Uw betalingsgegevens beschermen

How your card info stays safe

Hier kunt u lezen wat Google Pay doet om uw betalingsgegevens te beschermen en wat u kunt doen als u uw telefoon bent kwijtgeraakt, als deze is gestolen of als er ongeautoriseerde transacties zijn uitgevoerd.

Informatie over uw privacy

Google Pay en verkopers

Deelnemende verkopers accepteren Google Pay voor in-app- en online aankopen van goederen en services. Google laat aan deelnemende sites en apps weten of u Google Pay op uw apparaat heeft ingesteld. Zo weten verkopers of ze u Google Pay als betaaloptie kunnen aanbieden. U kunt in de privacyinstellingen van Google Pay aangeven dat u Google hiervoor geen toestemming geeft. Als u geen toestemming geeft, kunt u bij bepaalde verkopers Google Pay mogelijk niet meer als betaalmethode gebruiken.

Google Pay en uw transactiegegevens

Als u Google Pay-transacties in winkels of via apps en websites van derden uitvoert, kan Google de bijbehorende gegevens voor het volgende gebruiken:

• Uw Google Pay-transacties mogelijk maken
  • Uw transactiegegevens en transactiegeschiedenis aan u tonen
  • Een probleem oplossen dat u met Google Pay ondervindt
  • U andere Google Pay-functies bieden

Lees het privacybeleid van Google voor meer informatie.

Automatische beveiligingsfuncties

Hier volgen enkele manieren waarop Google Pay uw gegevens beschermt.

Gegevensbeveiliging

Uw betalingsgegevens worden versleuteld en opgeslagen op beveiligde servers.

Virtuele bankrekeningnummers

Een virtueel bankrekeningnummer is een soort tijdelijke alias voor uw daadwerkelijke bankrekeningnummer. Een virtueel bankrekeningnummer wordt gemaakt wanneer u een kaart toevoegt met de Google Pay-app of de app van uw bank. Wanneer u bijvoorbeeld in winkels betaalt, wordt niet uw daadwerkelijke bankrekeningnummer maar uw virtuele bankrekeningnummer met de verkoper gedeeld. Zo blijven uw rekeninggegevens veilig.

Volg de onderstaande stappen om het virtuele bankrekeningnummer te vinden:

1. Open de Google Pay-app.
  2. Tik op Betaling.
  3. Kies een betaalkaart.
  4. Scroll omlaag om het virtuele bankrekeningnummer te vinden (alleen de laatste vier cijfers zijn zichtbaar).

Opmerking: Als u geen virtueel bankrekeningnummer ziet, moet u de betaalkaart instellen voor betalingen in winkels.

Schermvergrendeling en kleine betalingen

U moet schermvergrendeling op uw apparaat instellen voordat u kaarten aan de Google Pay-app toevoegt of in winkels betaalt. Als u uw schermvergrendeling uitschakelt, verwijdert Google Pay voor uw eigen veiligheid uw virtuele bankrekeningnummer van uw apparaat.

Voor de meeste aankopen moet u uw telefoon ontgrendelen. Voor sommige kleine betalingen hoeft u uw telefoon niet te ontgrendelen.

Een kwijtgeraakte telefoon vinden en beveiligen

Opmerking: Deze informatie is niet relevant voor klanten in Japan. Bekijk meer informatie over bescherming van een kwijtgeraakt apparaat in Japan.

Wanneer uw telefoon ontgrendeld is, kunt u deze gebruiken voor aankopen in winkels. Bij verlies of diefstal van uw telefoon kunt u deze zoeken, vergrendelen of wissen met Vind mijn apparaat.

Als u uw toestel vergrendelt, kan Google Pay niet worden gebruikt. Als uw apparaat onbereikbaar is, worden uw betalingsgegevens verwijderd zodat niemand er toegang toe heeft. Als u uw apparaat heeft teruggevonden, ontgrendelt u het en voegt u uw betalingsgegevens opnieuw toe om Google Pay weer te kunnen gebruiken.

Omdat Google Pay uw kaartgegevens niet op uw telefoon opslaat, heeft iemand die uw telefoon vindt of steelt geen toegang tot deze gegevens, zelfs niet als uw telefoon ontgrendeld is.

Uw betalingsgegevens beter beschermen

Hier volgen drie manieren waarop u uw betalingsinformatie veiliger kunt houden.

1. Stuur alleen geld naar mensen die u kent.

De functie om via Google Pay geld te verzenden, is bedoeld voor betalingen tussen vrienden en familieleden en voor kleine zakelijke transacties tussen mensen die elkaar kennen. Nadat u toestemming heeft gegeven om geld naar iemand te verzenden, is Google niet verantwoordelijk voor geschillen tussen u en de ontvanger.

Oplichters gebruiken soms online forums zoals Craigslist om geld te accepteren voor goederen (zoals iPhones, schoenen en concertkaarten) en services.

Zie af van online aankopen wanneer de verkoper het volgende verdachte gedrag vertoont:

• Deze persoon weigert u persoonlijk te ontmoeten
  • Deze persoon wil betaald worden voordat de goederen worden verzonden
  • Deze persoon verkoopt digitale goederen
  • Deze persoon verkoopt zeldzame of uitverkochte goederen
  • Deze persoon verkoopt dure goederen tegen een zeer lage prijs
2. Meld ongeautoriseerde transacties onmiddellijk.

Als u denkt dat er sprake is van bedrog of ongeautoriseerde activiteit in uw betalingsprofiel, neemt u contact met ons op om dit te melden. Doe dit binnen 120 dagen na de transactiedatum.

3. Herken en meld bedrieglijke Google Pay-berichten.

'Phishing' en 'spoofing' zijn bedrieglijke pogingen om toegang te krijgen tot uw persoonlijke informatie.

• Phishing: iemand die zich als iemand anders voordoet, vraagt om uw persoonlijke gegevens.
  • Spoofing: iemand vervalst de identiteit van de e-mailafzender om het bericht geloofwaardiger over te laten komen.
Als u een verdachte e-mail ontvangt, reageer dan niet met de informatie waarom wordt gevraagd.

Hoe weet ik of een e-mail verdacht is?

1. Controleer om welke informatie wordt gevraagd.

Als in de e-mail om een van de onderstaande zaken wordt gevraagd, is het bericht waarschijnlijk nep.

• Gebruikersnamen en wachtwoorden
  • Burgerservicenummers
  • Bankrekeningnummers
  • Pincodes
  • Volledige creditcardnummers

Als u nog steeds niet zeker weet of een e-mail verdacht is, neemt u het zekere voor het onzekere en stuurt u geen geld of persoonlijke gegevens.

Opmerking: In echte berichten van Google kunt u worden gevraagd op een link te klikken om uw e-mailadres te verifiëren. We vragen u pas om informatie nadat u op uw Google-account heeft ingelogd. Als we uw Google Pay-gegevens niet kunnen verifiëren, ontvangt u mogelijk een e-mail van googlepay-noreply@google.com of een ander e-mailadres van Google, waarin u wordt gevraagd in te loggen en documenten te versturen waarmee uw factureringsgegevens kunnen worden geverifieerd.

2. Zoek de echte afzender van de e-mail.

1. Klik in Gmail op het dropdownmenu naast de knop 'Beantwoorden' en klik op Origineel weergeven.
  2. Controleer of het 'Van'-adres en het 'Antwoord aan'-adres overeenkomen.
  3. Controleer of het adres bij de 'Bericht-ID' ook overeenkomt met het 'Van'-adresdomein.
  4. Als u geen gebruik maakt van Gmail, vraagt u uw e-mailhost hoe u een afzender verifieert.