Handleiding voor nieuwe gebruikers van Optimize

Maak nu uw eerste website-experiment.

Nieuw bij Optimize? Welkom!

Vereisten

Google Analytics en Optimize werken nauw samen en u heeft accounts voor beide producten nodig. Als u geen Analytics- en Optimize-accounts heeft, volgt u de stappen in Optimize instellen voordat u een website-experiment gaat maken.

Aan de slag

Als u een website-experiment wilt maken, doet u het volgende:

1. Log in bij Optimize.
  2. Klik op een container.
  3. Klik op Experiment ontwikkelen.
  4. Geef uw website-experiment een naam.
  5. Kies het type website-experiment dat u wilt maken. Bekijk meer informatie over website-experimenten.
  6. Klik op Maken.

Website-experimenten

U kunt kiezen uit de volgende typen website-experimenten:

• Een test is een website-experiment om te bepalen wat de meeste conversies van uw bezoekers oplevert. Met Optimize kunt u maximaal 90 dagen A/B-, multivariate- en omleidingstests uitvoeren. Bekijk meer informatie.
  • Een websitepersonalisatie is een verzameling websitewijzigingen die worden aangebracht voor een specifieke groep bezoekers. In tegenstelling tot tests hebben websitepersonalisaties geen varianten en kunnen ze oneindig worden uitgevoerd. Bekijk meer informatie.
  • Een banner is een element met belangrijke informatie dat bovenaan uw site wordt geplaatst. U kunt de banner bovenaan alle pagina's of bepaalde pagina's weergeven. Bekijk meer informatie.

Het website-experiment maken

Kies een optie hieronder voor meer informatie over hoe u een website-experiment opzet.

Een test maken

Nadat u op MAKEN heeft geklikt, stelt u uw test in via twee widgets bovenaan de pagina (de statusbalk en het stappenoverzicht) en een reeks configuratiekaarten.

Twee informatieve widgets bovenaan geven een snel overzicht van belangrijke informatie over uw test:

• De statusbalk bevat de naam en status (bijv. Concept, Actief of Beëindigd) en biedt snel toegang tot de knoppen Planning Snoozen, Starten Afspelen en Meer Meer aan de rechterkant.
  • In het stappenoverzicht wordt uw voortgang bijgehouden en wordt een groen vinkje Selecteren naast elke voltooide stap weergegeven.

De configuratiekaarten omvatten:

Varianten en targeting: Klik op VARIANT TOEVOEGEN om een nieuwe variant te maken in de visuele editor van Optimize. Nadat u de wijzigingen heeft aangebracht, voegt u targetingregels toe om te bepalen welke bezoekers uw nieuwe variant te zien krijgen.

Beschrijving: Geef relevante informatie op ter referentie (zoals project, klant, doelstelling, hypothese, enzovoort) en help collega's te begrijpen wat het doel en de intentie van uw test zijn, zelfs lang nadat deze is gearchiveerd.

Meting en doelen: Koppel uw Optimize-container aan een Google Analytics-property en -weergave. Nadat u deze stap heeft voltooid, ziet u de gekoppelde property, weergave en website-experiment-ID. Meer informatie. U ziet ook een selectievakje (standaard niet aangevinkt) waarmee u extra hits kunt verzenden om rapporten te bekijken in Optimize en Analytics.

Instellingen: Met de volgende handige tools kunt u controleren of uw website-experiment correct is opgezet:

• Diagnostische gegevens van installatie: Voer een diagnose uit om te controleren of Optimize correct is geïnstalleerd voordat u uw website-experiment start. Meer informatie
  • E-mailmeldingen: Ontvang via e-mail belangrijke meldingen over uw website-experiment. Meer informatie
  • Verkeerstoewijzing: Beheer het percentage bezoekers dat in aanmerking komt om uw website-experiment te bekijken. Meer informatie

• Activeringsgebeurtenis: Optimize ondersteunt dynamische webpagina's die extra gegevens laden nadat de eerste pagina is geladen via activeringsgebeurtenissen. Meer informatie

Screenshot: The Optimize experience creator UI, annotated with callouts.

Nadat u de bovenstaande stappen heeft uitgevoerd, kunt u uw website-experiment starten. Klik op de statusbalk op Planning Snoozen of Starten Afspelen.

Een websitepersonalisatie maken

Nadat u op MAKEN heeft geklikt, stelt u de websitepersonalisatie in via 2 widgets bovenaan de pagina (de statusbalk en het stappenmenu) en een reeks configuratiekaarten.

Bovenaan ziet u 2 widgets die een snel overzicht geven van belangrijke informatie over uw websitepersonalisatie:

• De statusbalk bevat de naam en status (bijv. Concept, Actief of Beëindigd) van de test en biedt snel toegang tot de knoppen Planning Snoozen, Starten Afspelen en Meer Meer aan de rechterkant.
  • In het stappenmenu wordt uw voortgang bijgehouden en wordt een groen vinkje Selecteren naast elke afgeronde stap weergegeven.

Op de configuratiekaarten staat het volgende:

Sitewijzigingen en targeting: Klik op SITEWIJZIGINGEN AANBRENGEN om een websitepersonalisatie te maken in de visuele editor van Optimize. Nadat u de wijzigingen heeft aangebracht, voegt u targetingregels toe om te bepalen welke bezoekers uw nieuwe websitepersonalisatie te zien krijgen.

Beschrijving: Geef relevante informatie op ter referentie (zoals project, klant, doelstelling, hypothese, enzovoort) en geef collega's inzicht in het doel en de intentie van de websitepersonalisatie, zelfs lang nadat deze is gearchiveerd.

Meting: Koppel uw Optimize-container aan een Google Analytics-property en -weergave. Nadat u deze stap heeft afgerond, ziet u de gekoppelde property, weergave en experiment-ID. Meer informatie U ziet ook een selectievakje (standaard uitgevinkt) waarmee u extra gebeurtenissen kunt versturen om rapporten te bekijken in Optimize en Google Analytics.

Instellingen: Aan de hand van deze kaart kunt u uw website-experiment correct opzetten.

• Diagnostische gegevens van installatie: Voer een diagnose uit om te controleren of Optimize correct is geïnstalleerd voordat u het website-experiment start. Meer informatie
  • Meldingen per e-mail: Krijg via e-mail belangrijke meldingen over uw website-experiment. Meer informatie
  • Activeringsgebeurtenis: Optimize ondersteunt dynamische webpagina's die extra gegevens laden nadat de 1e pagina is geladen via activeringsgebeurtenissen. Meer informatie

Nadat u de bovenstaande stappen heeft uitgevoerd, kunt u uw website-experiment starten. Klik in de statusbalk op Planning Snoozen of Starten Afspelen.

Wat is de volgende stap?

Nu het website-experiment is gestart, kunt u het volgende doen.

Controleer uw realtime actieve gebruikers om na te gaan of het website-experiment verkeer krijgt. Als u geen verkeer ziet, kunt u eventuele problemen oplossen met installatiediagnose. Als uw Optimize-container aan een Google Analytics 4-property is gekoppeld, kunt u het aantal realtime actieve gebruikers momenteel niet bekijken.

Zet meldingen aan als u e-mails wilt krijgen over belangrijke mijlpalen. Zo kunnen u en uw stakeholders tijdens de levenscyclus van een website-experiment op de hoogte blijven.

Probeer uw Optimize-rapporten niet te openen voordat er voldoende gegevens zijn verzameld. Pas na ten minste 2 weken kunnen de Optimize-rapporten nuttige resultaten bieden.

In de tussentijd kunt u het volgende doen: