä tarjoava joukkoliikennejärjestelmä on mukana Google Payssa.

Joidenkin joukkoliikennejärjestelmien lukijalaitteissa voi käyttää Google Payta matkojen maksamiseen, kun puhelimeen on tallennettu tuettu debit- tai credit-kortti. Joidenkin järjestelmien lipun voi tallentaa Google Payhin ja käyttää sitä liikennevälineeseen noustessa. Katso maat, joissa tämä ominaisuus on käytössä.

Google Pay ei toimi kaikissa joukkoliikennejärjestelmissä. Katso lisätietoja joukkoliikennejärjestelmien nettisivuilta.

Tärkeää: Ennen kuin käytät Google Payta julkisessa liikenteessä, varmista että puhelimesi täyttää vaatimukset.

Matkan maksaminen

Vinkki: Joukkoliikennejärjestelmäsi käyttö voi poiketa muista. Tarkempia tietoja saat joukkoliikennejärjestelmän verkkosivustolta.

Vaihe 1: Tarkista hyväksytyt maksutavat

1. Tietoja kyydin maksutavoista on joukkoliikennejärjestelmän verkkosivustolla.

2. Jos järjestelmä hyväksyy lähimaksun tai mobiilimaksusovellukset:

1. Lisää maksutapa Google Payhin, jos et ole vielä tehnyt sitä.
    2. Aktivoi puhelimesi joukkoliikennejärjestelmän maksupäätteen kohdalla.
    3. Aseta puhelin kortinlukijaa vasten.
    4. Odota kunnes näet sinisen vahvistusmerkin.
  3. Jos tarvitset matkalipun, seuraa alla olevia ohjeita.

Vaihe 2: Osta lippu

Joukkoliikennejärjestelmän kautta

1. Osta lippu joukkoliikennejärjestelmän sivustolta tai mobiilisovelluksesta.
  2. Tallenna lippu Google Payhin.
    • Jos et näe vaihtoehtoa "Tallenna Google Payhin", et voi käyttää lippua Google Payssa. Pyydä lisätietoja joukkoliikennejärjestelmän ylläpitäjiltä.

Google Pay ‑sovelluksella

Joissakin joukkoliikennejärjestelmissä lipun voi ostaa Google Pay ‑sovelluksella.

1. Avaa Google Pay ‑sovellus Google Pay.
  2. Napauta alareunasta Kortit.
  3. Napauta +Kortti ja sitten Matkakortti.
  4. Valitse käyttämäsi joukkoliikennejärjestelmä.
    • Jos et löydä etsimääsi järjestelmää, seuraa aiempia ohjeita kohdassa "Joukkoliikennejärjestelmän kautta".
  5. Seuraa näytön ohjeita.

Vaihe 3: Aktivoi lippu

Joissakin joukkoliikennejärjestelmissä lippu on aktivoitava ennen matkan alkamista.

1. Avaa Google Pay ‑sovellus Google Pay.
  2. Napauta alareunasta Kortit.
  3. Etsi käytettävä lippu ja napauta sitä.
  4. Napauta Aktivoi.

Vaihe 4: Käytä lippua

1. Aktivoi puhelimesi joukkoliikennejärjestelmän maksupäätteen kohdalla.
  2. Joissakin joukkoliikennejärjestelmissä sinun on avattava puhelimen lukitus ja valittava käytettävä lippu.
  3. Pidä puhelinta kiinni kortinlukijassa.
  4. Odota kunnes näet sinisen vahvistusmerkin.

Huom. Joissakin joukkoliikennejärjestelmissä lippu on näytettävä lipuntarkastajalle.

Lipun näyttäminen, vaihtaminen tai poistaminen

Lipun näyttäminen

Näin tuot lipun näkyviin, jos haluat näyttää sen tarkastajalle tai katsoa sitä:

1. Avaa Google Pay ‑sovellus Google Pay.
  2. Napauta alareunasta Kortit.
  3. Näet lippusi kohdassa Liput ja matkakortit.
Lipun vaihtaminen

Jos haluat vaihtaa käytettävää lippua, joissakin joukkoliikennejärjestelmissä sinun on valittava haluamasi lippu ja napautettava sen kohdalla Aktivoi. Tällöin alkuperäisen lipun aktivointi poistetaan.

Vinkki: Jos olet jo käyttänyt alkuperäistä lippua, aktivoinnin poistaminen ei pidennä sen voimassaoloaikaa.

Lipun poistaminen

Tärkeää: Jos poistat lipun, et voi enää palauttaa sitä käyttöön. Voit poistaa vanhentuneet liput, jotta ne eivät täytä listaasi.

1. Avaa Google Pay ‑sovellus Google Pay.
  2. Napauta alareunasta Kortit.
  3. Napauta lippua.
  4. NapautaLisääja sitten Poista kortti.
Lipun siirtäminen toiseen laitteeseen

Joidenkin joukkoliikennejärjestelmien lippuja voi siirtää laitteesta toiseen sovelluksen avulla.

1. Avaa Google Pay ‑sovellus Google Pay.
  2. Napauta alareunasta Kortit.
  3. Napauta lippua.
  4. NapautaLisääja sitten Siirrä toiseen laitteeseen.

Lipun käyttöhistorian tarkistaminen

Jos olet ostanut 24 tunnin tai usean vuorokauden lipun, näet sen tiedoista, missä sitä on käytetty.

1. Avaa Google Pay ‑sovellus Google Pay.
  2. Napauta alareunasta Kortit.
  3. Etsi kohta "Liput ja matkakortit" ja napauta lippua. Näet, millä asemilla ja milloin lippua on käytetty.

Ongelmien korjaaminen

Matkakortti tai lippu hävisi

Jos poistat Google Pay ‑sovelluksen tai tyhjennät sovelluksen tiedot, menetät aiemmin lataamasi matkaliput tai matkakortit. Näin voi käydä myös, jos asennat sovelluksen uudelleen. Ota yhteyttä liikennöitsijään, ilmoita heille lippusi numero ja kysy hyvitystä.

Näin löydät lipun numeron:

1. Avaa Google Pay ‑sovellus Google Pay.
  2. Napauta Kortit ja sitten Vanhentuneet kortit.
  3. Valitse lippu tai kortti, josta haluat hyvityksen.
  4. Valitse oikeasta yläreunasta Lisää Lisää.
  5. Valitse ensimmäinen vaihtoehto, yleensä joukkoliikennejärjestelmä tai liput tiedot.
  6. Etsi kohta Lipun numero.
Lipun aktivointi ei onnistu

Jos lipun aktivoinnissa tai aktivoinnin poistamisessa on ongelmia, kokeile seuraavia keinoja:

1. Aktivoi tai poista aktivointi uudelleen.
  2. Varmista, että laitteellasi on verkkoyhteys.
  3. Tarkista, onko laitteesi rootattu. Google Pay ei toimi rootatuilla puhelimilla.
  4. Varmista, ettei lippua ole jo aktivoitu.
  5. Jos ongelma ei ratkea, pyydä apua joukkoliikennejärjestelmän asiakaspalvelusta.
Lippua ei voi napauttaa tai käyttää ensimmäisen kerran jälkeen

Jos sinulla on useaan matkaan oikeuttava lippu ja olet napauttanut tai käyttänyt sitä jo kerran, voit tehdä sen uudelleen 10 minuutin kuluttua. Kertakäyttöistä lippua voi käyttää vain kerran.

CVC-virhe estää lipun ostamisen

Ota yhteyttä pankkiisi.

Lipun ostaminen tai rahan lisääminen Google Mapsin kautta ei onnistu

Jos joukkoliikennejärjestelmän banneri näkyy Google Mapsissa, se hyväksyy Google Payn. Napauttamalla banneria saat lisätietoja Google Payn käyttämisestä kyseisessä joukkoliikennejärjestelmässä.

Jos et saa ostettua lippua tai lisättyä rahaa Google Mapsin kautta, avaa Google Pay ‑sovellus ja osta lippu tai lisää rahaa sen kautta.

Matkakustannusten kiistauttaminen

Ota yhteyttä joukkoliikenteen järjestäjän asiakaspalveluun.

Matkalippumaksut eivät näy Google Pay ‑sovelluksessa

Joukkoliikennejärjestelmien tekemät credit- tai debit-korttiveloitukset näkyvät yleensä sovelluksessa vasta vuorokauden kuluttua. Joidenkin korttien, kuten Mastercardin, veloitusten näkyminen voi kestää jopa viisi päivää.  Näet ajantasaisen erittelyn maksuistasi joukkoliikennetoimijan sovelluksesta tai nettisivuilta.