Google Optimize is na 30 september 2023 niet meer beschikbaar. Uw experimenten en websitepersonalisaties kunnen tot die datum blijven lopen. Meer informatie

Optimize en de laadsnelheid van pagina's

Optimize heeft een minimaal effect op de tijd die nodig is om de pagina's van uw site te laden. De laadtijd van een pagina op uw site, oftewel de wachttijd, is vooral afhankelijk van de verbindingssnelheid van de bezoeker. De voornaamste oorzaak van een lange wachttijd is vaak het proces waarbij de browser verbinding maakt met de juiste domeinen. Gebruikers met een langzame verbinding kunnen daardoor vertraging ervaren, terwijl gebruikers met een kabelverbinding of beter daar geen last van hebben.

Hoe Optimize de wachttijd beperkt

Met Optimize worden pagina's gewoonlijk even snel geladen als met andere testoplossingen, zelfs oplossingen die gebruikmaken van een statisch content delivery network (CDN). Omdat Optimize via hetzelfde domein wordt weergegeven als Google Analytics, zijn een DNS-lookup en eerste verbinding vrijwel nooit nodig. Hierdoor heeft de browser vaak tot wel de helft minder tijd nodig voor een paginaverzoek.

De wachttijd is vooral heel kort met Optimize wanneer u een groot aantal gelijktijdige experimenten uitvoert. Dit komt omdat Optimize dynamisch reageert. De server voert een groot deel van de targeting en de opschoning van content uit met slechts één aanroep van de Google-servers, waardoor de grootte van downloads wordt geminimaliseerd.

Als een test bijvoorbeeld is gebaseerd op regels voor geolocatie, Google Analytics-doelgroepen of apparaattypen, worden die regels allemaal op de servers van Google geëvalueerd. Hierbij worden experimenten verwijderd en wordt de downloadgrootte beperkt wanneer een gebruiker niet aan een criterium voldoet.

Bovendien wordt zowel de opname van experimenten als de toewijzing van varianten aan de serverzijde bepaald. Hierdoor wordt alle content waaraan de gebruiker niet willekeurig wordt toegewezen, verwijderd. Zo wordt de downloadgrootte nog verder beperkt, vooral voor sites waarop heel veel testen en experimenten worden uitgevoerd. In plaats van elk experiment en elke variant te downloaden, levert Optimize alleen wat een gebruiker waarschijnlijk ook daadwerkelijk te zien krijgt.

Pagina's verbergen en de time-outfunctie

Optimize biedt geavanceerde beheeropties voor de toepassing en weergave van experimenten. Met het fragment tegen knipperen van Optimize kunt u de pagina tijdelijk verbergen terwijl er wijzigingen worden toegepast om zo een knipperende pagina te voorkomen. Bovendien ondersteunt het fragment tegen knipperen een configureerbare time-out voor gebruikers waarmee u de maximale duur kunt instellen dat uw pagina is verborgen en een periode waarna experimenten niet mogen worden toegepast. U vindt meer informatie over aanpassing van het Optimize-fragment tegen knipperen op de Google Developers-website.